Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. Jанковић

28. 03. 2023. 06:39 >> 21:03

DRŽAVNI TREZOR

Za tri mjeseca prinudno isplatili skoro četiri miliona eura

U periodu od početka jula do kraja septembra prošle godine, sa glavnog računa Državnog trezora prinudno je isplaćeno ukupno 3.943.102,73 eura, pokazali su podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Direktorata državnog trezora. U pitanju su troškovi dijelom zbog nepravilne primjene koeficijenata u obračunu zarade i izdataka po rješenjima o naknadama advokata.

U izvještaju objavljenom na sajtu Vlade, koji potpisuje Zaštitnica imovinsko pravnih interesa, Bojana Ćirović, piše da sudstvo bilježi veliki odliv koji se odnosi na potraživanje pripravnika u vidu manje isplaćane zarade zbog nepravilne primjene koeficijenata u obračunu zarade, na ime godišnjih odmora, te izdataka po rješenjima o naknadama advokata, tumača, vještaka...

“Tužilaštvo bilježi odliv koji se uglavnom odnosi na nepostupanje po rješenjima tumača, vještaka, te iznos na ime službenih odbrana advokatima, a oni se u velikom procentu izvršavaju prinudno, pa se odliv sredstava uvećava”, navodi se u dokumentu.

U četvrtom kvartalu prošle godine, Zaštitnik je primio ukupno 785 tužbi kojima su pokrenuti parnični postupci pred osnovnim sudovima u Crnoj Gori, Privrednim sudom Crne Gore i Vrhovnim sudom Crne Gore.

Od ukupnog broja primljenih tužbi, najviše ih je bilo u Podgorici - 385, zatim Kotoru 139, Bijelom Polju 261 tužba.

“U izvještajnom periodu, pred Centrom za alternativno rješavanje sporova prikupljeno je 1.183 predmeta. Apelujemo na sve državne organe u cilju smanjenja troškova postupaka, da postupaju po računima i fakturama, pravosnažnim sudskim presudama i izvršnim rješenjima, kako bi se izbjegla prinudna naplata i nepotrebno uvećavanje troškova”, predloženo je u dokumentu.

Budžetskim jedinicama je savjetovano da na vrijeme plaćaju naknade koje zaposlenima pripadaju i tako spriječe dodatne troškove kako u sudskim, tako i u postupcima izvršenja.

“Da uredno vode evidencije o prisustvu na radu, noćnom radu, danima iskorišćenih godišnjih odmora”, predloženo je u dokumentu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније