Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

07. 05. 2023. 19:31 >> 06:32

CG SJUTRA POD LUPOM UN

Pitaće crnogorsku delegaciju o ubistvu Jovanovića, napadima na novinare, policijskoj torturi...

Dio država članica UN dostavio je pitanja crnogorskoj državnoj delegaciji uoči početka sjutrašnjeg Četvrtog univerzalnog periodičnog pregleda Ujedinjenih nacija o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori. SAD pitaju dokle se stiglo sa istragama o ubistvu Duška Jovanovića i napadima na Oliveru Lakić, kao i drugim napadima na novinare, dok Njemačku zanima šta se konkretno preduzima da se spriječi policijska tortura. 

Univerzalni periodični pregled (UPR) biće održan sjutra u Ženevi. Prenos možete pratiti na Parlamentarnom kanalu TVCG i Portalu RTCG od 9 časova. Očekuje se da će dio država UN razmotriti napredak i izazove u ostvarivanju ljudskih prava u Crnoj Gori.

Pitanja je dostavila Njemačka, a objavljena su na zvaničnom sajtu UPR. 

"Koje je napore Crna Gora preduzela da uspostavi pravni, disciplinski i etički okvir za sprečavanje zlostavljanja i torture tokom policijskog pritvora? Koje konkretne mjere je Crna Gora preduzela da se pozabavi pitanjem nekažnjivosti uopšte, a posebno u bezbjednosnom sektoru. Koje napore je Crna Gora preduzela da efikasno suzbije govor mržnje uopšte, a posebno usmjeren protiv žena na javnim funkcijama", glase pitanja koje je postavila Njemačka. 

Neka pitanja je postavila i delegacija SAD.

"Koje mjere je Vlada preduzela da odgovorne za nerazjašnjene slučajeve ozbiljnog nasilja nad predstavnicima medija, među kojima su slučajevi Duška Jovanovića i Olivere Lakić, pozove na odgovornost? Koje korake poduzimaju vladine agencije da sprovedu temeljne i kredibilne istrage, koje uključuju transparentnost, povodom izvještaja o nasilju i uznemiravanju medijskih radnika u znak odmazde za njihovo izvještavanje", glase pitanja američke delegacije. 

Takođe, pitaju i koje mjere se preduzimaju za rješavanje sistemskog rasizma i ekonomske nejednakosti koji ugrožavaju puno uživanje ljudskih prava Roma u Crnoj Gori. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније