Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

29. 05. 2023. 14:27   >>  19:06 1

POKRET PREOKRET

Stranke da usmjere 15 odsto prihoda u Fond za učenike i studente

Pokret Preokret će od novca koji bude dobijao kao buduća parlamentarna stranka 15 odsto usmjeravati u Fond za specijalizaciju i usavršavanje učenika i studenata, saopštili su iz tog pokreta i najavili da će pozvati ostale učesnike izbora da se priključe toj inicijativi.

Kandidatkinja za poslanicu liste Preokreta Andrijana Radović kazala je da se, nakon što je problem odlaska talentovanih učenika na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju riješen dogovorom predstavnika Vlade i privrednika, postavlja pitanje zašto Vlada i resorno ministarstvo nijesu imali sistemski odgovor na to pitanje.

Radović je istakla da je to pitanje od ogromnog značaja za razvoj talentovanih mladih ljudi i ukupni imidž države.

Ona je kazala da se Preokret javno obavezao da će mjesečno izdvajati 15 odsto sredstava koje bude ostvarivao iz budžeta tokom trajanja budućeg saziva Skupštine i usmjeravati ih u Fond za specijalizaciju i usavršavanje učenika i studenata.

"Ove nedjelje pozvaćemo sve učesnike u izborima da se priključe ovoj inicijativi i tako obezbijedimo tri miliona EUR u četvorogodišnjem mandatu, što je dovoljno za oko 200 usavršavanja i sličnih aktivnosti učenika i studenata – od dodatnih specijalizacija do takmičenja", navela je Radović.

Kako je kazala, na taj način bi bili podržani učenici i studenti kojima po bilo kom osnovu fale sredstva za studiranje, usavršavanje i takmičenje, po unaprijed defnisanim kriterijumima.

Radović je objasnila da bi se ta aktivnost ostvarivala tako što bi novac bio uplaćivan na namjenski podračun Ministarstva nauke, koje bi bilo u obavezi da jednom godišnje podnese izvještaj Odboru za nauku, prosvjetu, kulturu i sport o načinu potrošnje tog novca.

„Čitav obrazovni sistem je zakazao, jer je s jedne strane koordinacija institucija veoma loša, a sa druge ne postoji stabilan mehanizam putem kojeg se obezbjeđuju sredstava za razvoj i usavršavanje talenata“, ocijenila je Radović.

Kako je kazala, čini se da je problem ekspresno riješen tek nakon što se podigla bura u javnosti, kada je državno rukovodstvo shvatilo da to i nije najbolja reklama u susret parlamentarnim izborima.

„Umjesto rješavanja problema prije izbora, što je bio manir i tridesetogodišnje, a vidimo i nove vlasti, talentovanim mladim ljudima u Crnoj Gori potrebna je sistemska podrška“, istakla je Radović.

Ona je navela da Preokret želi da sistemski pristupi obezbjeđivanju podrške za talentovane mlade ljude, kako bi dobili priliku da ostvare potencijale i daju doprinos budućem razvoju Crne Gore, umjesto da odlaze iz države.

„Podrška mladima treba da se pruža kontinuirano, a ne samo kada je to politički isplativo“, zaključila je Radović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније