Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.Љ. [ Mina ]

25. 04. 2023. 09:20   >>  09:26

UNIVERZITET

Za tri godine oko 1.140 istraživanja na međunarodnim listama

Univerzitet Crne Gore (UCG) u prethodne tri godine nadogradio je međunarodnu prepoznatljivost u globalnoj naučnoj zajednici sa oko 1.140 objavljenih naučnih radova u časopisima svjetskog uticaja.

Radovi su, kako se navodi, objavljeni u različitim naučnim disciplinama.

"Prema analizi liste objavljenih radova Univerziteta 2020-2022, dostupne na sajtu UCG, najveći broj radova dolazi sa Prirodno-matematičkog fakulteta (163)", kaže se u saopštenju.

U tehničko-tehnološkim naukama, prednjače istraživanja koja su objavili istraživači i naučnici Elektrotehničkog fakulteta UCG, sa 103 naučna rada.

Veoma su zapažena i istraživanja Medicinskog fakulteta,sa kojeg je u tom periodu objavljeno 127 radova.

"Kada je riječ o istraživanjima u društvenim naukama ističe se broj radova sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje 143, Ekonomski 87 i Biotehnički fakultet 87", saopšteno je iz Odbora za strateško planiranje razvoja nauke i umjetnosti na UCG.

U humanističkim naukama je Filološki fakultet objavio 70 radova na prestižnim listama.

UCG, u odnosu na univerzitete u regionu, ima mali broj osoblja u akademskom zvanju, oko 450, i znatno niži budžet, dvostruko niži u odnosu na Univerzitet u Splitu koji je sličnog obima po broju studenata, ali sa mnogo više zaposlenih u akademskom zvanju.

"Zato su postignuti rezultati za pohvalu, ali i podstrek za dalje korake u unapređenju istraživanjau svim naučnim oblastima", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније