Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

10. 05. 2023. 20:43 >> 20:48

OMBUDSMAN UPOZORAVA

Za vršnjačko nasilje odgovornost na svima

Porast vršnjačkog nasilja govori u prilog činjenici da zakoni u toj oblasti nijesu adekvatno primjenjivani, kazao je zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković u emisiji “Stav” na TVCG. Kaže i da danas zabrinjava nedostatak empatije među mladim.

Govoreći o porastu vršnjačkog nasilja, Bjeković kaže da imamo dovoljno prostora u kaznenoj politici, a biće, dodaje on problematično ako ne shvatimo o kakvoj je opasnosti riječ. On poručuje i da je važno pravilno primjenjivati zakone u toj oblasti.

“Ono što se dešava ovih dana nam govori u prilog činjenici da se zakon nije primjenjivao na adekvatan način i da nedostaju elementarne pretpostavke o tome kako će se zakon primjenjivati”, poručio je ombudsman.

Bio je, kaže, zatečen informacijom da se vaspitne mjere za maloljetnike izvršavaju u UIKS-u, što kako kaže, nije adekvatno.

“To nisu samo bezazleni dječiji incidenti, već se radi o vrlo ozbiljnoj pojavi”, kazao je ombudsman.

Poručuje i da je odgovornost za takvo stanje na svima nama. Takvim slučajevima treba pristupati kao i prema ostalim krivičnim djelima ili prekršajima.

“Ako prećutimo to nečijem djetetu, to se može desiti našem”, poručuje Bjeković.

Policijska tortura se, kako kaže, dešava svuda u svijetu, ali je važno to kakav odgovor imamo na tu pojavu.

Da policijsku torturu nije lako dokazati, ponavlja Bjeković, ali dodaje da je onda kada se ti slučajevi dokažu moraju biti brzo i efikasno riješeni.

“Teorija djelovanja mora da se pokaže do cilja a to je procesu i kažnjavanje takvih ataka”, poručio je Bjeković.

Rješavanje ubistva Duška Jovanovića je pitanje svih sloboda u Crnoj Gori

Ponovno otvaranje neriješenog ubistva Duška Jovanovića je, kaže on, pitanje svih sloboda u Crnoj Gori.

“To više nije pitanje volje... Bilo bi degutantno da mi nemamo nadu da će se to riješiti. To bi skinulo brojne tabu teme u Crnoj Gori”, kazao je Bjeković.

Bjeković ističe da je prva asocijacija za napade na novinare - strah od istine.

Kada je riječ o setu medijskih zakona, čija je izrada u toku, Bjeković očekuje da će oni pomoći da se situacija poboljša.

“Ako donesemo zakone, a oni se ne izvršavaju, ne znam koliko će biti učinjeno”, upozorava Bjeković.

Kada govorimo o slobodi novinarstva, kako kaže Bjeković postoje elementi spoljašnjih i unutrašnji pritisaka.

“Ne može novinar biti slobodan ako je ekonomski zavisan od bilo koga, ne može biti slobodan ako je uređivački zavisan, ako postoje pritisci iz medija i ako ne osjeća solidarnost među kolegama”, kaže Bjeković.

Među spoljašnjim faktorima navodi pritiske politike, ali i društvenih mreža, koje su opasnije, ali dodaje on, možda manje vidljive.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније