Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

А.М.

24. 03. 2023. 14:17 >> 14:18

MEMORANDUM VRHOVNOG SUDA I GA

Praćenje rada pravosudnog sistema povećaće njegovu efikasnost

Transparentnost, odgovornost i funkcionalnosti državnih institucija biće ostvarena praćenjem predmeta koji su u radu kod nadležnih sudova, saopšteno je na potpisivanju Memoranduma o saradnji Vrhovnog suda Crne Gore i nevladine organizacije Građanska alijansa (GA).

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, cilj Memoranduma je doprinos efikasnosti, transparentnosti i odgovornosti rada sudova prema svim građanima, bez obzira na njihovu nacionalnu, političku ili drugu pripadnost ili opredijeljenost, a u skladu sa zakonodavstvom, dobrim praksama i preporukama međunarodnih organizacija.

„Uvjereni smo da će se povećanje transparentnosti, odgovornosti i funkcionalnosti državnih institucija ostvariti kroz praćenje predmeta koji su u radu kod nadležnih sudova“, poručili su vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Vesna Vučković i direktor GA Milan Radović.

Oni smatraju i da će saradnja doprinijeti jačanju odgovornosti u sudstvu, povećanju povjerenja ukupne javnosti u rad sudova i unapređenju saradnje između sudskog sistema i nevladinog sektora u Crnoj Gori.

Vrhovni sud će podržati realizaciju projekata, u okviru svojih nadležnosti, ljudskih i tehničkih kapaciteta.

Vučković je rekla da će Vrhovni sud podsticati predsjednike nadležnih sudova da obezbijede uslove za pristup predstavnicima GA glavnim pretresima za krivična djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina, protiv izbornih prava, protiv života i tijela.

Kako je dodala Vučković, Vrhovni sud će podsticati predsjednike nadležnih sudova i da obezbijede uslove za pristup predstavnicima GA za krivična djela koja se odnose na nedozvoljen prelazak državne granice i krijumčaranje ljudi i krivična djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, osim u slučaju isključenja javnosti sa glavnog pretresa.

Navodi se da, s obzirom na to da su u fokusu djelovanja GA svi sudovi koji su nadležni za odlučivanje u navedenim krivičnim djelima, Vrhovni sud će učestvovati u konsultacijama sa njenim predstavnicima i dati savjete za izvještaje o praćenju određenih krivičnih postupaka.

Radović je podsjetio da je GA godinama, kroz primjenu i realizaciju različitih projekata, a u saradnji sa relevantnim javnim akterima, doprinijela efikasnoj primjeni vladavine prava, obezbjeđujući transparentnost i zalaganje javnih institucija o pitanjima koja se odnose na zaštitu i unapređenje ljudskih prava u Crnoj Gori.

Prema riječima Radovića, efikasan i nezavisan pravosudni sistem je kamen temeljac pravde i zaštite osnovnih ljudskih prava.

„Zbog toga je od velike važnosti da se prati funkcionisanje pravosudnog sistema, odnosno suda i tužilaštva kako bi se povećala njihova odgovornost u pogledu profesionalizma sa aspekta efikasnosti, transparentnosti, nezavisnosti i poštovanja prava u vezi sa suđenjem i procesima”, ocijenio je Radović.

U saopštenju se navodi da će GA pratiti krivične postupke uz puno poštovanje pravosudnog sistema i zakona Crne Gore i dostaviti izvještaj Vrhovnom sudu radi pribavljanja sugestija/komentara i pružanja korisnih preporuka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније