Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M. [ eKapija ]

28. 05. 2023. 08:43   >>  08:52

DIGITALNA TRANSFORMACIJA

Crna Gora planira izgradnju državnog Data centra

Crna Gora ima u planu izgradnju državnog Data centra, stoga je usvojena odluka o izradi Studije izvodljivost.

U informaciji koja je usvojena na Vladi navodi se da se da je, u cilju obezbjeđivanja neophodnih preduslova za dalju digitalnu transformaciju crnogorskog društva, neophodno otpočeti aktivnosti na planiranju izgradnje državnog Data Centra, koji bi predstavljao jedinstven kompleks za kompletnu državnu administraciju izgrađen u skladu sa svim međunarodnim standardima koji se odnose na data centre, informacionu i sajber bezbjednost.

"Iako je cilj izgraditi jedan objekat sa dovoljno kapaciteta za potrebe svih državnih institucija, državni Data centar bi se mogao segmentirati i obezbijediti organizaciju posebnih prostorija za one institucije koje imaju specifične bezbjednosne zahtjeve", navodi se u saopštenju.

Vlada je Ministarstvo javne uprave zadužila da izradi Studiju izvodljivosti o potrebi izgradnje Državnog Data Centra koja će predvidjeti optimalni model finansiranja, a Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i lokalnim samoupravama sagleda najoptimalnije prostorno-planske mogućnosti za izbor lokacije i izgradnju ovog centra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније