Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

18. 05. 2023. 11:00 >> 13:09
4

KADIĆ

Izmjene olakšale izabranim doktorima, najveći pomak kod pedijatara

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić kazao je da su izmjene Pravilnika Fonda za zdravstveno osiguranje koji definiše broj osiguranika koji se mogu registrovati kod jednog izabranog doktora, dosta olakšale izabranim doktorima, a da se najveći pomak vidi kod pedijatara, jer su dosta oslobođeni i imaju više vremena da se posvete novorođenčadima.

Od 1. maja na snazi je izmijenjeni pravilnik Fonda za zdravstveno osiguranje koji definiše broj osiguranika koji se mogu registrovati kod jednog izabranog doktora. Jedan ljekar može imati najviše 2.000 pacijenata, ali novina je što više nije važno kojih su godina ti pacijenti.

Kadić je gostujući u emsiji "Link" kazao da je utvrđeno da u Podgorici ima od 15 do 16 hiljada osiguranika koji nemaju svog izabranog ljekara, koji nemaju mogućnosti da ga izaberu jer su ljekari popunjeni tako da ne mogu da primaju nove osiguranike.

"Tačno je da se nismo konsultovali sa Sindikatom izabranih doktora, on je kompletiran tek nakon ove priče, tako da nijesmo mogli da se konsultujemo sa njima, ali svih tih 16 hiljada ljudi koji nijesu imali svog izabranog doktora bili su pregledani. To znači da je svaki ljekar imao od 20 do 30 odsto pacijenata koje nije planirao unaprijed, odnosno mimo zakazane liste dobili su još 20, 30 odsto pacijenata", objašnjava Kadić.

Kazao je da su ti pacijenti  bili pregledani, samo što nijesu bili evidentirani.

"Kada smo došli do analize da na taj način možemo osloboditi određeni broj mjesta za osiguranike koji ne mogu da izaberu ljekare, usaglasili smo se da tako možemo uvesti red", istakao je Kadić.

Kazao je da s obzirom na to da će pacijenti imati mogućnost da izberu ljekara samim tim će imati mogućnost da zakažu pregled i dođu u određenom terminu kod svog izabranog ljekara, pa više neće sjedeti satima u čekaonicama.

Kadić je kazao da se dnevno oko 100 do 150 pacijenata prijavljuje, te da je u posljednjih deset dana bilo oko 1.000, 1.500 novih osiguranika koji su izabrali svoje doktore.

Istakao je da je najveći pomak primjetan kod pedijatara.

"Imali smo pacijenata koji su imali preko 16 godina, pa i punoljetnih pacijenata koji su ostajali kod pedijatra jer nijesu imali mogućnost da izaberu novog doktora. Tako da smo sada oslobodili pedijatre za novorođene bebe", kazao je on.

Kadić je istakao da u Podgorici imamo 83 tima izabranih doktora, što znači 166 hiljada građana Podgorice bi moglo da ima svog izabranog ljekara, a u ovom trenutku negdje je oko 147 hiljada prijavljenih građana.

"Mislim da ćemo na ovaj način olakšati i doktorima jer će znati da imaju taj dan kada dođu  25 zakazanih pacijenata i nema potrebe da očekuju da će se neko pojaviti vanredno", zaključio je Kadić. 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније