Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 05. 2023. 14:41 >> 14:44
2

SAVJET EU POTVRDIO SPORAZUM

Fronteks od 1. jula na crnogorskim granicama

Savjet Evropske unije usvojio je danas odluku o potpisivanju sporazuma sa Crnom Gorom o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks). Sporazum će omogućiti organizovanje zajedničkih operacija i raspoređivanje timova za upravljanje granicom Fronteksa u Crnoj Gori, u skladu sa dogovorom zemlje.

"Fronteks ima važnu ulogu u obezbjeđivanju bezbjednih granica EU. Jača saradnja Fronteksa i Crne Gore će poboljšati bezbjednost na spoljnim granicama EU. Zahvaljujući sporazumu, Fronteks će moći da pomogne Crnoj Gori u upravljanju migracionim tokovima, suzbijanju ilegalne imigracije i suzbijanju prekograničnog kriminala", kazao je švedski ministar pravde Gunar Stromer.

Od usvajanja nove uredbe Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu 2019. godine, Fronteks može pomoći zemljama sa kojima potpisuje sporazume na celoj teritoriji, a ne samo u regionima koji se graniče sa EU, kao što je bio slučaj sa prethodnim mandatom.

Uredba takođe omogućava osoblju Fronteksa da vrši izvršna ovlašćenja, kao što su granične provjere i registracija lica.

Sporazum će se privremeno primjenjivati od 1. jula 2023. Nakon što Evropski parlament da saglasnost na sporazum, Savjet ga može konačno zaključiti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније