Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

К. Јанковић

28. 03. 2023. 07:07   >>  07:07 2

MIŠLjENjE OMBUDSMANA

Država da zaštiti djecu od pasa lutalica

Opština Bar treba da preduzme sve mjere da skloni pse lutalice sa površina koje koriste djeca, a Osnovna škola „Jugoslavija“ u tom gradu, adekvatno da obezbijedi školsko dvorište, piše u mišljenju koje potpisuje zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković. Dokument je nastao nakon što je prije skoro dva mjeseca devetogodišnjeg dječaka ujeo pas vučijak dok je boravio na sportskom poligonu ispred škole.

Incident se desio početkom februara, kada je dječaka u četvrtom razredu pas ujeo na nekoliko mjesta po tijelu, od čega su rane koje je imao na lijevoj ruci, sudeći po izvještaju ljekara, bile duboke. Prema riječima roditelja, dječak se danima poslije toga plašio da ide u školu. Zbog toga su roditelji odlučili da tuže Opštinu Bar.

U mišljenju Ombudsmana u koje je Portal RTCG imao uvid navodi se da Opština Bar mora da doprinese sigurnosti i većoj bezbijednosti djece i ostalih građana koji koriste javne površine.

“Preporuka je da preduzmu potrebne mjere i radnje na uklanjanju - hvatanju i zbrinjavanju pasa lutalica na javnim površinama i obezbijedi uslove za njihovo zbrinjavanje. Opština Bar i JU OŠ „Jugoslavija“ Bar, dužni su da u roku od 30 dana od dana prijema ovog mišljenja, Zaštitniku dostave izvještaj o radnjama i mjerama preduzetim na izvršenju preporuka”, piiše u dokumentu.

Na osnovu činjenica i dokumentacije koje su dostavljene toj instituciji, ocijenjeno je da je ugrožen dječakov najbolji interes, njegova bezbjednost i pravo na bezbjedno okruženje.

“U toku velikog odmora pas je ušao na poligon, trčao kroz masu djece koja su se igrala u različitim grupama, dječak je igrao fudbal sa drugarima nije vidio psa, i trčeći unazad, pao je preko njega, gdje ga je pas ugrizao za ruku, a nastavnici su pritrčali učeniku, pružili prvu pomoć i otjerali psa van zgrade i školskog dvorišta”, navodi se u mišljenju.

Psihološkinja koja je razgovarala sa dječakom nakon tog nemilog događaja, zaključila je da se on ne plaši da boravi u školskom dvorištu.

Nažalost, kako piše u mišljenju Ombudsmana, psi lutalice su i dalje prisutni na ulicama grada, pa Zaštitnik ukazuje i na činjenicu da je problem pasa lutalica evidentan i u drugim opštinama i da dovodi do situacije ugroženosti bezbjednosti svih građana.

“Bezbjednost djece bila je narušena, jer su se nalazili u situaciji nesigurnosti i neizvjesnosti”, poručeno je iz institucije Ombudsmana.

Ovaj problem, smatraju, ne može se riješiti bez uspostavljanja centralnog registra gazdinstava i elektronske baze podataka o životinjama, kojim bi se pratilo i kontrolisalo sprovođenje mjera i kontrola za zaštitu zdravlja, identifikaciju i registraciju životinja.

Taj registar bio bi uspostavljen u sklopu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja – Uprava za bezbjednost hrane, veterine i fitosanitarne poslove.

Ovo bi, smatra Mijušković omogućilo nadležnim inspekcijskim organima kvalitetnu kontrolu na terenu, odnosno identifikaciju kućnih ljubimaca, a samim tim i preuzimanje odgovornosti vlasnika, za eventualnu nastalu štetu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније