Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

К. Јанковић [ Portal RTCG ]

09. 05. 2023. 07:04 >> 08:19
1

MINISTARSTVO ZDRAVLjA

Za skrining raka grlića materice oprema vrijedna 700.000 eura

Za skrining raka grlića materice, Ministarstvo zdravlja planira da nabavi savremenu opremu vrijednu 700.000 eura, piše u Izvještaju o radu i stanju u upravnim oblastima Ministarstva zdravlja u 2022. godini, koji je usvojila Vlada.

Ovaj dokument je napravljen krajem aprila, a juče je objavljen na sajtu Vlade Crne Gore.

Oprema, kako je precizirano, obuhvata istovremeno testiranje dvije trenutne metode HPV i LBC (Liquid based cytology) - PAPA test je citološki bris grlića materice koji se radi korišćenjem citologije na tečnoj podlozi.

“Time će se značajno uticati na kvalitet skrining programa, smanjiće se obolijevanje od raka grlica materice, biće detektovan u ranoj fazi, smanjiće se opterećenje ginekologa, spriječiti odlazak u privatne ambulante i smanjiti troškovi liječenja od raka grlića materice”, precizirano je u dokumentu.

U dokumentu je konstatovano da resor kojim rukovodi Dragoslav Šćekić očekuje da im Nacionalni centar za transplataciju organa Italije (CNT) dostavi nacrt sporazuma o saradnji.

“U cilju primjene Zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja, inicirano je uspostavljanje sistema izdavanja donorskih kartica kod izabranog doktora, dalja realizacija ove inicijative je u toku. Inicirani su sastanci sa ključnim ustanovama sistema u cilju unapređenja i razvoja transplatacione medicine”, navodi se u tom dokumentu.

Piše da je pokrenuta izmjena Zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa i Zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih tkiva i ćelija u svrhu liječenja i trenutno je u toku usklađivanje dokumenta sa propisima EU.

Radi se i na razvijanju elektronskog zdravstvenog kartona, što se već dugo najavljuje.

“Radi se na tome da se informacioni sistem Kliničkog centra Crne Gore i Instituta za javno zdravlje povežu. Ovo povezivanje omogućiće da se automatizuje povlačenje svih dostupnih podataka u elektronskoj formi” piše u izvještaju.

U dijelu koji se odnosi na slobodan pristup informacijama, precizirano je da je u toku prošle godine, Ministarstvu zdravlja podnijeto 79 zahtjeva od kojih je 30 usvojeno, 48 odbijeno i jedan je proslijeđen drugom organu.

Dragoslav Šćekić u dokumentu navodi da će u narednom periodu intezivirati aktivnosti na realizaciji smještajnih kapaciteta za potrebe Ministarstva, jačati administrativne kapacitete, unaprijediti stručne kompetencije službenika, kao što su upravljačke, analitičke, komunikacijske i diigitalne vještine kako bi se “službenici ravnomjerno razvijali u svim aspektima”.

“Radiće se na promociji zdravlja svih starosnih dobi građana, unapređenju zdravstvene zaštite na svim nivoima, unapređenju finansijske održivosti zdravstvenog sistema, odgovoru na krizne situacije u sistemu, unapređenju razvoja pružanja usluga u zdravstvenom turizmu. Radiće se i na moderdnizaciji zdravstvene infrastrukture izgradnjom novih ili obnovom kapaciteta”, ističe se, između ostalog, u dokumentu.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније