Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

28. 03. 2023. 11:09 >> 11:09

LUBURIĆ

"Krivolov na jezeru nije pojačan, samo postao vidljiviji"

Akcija "Stop krivolovu" koja je počela 15. marta i trajeće do 15. maja na Skadarskom jezeru, prema riječima Veselina Luburića iz Nacionalnih parkova Crne Gore daje rezultate i nekoliko slučajeva je spriječeno. Te aktivnosti nijesu, kako je kazao, pojačane, već zbog nadzora, samo vidljivije. Pozvao je i građane da u zaštiti ribljeg fonda budu partneri i prijave nelegalni izlov, ali i nelegalnu prodaju ribe.

Posljednjih nekoliko dana, kako je kazao Luburić gostujuću u emisiji "Link" Radija Crne Gore, javnost je svjedočila nelegalnim aktivnostima na jezeru, ali one nijesu pojačane, već su samo posljedica pojačanog nadzora. Uz pomoć policije se identifikuju i cilj je da javnost zna za sve neleglne radnje.

"Mi se godinama srijećemo sa tom pojavom. Skadarsko jezero je otvoreno sa svih strana i pogodno za one koji imaju namjere da nelegalno izlovljavaju, a nažalost naše službe nijesu na tehničkom nivou da mogu da im se suprostave, pa nam je bila potrebna saradanja, prije svega sa plovnom jedinicom policije. Ova akcija daje rezultate, za sada imamo samo NN lica, ali poruka je da jezero štitimo i apelujemo da se poštuje zabran, kako bi ove aktivnosti sveli na najmanju mjeru. Činjenica je da su krivolovci vrlo obučeni i imaju sofisticiranju opremu. Kazne bi morale biti jače,onda bi toga bilo neuporedivo manje", kazao je Luburić.

Pozvao je i građane da prijave nelegalne radne, kao i da reaguju ako vide i nelegalnu prodaju na pijacama.

"Ovo je period kada se riba povlači zbog mriješčenja i pogotovo je ovakva akcija bitna, jer imamo staru ribolovnu osnovu, pa i ne znamo sa kojim fondom raspolažemo u jezeru", kazao je Luburić.

Što se tiče žičare Lovćen-Kotor, kako je dodao, projekat će značajno doprinijeti turističkoj privredi Crne Gore.

"To je ideja duga čitav vijek, a evo sada imamo konačno realizaciju. Ukupna vrijednost je oko 20 miliona eura uz prateće servise, restorani, bob staze, investitor će uložiti više sredstava nego što je ugovorom planirano. Žičara će ići od lokaliteta Dub u Kotoru sa 50 metara nadmorske visine do lokaliteta Kuk na 350 metara nadmorske visine. Imaće 40 gondola i moći da preveze za 11 minuta 1.200 putnika. Napajanje je iz obnovljivih izvora energije i koliko sam obaviješten oprema je nabavljena i biće tokom marta testirana. Projekat je isplativ i za NP Lovćen i za Kotor", navodi Luburić.

On je naglasio da NPCG u posljednjih 10 godina bilježi eksponencijalni rast turista. Prošle godine imali su više od pola miliona posjeta, a prošlih dva mjeseca stavljen je akcenat na promotivnim aktivnostima i očekuju ove godine da nadmaše 2019. koja je bila rekordna.

"Mi jesmo dio turističe privrede, ali zaštita biodiverziteta nam je primarni cilj i o tome moramo voditi računa. Krenuli smo sa promotivnom cijenom od 13,5 eura za godišnju ulaznicu za svih pet nacionalnih parkova i time želimo da privučemo više naše stanovništvo kako bi im približili prirodne vrijednosti koje imamo i koje treba čuvati" poručio je Luburić.

Dodao je da godinama nijesu godinama mijenjali cjenovnu politiku i u regionu su po tom pitanju najdostupniji.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније