Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

К. Ј. [ M. K. ]

24. 05. 2023. 15:18 >> 15:31
2

GODIŠNjI REZULTATI RADA

Šćekić: Stvoreni uslovi za uštedu od 20 miliona eura

Na početku mandata kao ključne reformske procese definisali smo poboljšanje uslova za rad u zdravstvenom sistemu i poboljšanje kvaliteta usluga u zdravstvu. Ponosni smo na višemilionske projekte i investicije vidljive na svakom koraku, rekao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić otvarajući svečanost na kojoj su prezentovani rezultati rada u oblasti zdravstva za protekli jednogodišnji period.

Kaže da je sve bilo moguće postići, zahvaljujući razumijevanju Vlade, jer su shvatili neophodnost ulaganja u zdravstveni sistem.

Po prvi put, kaže Šćekić, dug Fonda za zdravstveno osiguranje koji je iznosio 50 miliona je izmiren i iznosi nula eura.

“Nakon izazovne godine iako smo uradili mnogo, svjesni smo da nam predstoji još više zalaganja i rada. U prethodnom periodu smo pokazali da možemo da odgovorimo svakom izazovu. Vjerujem da će vrijeme pokazati koliko su ove odluke bile važne. Da smo donosili prave odluke potvrđuju istraživanja javnog mjenja koja su pokazala da građani najviše vjeruju zdravstvenom sistemu”, istakao je Šćekić.

Rezultat rada je, kaže on,  budžet za zdravstvo od 386 miliona eura što je do sad najveći iznos izdvojen za zdravstvo.

"Stvoreni su uslovi za uštedu od više od 20 miliona eura. Naš imperativ je jačanje povjerenja u javni zdravstveni sistem. U svakom gradu u Crnoj Gori gradi se, obnavlja ili je već završen proces unapređenja uslova zdravstvene zaštite", naveo je Šćekić. 

Zajednički cilj svih u zdravstvenom resoru, kaže on, bio je i ostaće dostupan i kvalitetan zdravstveni sistem po mjeri građanina.

Šćekić je naveo da su na putu ka tom cilju izmijenili, unaprijedili i donijeli nova normativna akta.

„Među kojima posebno izdvajam Zakon o zdravstenoj zaštiti, u koji su inkorporirane najbolje prakse u korist pacijenta, ljekara i ostalih zaposlenih“, istakao je Šćekić.

Predsjednik Udruženja osoba sa cističnom fibrozom Vladislav Vujkovć kaže da su u Ministarstvu zdravlja imali sluha za potrebe osoba oboljelih od te rijetke bolesti.

“Činjenica da je bolest rijetka dovoljno govori koliko je teško za nju obezbijediti lijek, mentalnu i pravnu pomoć. U Ministarstvu su stvorili mogućnost za najsavremeniju terapiju koja je jako skupa, da bude dotupna svakome od 38 oboljelih od cistične fibroze. Time su oboljelilima omogućili dug životni vijek”, istakao je Vujković.

Kaže da zajednička misija treba da bude stvaranje boljih uslova za sve one koji su oboljelin od rijetkih bolesti.

“Pozivam sve nadležne, donosioce odluka i građane da slijede primjer Ministarstva zdravlja kako bi svako imao mogućnosti za lijep život”, zaključio je Vujković.

Premijer Dritan Abazović rekao je da je bilo teško pratiti Šćekića u svim aktivnostima koje je vodio ovih 365 dana.

“Dogovor koji smo imali da zdravstvo bude u fokusu i da nađemo najbolja rješenja kao i da ne smijemo da se žalimo da nema novca - smo ispunili. Počele su da se grade klinike i ja sam zahvalan na tome i ono što smo obećali da neće nijedna opština biti izostavljena iz ciklusa investicija je ispunjeno”, naveo je Abazović. 

Imamo, kaže on, nove zavode za hitnu mediicinsku pomoć, a kako istiće, resor kojim Ščekić rukovodi nije zaboravio radnike u zdravstvenom sistemu.

“Možemo da imamo najbolje objekte ali ako nemamo kadar sve je uzalud. Veliki je broj specijalizanata i ljekara koji se vraćaju i cilj je da poboljšamo materijalni status zaposlenih u zdravstvenom sistemu”, kazao je Abazović.

Pomenuo je formiranje kliničkih centar na sjeveru i jugu.

“Stručna javnost je polemisala i to je dobro, imala je kritički osvrt, ali ne možemo savremenu Crnu Goru da koncipiramo kao 1970. godine. Crna gora 21. Vijeka mora imati novi koncept odgovaranja svim izazovima koji se tiču zdravstvene zaštite”, poručuje Abazović.

Sve odluke koje su donešene će, kaže, biti podsticaj da se nastavi tim putem.

“Naročito poštujem zaposlene u zdravstvu jer vaša borba u teškim uslovima u nezahvalnom poslu koji ne vrednujemo dok ne dođemo u situaciju da trebamo vašu pomoć je za ponos i čast”, zaključio je Abazović. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније