Друштво

[ М.М.Љ. ]

28. 03. 2023. 11:48   >>  11:48

ГОДИШЊИ ИЗВЈЕШТАЈ

"Пронашли квалитетан начин за превазилажење проблема у водоснабдијевању"

Одбор директора је одговорним приступом и блиском и квалитетном сарадњом са државним институцијама, чије ингеренције имају додира са политиком водоснабдијевања на црногорском приморју, током претходне године настојао да пронађе квалитетан начин за превазилажење свих проблема у уредном водоснабдијевању Црногорског приморја, саопштено је након сједнице Одбора директора ДОО „Регионални водовод Црногорско приморје“.

Детаљно је анализирана могућност пројектовања смањивања трошкова пословања Друштва за 2022. годину у односу на упоредни период у 2021. години, што је резултирало позитивним пословањем Друштва и поред бројних економских потешкоћа и то у периоду кад је доведена у питање одрживост Друштва.

На XVII редовној сједница Одбора директора ДОО „Регионални водовод Црногорско приморје“ усвојен је Извјештај о раду Одбора директора за 2022. годину.

"У извјештајном периоду, Одбор директора се бавио актуелним, али и стратешким питањима. Максимално је био посвећен очувању и унапрјеђењу пословања и са пажњом одговорног представника Владе Црне Горе извршавао повјерене задатке. Редовно и по устаљеној динамици, спровођењем усвојеног Плана рада, вршио надзор и процјену реализације постављених циљева и ефикасности пословања Друштва", наводи се у саопштењу.

Извјештајна година била је турбулетна и препуна изазова и проблема које је било неопходно у ходу рјешавати.

"Одговорним вршењем своје функције, Одбор директора је реализовао бројне активности, кроз низ радњи и мјера, разматрање бројних материјала, докумената, извјештаја, информација, прегледа и анализа како од стратешког значаја за компанију тако и из области текућег пословања, које су, у коначном, допринијеле успјешном рјешавању тих препрека, односно пословању Друштва на највишем могућем нивоу", наводи се у извјештају.

Одбор директора је у извјештајном периоду остварио ефикасно унутрашње пословање и успјешно усмјеравао реализацију развојних пројеката Друштва.

"На економско – финансијски положај Друштва доминантно су утицале камате и кредитне обавезе према међународним финансијским институцијама. У поменутом периоду, Одбор директора је своју активност усмјерио на изналажење најбољих рјешења у циљу унапрјеђења функционисања и постизања одрживог развоја Друштва. У периоду који обухвата овај Извјештај, донијете су Одлуке које представљају збир предузетих мјера и активности у циљу обезбјеђења услова за регуларно и несметано функционисање Друштва. Покренут је низ мјера и активности на утврђивању узрока пада издашности изворишта ,,Боље Сестре” као и за изналажење рјешења која ће допринијети заустављану пада, односно, побољшању издашности овог изворишта", наводи се у саопштењу.

Како су све научне анализе и студије које је Друштво израђивало и спроводило у сарадњи са еминентним представницима научне заједнице, показале да је основни узрок пада издашности изворишта ,,Боље Сестре” нелегална експлоатација шљунка и пијеска, као и недовољно стручно регулисање корита ријеке Мораче.

"Одбор директора је предузимао конкретне кораке у циљу отклањања једног таквог стања.Читавим низом дописа и током бројних састанака одржаних на ову тему, надлежни државни органи и институције су детаљно упознати са овим проблемом, са одлучним захтјевом да се заустави свака даља нелегална дјелатност у кориту ријеке Мораче, односно у другој и трећој зони санитарне заштите изворишта Боље Сестре”, наводи се у саопштењу.

Посебно значајне резултате дао је Округли сто на тему: „Тренутно стање и могућности Регионалног водовода, изазови и шансе за будући одрживи развој, у сусрет љетњој туристичкој сезони 2023. године“ који је Одбор директора у сарадњи са менаџментом Друштва организовао. Тпредложене у оквиру наведене Студије.

"Оно што је посебно обељежило извјештајни период, јесте чињеница да је ово Друштво наишло на пуно разумијевање и потпору Владе Црне Горе, Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства економског развоја и туризма, Управе за воде, Националног савјета за борбу против корупције, као и бројних других државних органа и институција. Управо њихова подршка и одлучност да се са овим нелегалним активностима ухвате у коштац, буди наду да ће коначно и трајно доћи до заустављања нелегалне експлоатације шљунка и пијеска, а самим тим, и до елиминисања основног узрока тренда пада издашности водоизворишта. Спрјечавање свих облика девастације корита ријеке Мораче и уклањање свих незаконски постављених објеката, створиће услове за спровођење мјера и активности за повећање издашности изворишта (изградња пјешчаног насипа у кориту ријеке Мораче), односно, обезбјеђење додатних количина воде (инсталација постројења за пречишћавање воде). Спровођењем наведених мјера и активности, умногоме ће се ублажити негативни ефекти нелегалних радова у кориту ријеке Мораче. Управо у правцу креирања услова и претпоставки за реализацију наведених мјера, примарно су се одвијале и активности Одбора директора", наводи се у саопштењу.

На основу свега наведеног, намеће се закључак да је Одбор директора квалитетним и детаљним дискусијама вођеним на сједницама које су одржаване у извјештајном периоду, на крајње одговоран, професионалан и темељан начин приступио свим питањима, посебно водећи рачуна о поштовању свих важећих законских прописа и одредби које се тичу корпоративног управљања и заштите интереса сваког запосленог, без изузетака, што је резултирало веома успјешним пословним резултатима.

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије