Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

23. 03. 2023. 20:07 >> 21:02
1

ADžIĆ

"Povratili povjerenje Europola, biće još procesuiranih"

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je istakao u Dnevniku 2 TVCG, da je danas u Briselu dobio riječi pohvale i podrške od međunarodnih partnera za akcije razračunavanja sa organizovanim kriminalom, te da ono na čemu su radili, posebno u posljednjih pola godine, povratilo je povjerenje Europola, i otvorilo mogućnost da dobijaju važne informacije o kriminalcima na najvišem nivou, ali i onima koji im pomažu u institucijama.

"Moja obaveza kao ministra je bila da službenicima Specijalnog policijskog odjeljenja obezbijedim da rade u nesmetanim uslovima, da imaju podršku i informacije i da svojim potezima ne ugrozim njihove aktivosti. Sve ide po planu i očekujemo još procesuiranih lica", kazao je Adžić.

Kako je kazao, stavovi pojedinih analitičara, kritičara i političara u prošlom periodu, kao da su podržavali onu situaciju kada se ništa nije znalo i kada su ljudi sakriveni iza značke bili privilegovani, u svakoj mjeri zaštićeni i da mogu da rade sve što hoće. Vjeruje da je to vrijeme prošlo.

"Sa sigurnošću mogu reći da je institucija u boljem stanju i da će biti još bolje, jer ćemo je upotpunosti očistiti od kompromitovanih kadrova koji su pod snažnim uticajem kriminalnih klanova i da ćemo dobiti profesionalnu instituciju koja će na najbolji mogući način da odgovori na izazove kojih će svakako biti", naglasio je Adžić.

Istakao je da je ovo bolan proces i trajaće duže, te da će raditi na povećanju kapaciteta SPO, na povećanju broja službenika, inspektora i tužilaca.

Kako je kazao, nema informaciju da su sinoć bili pretresi, bilo ih je jutros, ali to su operativni podaci o kojima tužilašto može reći više.

"Ono što smo svi znali da su institucije nakon 30 godina jednog sistema bile zarobljene i da se granica između kriminala i državnih institucija u potpunosti izgubila. Imali smo službenike koji su radili na štetu građana i institucija, a u korist pojedinaca kriminalnih struktura. Sa ovim akcijama, građani sve više povjerena stiču u institucije i vjerujem da će to samo rasti", navodi Adžić.

Tranzicija, naglašava ministar, nije laka ni u jednoj državi, biće bolno, i ono što nije urađeno prije 20 godina, mora se uraditi sada. Vlada ima volju da promjene izvede do kraja i da se obračunaju sa organizovanim kriminalnim grupama i korupcijom.

"Misija je da imamo funkcionalan sistem, sistem vladavine prava i pravde i ovo je put ka tome. Ovo je jedna prekretnica kada Crna Gora počinje da liči na pravno sređenu državu u kojoj nema privilegovanih i nedodirljivih i u kojoj će ruka pravde stići do svih", poručio je Adžić.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније