Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

19. 05. 2023. 10:00   >>  09:59

OBUKA ZA SLUŽBENIKE JAVNE UPRAVE 

Razvoj cjelovitih e-servisa prioritet u procesu digitalne transformacije

  Ministarstvo javne uprave, kroz podršku TAIEX mehanizma Evropske unije i UNDP-a u Crnoj Gori, organizuje trodnevnu radionicu za službenike državne uprave na temu “Katalog elektronskih usluga i usluge elektronske uprave”.

Edukaciju predvode eksperti iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Republike Hrvatske, koji kolegama iz Crne Gore prezentuju najbolje EU prakse u domenu digitalizacije javne uprave.

Generalni direktor Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise Dušan Polović naglasio je da je strateško opredjeljenje Vlade Crne Gore digitalizacija društva kroz uspostavljanje informacionih sistema i elektronskih servisa u skladu sa najnaprednijim tehnologijama i međunarodnim standardima.

On je dodao da MJU aktivno radi na oblikovanju politika kojima će se ojačati IT kapaciteti i podupirati digitalne vještine građana, stvarati dodatne mogućnosti za preduzeća i potrošače, uz podržavanje zelene tranzicije kojoj teži cijela EU, istovremeno poštujući temeljna prava i vrijednosti.

“Crna Gora ima punu podršku Evropske unije u daljem razvoju digitalizacije i elektronskih servisa, jer je to pokretač ekonomskog razvoja”, kazao je predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Orlando Fusco otvarajući radionicu.

Projektni menadžer UNDP Boris Rebić, istakao je da postoji trend rasta upoznatosti građana sa elektronskim uslugama i osvrnuo se na prepreke u pružanju istih, kao što je potreba za postojanjem cjelovitih digitalnih servisa na jednom mjestu i obaveza institucija da razmjenjuju podatke putem mehanizama koje pruža Ministarstvo javne uprave.

Na edukaciji učestvuje 26 predstavnika institucija državne uprave, koji su prepoznati kao pokretači procesa digitalizacije.

Oni će kroz razmjenu iskustava sa kolegama iz EU, dobiti priliku da čuju detalje o praktičnim načinima unapređenja  usluga za građane i privredu, što će biti od velikog značaja za dalje jačanje kapaciteta, bolju vidljivost u mapiranju potreba, ali i prevazilaženje postojećih izazova u procesu digitalne transformacije.

Kako je saopšteno iz MJU, na ovaj način, ostvaruje se prilika za kreiranje sinergijskog djelovanja u pravcu cjelovitog razvoja ove oblasti. TAIEX je instrument Evropske komisije koji pruža tehničku i ekspertsku pomoć zemljama kandidatima za članstvo u EU, olakšavajući usklađivanje nacionalnih sa propisima i standardima EU.
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније