Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Туфик Софтић

12. 05. 2023. 07:09 >> 07:09
1

BERANE

Pominjane milionske investicije a hotel "Jelovica" prodat za 158 hiljada

Dok cijene zemljišta i nekretnina na planini Jelovici kod Berana, kuda prolazi novi put prema Kolašinu, vrtoglavo rastu, ruski vlasnici su hotel "Jelovica“ prodali prije nekoliko godina kompaniji "Osmanagić“ za svega 158 hiljada eura.

Prema katastarskoj dokumentaciji, kao prodavac se tada pojavio nepoznati ruski državljanin  Nikolai Vasilievič Kozlov, odnosno njegov ovlašćeni zastupnik u Crnoj Gori, Zoran Turković.

U andrijevičkom katastru nalazi se dokumentacija o kupoprodaji, notarski zapis i upis u katastar, u koje je Portal RTCG ostvario uvid.  Nakon dugododišnje enimgme o tome kako se hotel "Jelovica“ vodi na ruskog državljanina Nikolaja Šehovcova, koji je bio pod međunarodnom potjernicom i koji je nestao još 2009. godine, dobro obaviješteni sagovornik otkrio je da se ovaj atraktivni objekat već skoro četiri godine nalazi u vlasništvu „Osmanagić CO“.

Kupoprodajni ugovor između doo "Jelovica banja“ i „Osmanagić CO“ potpisali su Beranama 18. decembra 2019. godine Zoran Turković, kao izvršni direktor „Jelovica banja“ i Damir Osmanagić, kao izvršni direktor "Osmanagić CO“ doo iz Nikšića.

Kompletna imovina "Jelovica banja“, hotel i zemljište na planini Jelovici, koja postaje sve atraktivnija prolaskom, odnosno izgradnjom novog puta od Berana do Kolašina, uz sami hotel, prodata je za svega 158.200 eura. Ruski državljanin Nikolai Vasilievič Kozlov, kao osnivač i jedini stopostotni vlasnik DOO "Jelovica banja“, ovlašćenje za prodaju nekretnina u Crnoj Gori, izvršnom direktoru Zoranu Turkoviću iz Plava, dao je petnaest dana ranije u Beogradu.

"Prodavac garantuje da su predmetne nepokretnosti slobodne od upisanih i neupisanih prava i ograničenja, kao i da je ne terete nikava potraživanja, osigurana neuknjiženom hipotekom, kamate, porezi i doprinosi“, piše u Ugovoru o prodaji.

Na osnovu tog notarskog zapisa, novom vlasniku je mjesec kasnije, 21. januara 2020. godine, Uprava za nekretnine, PJ Andrijevica donijela rješenje o upisu promjene prava svojine (1/1) sa "Jelovica banja“ DOO Berane, na "Osmanagić CO“ DOO Nikšić.

Pored hotela izgrađenog 1965. godine, "Osmanagić CO“ je postao stopostotni vlasnik zemljišta površine 40.138 metara kvadratnih.Time je okončana dugogodišnja "odiseja“ o tome gdje je nestao  ruski državljanin Nikolaj Šehovcov, koji je 2006. godine kupio hotel "Jelovica“ kod Berana. 

Priča, zapravo, time nije završena, ali se više vjerovatno niko neće interesovati za pitanja kako je Šehovcov stigao čudnim putevima u Crnu Goru i kako se od međunarodne potjere skoro tri godine skrivao u ovom tada usamljenom hotelu. Rus je bio pod međunarodnom potjernicom izdatom u Kazahstanu, pod oznakom "arest“. Informacija o tome da za Šehovcovim postoji međunarodna potjernica, mogla se pronaći na "Kazahstanskom infarmacionom portalu“. 

Taj portal je, naime, svojevremeno objavio priču o velikoj korupcionaškoj aferi u koju su bili upleteni najviši zvaničnici te države. Šehovcov se, navodno, nalazio na čelu firme „Bonita inžinjering“ koja je važila za kompaniju čiji je nezvanični vlasnik bila supruga jednog tamošnjeg političara. Prema tom portalu rukovodstvo kompanije „Bonita inženjering“ razbježalo se iz Kazahstana još 2006. godine. Tada se Šehovcov i pojavio u Beranama. Hotel je kupio od nekada jako poznatog crnogorskog preduzimača Radomira Raičevića. Raičević je tvrdio da mu ovaj "strateški investitor“ i partner tadašnje crnogorske vlade, osim kapare, nikada nije dao ostatak novca, i zato je vodio sudski postupak za poništenje kupoprodajnog ugovora.

Za Nikolajem su tragali i desetine drugih Beranaca koji su u poslovanju sa njim, dok je vršena popravka zgrade hotela, ostali "kratkih rukava“. 

"Radomir Raičević je bio poznati preduzimač i biznismen, koji je imao veliku imovinu u Rusiji. Mnogi su od njega otimali kako su stigli. Od sve imovine, na kraju mu je samo hotel "Jelovica“. Kasno je shvatio da je prevaren. Živi negdje u Beogradu“, ispričao je sagovornik Portala RTCG.

Ostaće tajna ko je bio Nikolaj Vasilievič Šehovcov? Njegovo ime se ne provlači nigdje ni kroz Centralni registar privrednih subjekata. Tajna je takođe i otkuda se pojavio istog imena, srednjeg imena samo različitog prezimena, Nikolai Vasilievič Kozlov? Kozlova u Beranama niko nikada nije vidio. 

Šehovcova jesu vidjeli i upamtili mnogi Beranci. Stalno je bio u "borbenoj gotovosti“, sa gojzericama na nogama i ruksakom na leđima. Zapamtili su i djevojku Anželu, koju je predstaljao kao svoju suprugu.

Dok su se u vrijeme takozvane navalice Rusa na nekretnine u Crnoj Gori pominjali milioni, hotel „Jelovica“ na kraju je prodat za svega 158.200 eura. Ova poslednja transakcija je obavljena potpuno zakonito, ali će ostati velika tajna u vezi sa svim onim što se dešavalo od 2006.  do pred kraj 2019. godine i ko je sve bio upleten u te poslove.  

Jelovica je planina koja je dio masiva Bjelasice. Sa druge strane, prema Kolašinu, već su nikli veliki skijaški kapaciteti. U planu je da se sa vrha Bjelasice žičara i gondola spuste i do Jelovice, i da se ova planina učini dijelom velikog skijaškog kompleksa.

Tada će se o vrijednosti hotela "Jelovica“ i 40.000 metara kvadratnih zemljišta sigurno govoriti u brojkama sa mnogo više nula. Novi put od Berana do Kolašina, već prolazi odmah pored njega, i sa skijalištem u Kolašinu biće spojen vrlo blizu, tunelom čiji se završetak dugo prolongira, a novi rok je 12. jul ove godine.

Što se više bliži otvaranje ovog puta, cijene nekretnina na Jelovici rastu astronomskom brzinom. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније