Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Marko Terzić, TVCG ]

31. 05. 2023. 06:35 >> 07:33
1

ZAMJENICA OMBUDSMANA PORUČUJE

"Skandiranje navijača neprihvatljiv nacionalizam i govor mržnje"

NVO sektor i političke partije osudili su skandiranje navijača Sutjeske "Nož, žica, Podgorica". Iz te navijačke grupe poručuju da njihovo skandiranje nema veze s genocidima i prozivanjem manjinskih naroda. Tim slučajem već se bave policija i tužilaštvo.

I dok se u javnosti mogu čuti samo osude zbog navodne aluzije navijača na slogan “Nož, žica Srebrenica“, ovim slučajem sada se bave policija i tužilaštvo.

“Mogle su se čiti i vidjeti parole koje izazivaju asocijaciju na neprihvaljivi naiconalizam, na govor mržnje na netoleranciju”, kaže zamjenica ombudsmana Nerma Dobardžić - Kurti.

“Mi živiom na ovom prokelotom prostoru gdje su te stvari nažalost česte, ali Crna Gora ima šansu da postavi stvari vrlo hladne glave što nije lako”, kazao je Brano Mandić, urednik portala Normalizuj.me.

Iako se politička odgovornost za ovakva dešavanja može, kako navodi Mandić, naći i kod bivše i kod sadašnje vlasti jasno je poručuje, ko se mora pozabaviti ovakvim pojavama. 

“Mislim da smo u poziciji da imamo parlamentarno izabranu vlast, makar nešto što liči na to i da mi imamo neke institucije, tako da je najveća odgovornost u ovom trenutku onih koji su na vlasti, kao što je ranije bila odgovornost bivše vlasti”, kaže Mandić.

S druge strane, navijačku grupu Vojvode čudi što su desetak dana pred izbore dospjeli u žižu javnosti. No, čini se da su dali dovoljno materijala za tako nešto. 

“Mi se nalazimo u srcu političkog dešavanja kada smo na ulici. Gebels je rekao “ko zavlada ulicom vladaće državom”. Što se mene tiče treba što prije staviti do znanja tim ljudima da neće vladati ulicom, jer je to svojina građana ove države”, kaže Mandić.

A njihovo skandiranje s ulice nema kažu “Vojvode” veze sa genocidima i prozivanjem manjinskih naroda. Međutim iz kancelarije Ombudsmana kažu:

“Kada je u pitanju govor mržnje namjera nije relevantna, nije uopšte od značaja da li je neko imao namjeru da širi mržnju da govori mržnjom, već namjera uopšte nije bitna”, zaključila je zamjenica ombudsmana Nerma Dobardžić-Kurti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније