Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ A.M/M.V. ]

09. 04. 2023. 07:09 >> 17:55
1

PORIJEKLO IMOVINE

Finansijske istrage i u predmetima pokrenutim prošle godine

Jedan od 12 formulisanih amandmana skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu na predloženi zakon o izmjenama i dopunama zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću predviđa da nova rješenja važe za postupke koje je prošle godine pokrenulo Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

To bi bilo definisano u prelaznim i završnim odredbama, i po ocjeni predlagača, takvo rješenje bilo bi dobar alat da SDT uspješno dovede do kraja započete postupke. 

O novim rješenjima nedavno je na sjednici skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu govorio čelnik tog tijela Momo Koprivica, poslanik Demokratske Crne Gore.

"Formulisali smo 12 amandmana do 27. februara, koji su predstavljali značajno i suštinsko i pravno-tehničko poboljšanje teksta zakona. Pored ostalog, da se kroz završne odredbe definiše da se taj novi zakon, koji podrazumijeva otvaranje finansijske istrage nakon sprovođenja naredbe za sprovođenje istrage, a ne da se čeka pravosnažna presuda, što je u našem pravosuđu dug vremenski period. Sprovođenje finansijske istrage i u vezi ovih započetih slučajeva, koji su trenutno pred tužilaštvom. Dakle, da se taj Zakon, djelotvorniji i efikasniji, primjenjuje i na prošle godine započete slučajeve. Uz to, bilo je još niz poboljšanja, mada postoji prostor za značajna unapređenja, kako bismo efikasno udarili na mafiju", rekao je Koprivica. 

SDT je, podsjetimo, prošle godine pokrenulo postupke protiv Vesne i Miloša Medenice, policajaca Ljuba Milovića i Petra Lazovića, ekipe iz Privrednog suda na čelu sa Blažom Jovanićem, vođe "kavčana" Radoja Zvicera, tužioca Saše Čađenovića, predmet "Plantaže" gdje su okrivljeni Verica Maraš i Veselin Vukotić, te postupak u aferi šverca duvana gdje je uhapšen bivši direktor carine Rade Milošević...

Skupština Crne Gore otvorila je krajem februara raspravu o predloženim izmjenama i dopunama zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, poznatim kao antimafija zakon, ali je tada ipak postignut dogovor da se odloži rasprava a da Radna grupa pokuša da unaprijedi predložena zakonska rješenja. 

Iako je najavljivano da bi finalna verzija mogla da bude završena do kraja marta, do toga ipak nije došlo. Namjeru Vlade da se o tome Skupština što prije izjasni, dio nevladinog sektora oštro kritikuje, tvredeći da se sve radi bez javne rasprave, netransparentno i s namjerom da se zaštiti imovina povlašćenih pojedinaca.  

Jedno od prvih obećanja nove većine nakon smjene vlasti  2020. godine bilo je da će prioritet biti borba protiv kriminala i oduzimanja nezakonito stečene imovine. Važan korak na tom putu bilo je upravo donošenje ovog takozvanog "antimafija zakona". 

U postupku pripreme nacrta ovog zakona saznalo se da je dosad donijeto svega 14 odluka Višeg suda u Podgorici o trajnom oduzimanju imovine stečene kriminalom na teritoriji Crne Gore, a nijedno oduzimanje imovine koja je u inostranstvu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније