Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 04. 2023. 07:08   >>  19. 03. 2024. 22:08

Čitaj mi:

PODACI UPRAVE ZA GAZDOVANjE ŠUMAMA

Prošle godine "sagorelo" preko 3 miliona eura šume

Prošle godine u Crnoj Gori sagorelo je 3.251,5 hektara površine šume, čime je načinjena šteta u iznosu od preko tri miliona eura, podaci su Uprave za gazdovanje šumama i lovištima. Kako je saopšteno Portalu RTCG, u 97 šumskih požara registrovanih prošle godine opožareno je 228.773 kubika drvne zapremine. Ukupna procijenjena šteta za državne i privatne šume u 2022. godini iznosi 3.227.585, 58 eura.

Kako su pojasnili iz ove ustanove, prema evidencijama područnih jedinica i Odsjeka za uzgoj i zaštitu šuma u državnim šumama registrovana su 42 požara, a najveća šteta zabilježena je na teritorijama opština Kolašin, Nikšić i Kotor.

“Ukupno je, u državnim šumama opožareno 91.588,33 metara kubnih drvne zapremine, od čega 4.355 kubika četinara i 87.233,33 kubika lišćara. Procijenjena šteta je 1.358.575,58 eura“, saopšteno nam je iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Kada je riječ o šteti nastaloj u privatnim šumama, kazali su da je prošle godine uništeno 685 metara kubnih četinara i 136.500 metara kubnih lišćara.

„U privatnim šumama u 2022. godini bilo je ukupno 55 požara i opožareno je ukupno 1.731,77 hektara. Ukupno je opožareno 137.185 metara kubnih drvne zapremine. Procijenjena šteta iznosi 1.869.010 eura“, kazali su nam iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Vrše pošumljavanje opožarenih površina

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima svake godine primjenjujući Plan sanacije, prioritetno vrši pošumljavanje opožarenih površina.

„Pošumljavanje se vrši četinarskim vrstama. Kao i svih prethodnih godina, i u 2023. godini vršiće se pošumljavanje opožarenih površina u skladu sa planskim aktima, za šta je nedavno i raspisan Javni poziv, zatim formirana je i komisija koja će u najskorije vrijeme pristupiti izradi novog Plana sanacije, kojim će biti obuhvaćene sve one površine koje su u prethodnim godinama uništene kroz šumske požare, a koje nisu obuhvaćene kroz redovne planove i zahtjevaju sanacione mjere“, istakli su iz Uprave.

Pojašnjavaju da redovno organizuju i akcije pošumljavanja u saradnji sa brojnim subjektima.

„Tako smo ove godine povodom 21. marta, Svjetskog dana šuma, u Područnoj jedinici Rožaje organizovali akciju pošumljavanja, u saradnji sa Izviđačkim odredom „Ibar“. U toj akciji je zasađeno više stotina sadnica smrče i jele, iz sopstvenog rasadnika Uprave, "Županica“ u Rožajama, a za lokaciju je izabrana Gazdinska jedinica „Crnja – Ibarac“, u kojoj je u požaru iz 2020. godine uništeno više desetina hektara četinarske šume“, saopšteno je Portalu RTCG.

Dodaju da kroz ovakve i slične akcije Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nastoji da ukaže na značaj odgovornog odnosa prema prirodi i šumama, i da probudi kolektivnu svijest građana, posebno kada je riječ o šumskim požarima, koji imaju nesagledive posljedice za naše šumsko bogatstvo.

„Iz tih razloga i ovog puta apelujemo na kompletnu javnost da se uzdrže od neodgovornog odnosa prema crnogorskim šumama, od nekontrolisanog i nepotrebnog paljenja vatre na otvorenom i nekontrolisanog čišćenja imanja i pozivamo ih da zajedno sa svima nama učine sve kako bismo sačuvali i unaprijedili jedan od naših najvrjednijih prirodnih resursa“, saopšteno je iz Uprave.

Komentarišući usvojene izmjene i dopuna Zakona o šumama kojim se, između ostalog, predviđa zabrana građenja na opožarenom zemljištu 30 godina od dana požara, kazali su da da će vrijeme pokazati da li je ovo zakonsko rješenje pomak u borbi protiv „investicionih požara“,

„Ono što je želja i misija Uprave za gazdovanje šumama i lovištima jeste da se kroz dobra zakonska rješenja i podzakonske akte snažno doprinese zaštiti, unapređenju i očuvanju crnogorskih šuma, koje ostavljamo u naslijeđe budućim generacijama“, zaključili su iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније