Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

04. 05. 2023. 10:18   >>  10:18 1

VUKOTIĆ-JELUŠIĆ SAOPŠTILA

Tender raspisan, izgradnja OŠ „Vladimir Nazor“ počinje u avgustu

Izgradnja nove škole „Vladimir Nazor“ u Podgorici trebalo bi da počne u avgustu, a rok za izvođenja radova je 17 mjeseci od dana početka, saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete Milijana Vukotić-Jelušić. Tender na kojem se birati izvođač radova objavljen je juče, a proces dostavljanja ponuda traje šest nedjelja.

Ona kaže da je izgradnja objekta nove škole „Vladimir Nazor“ u Podgorici, samo je jedan od problema koji je dočekao ovu upravu Ministarstva prosvjete.

Vukotić-Jelušić podsjeća da je stara škola poručena jer je bila nebezbijednoa, više od godinu dana prije stupanja na dužnost 43. Vlade Crne Gore, a kako dodaje, na izgradnji novog objekta nije bilo uradjeno previše.

“Ova uprava Ministarstva je: ugovorila izradu idejnog arhitektonskog rješenja škole; ugovorila donaciju izrade Glavnog projekta škole;-sprovela nabavku i ugovorila usluge revizije Glavnog projekta”, kaže Vukotić-Jelušić.

Podsjeća i da je obezbijeđeno finansiranje gradnje jer je projekat formalno uvršten u one koje finansira u saradnji sa Evropskom investicionom bankom od čijih kreditnih sredstava će se finansirati 51 posto radova na objektu, površine preko 5.500 kvadrata, čija je procijenjena vrijednost 6,5 miliona eura.

Ostatak će finansiran na način što će se 20 posto obezbijediti iz nacionalnog budžeta dok će 30 posto vrijednosti pokriti donatorska sredstva koja je prikupilo Ministarstvo prosvjete aplikacijom kod bilateranih donora kroz zapadno-balkanski investicioni okvir.

“Valja napomenuti da je osim pomenutih 30 posto finansija, za ovaj projekat obezbijeđeno ukupno 11 miliona eura za više projekata obrazovanja kroz pomenutu aplikaciju”, kaže Vukotić-Jelušić.

Tim Ministarstva prosvjete je, kako navodi, u saradnji sa konsultantom angažovanim na projektu, pripremilo tenderaku dokumentaciju po veoma restriktivnim pravilima nabavke banke, koja je shodno proceduri banke objavljena 2. maja, a međunarodne ponuđače dok je u Crnoj Gori objavljena dan kasnije na sajtu Direktorata za javne nabavke.

“Objavom tendera počinje proces dostavljanja ponuda koji traje šest nedjelja, nakon čega se bira izvođač za koga se nadamo da će u avgustu biti uveden u radove. Narednih dana biće objavljen tender za stručni nadzor nad ovim radovima. Rok izvođenja radova je 17 mjeseci od dana početka”, kaže Vukotić-Jelušić.

Na taj način ispunjen je plan da tender bude raspisan do kraja mjeseca.

“Sve navedene aktivnosti su zahtijevale primjenu obimnih i komplikovanih procedura koje nijesmo isticali i pored velikog, opravdanog pritiska javnosti, iako je evidnetno na osnovu svega nabrojanog da se u mandatu 43. Vlade teško nešto brže moglo uraditi”, zaključila je Vukotić-Jelušić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније