Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

09. 06. 2023. 09:07 >> 09:07

ŽANETIĆ

"Moramo se prilagoditi promjenama, a do sada smo pokazali da to umijemo"

Novinar i publicista Vojislav Žanetić na drugom CIM forumu u Kotoru održao je masterklas "Od pisaće mašine do vještačke inteligencije", na kojem je ukazao na neminovnost promjena i malo prostora da se na njih utiče, te da treba biti otvoren za nove pojave i prilagoditi se.

Kako je kazao gostujući u Jutarnjem programu TVCG, naučili smo na pandemiji da se upoznamo sa radikalnošću kominkacije.

"Sjedjeli smo kod kuće i gledali kako se strah igra sa nama i upoznali smo i prerazum. Sve je moralo da se stavi u neki folder, da se definiše i klasifikuje i to smo preživjeli. To je bila jedna velika škola da ne moramo da se pokoravamo ni autoritetu revolucije, ni autoritetu evolucije, već da nalazimo svoje puteve i informacije. Tako je bilo makar za nas na zapadu. Na tom primjeru smo savladali novi stepenik tehnološke transformacije. Nećemo mnogo da naučimo kao što nikad ne naučimo, ali naučili smo da živimo mudrije u svijetu koji je analogno digitalni. Ovaj svijet je ono što vidiš i čuješ i sa čim imaš interakciju, ali sada imamo dualnu interakciju, možeš nešto da kupi u prodavnici, ali i u online prodavnici", naglasio je Žanetić.

Dobili smo, kako ističe, jednu novu tekovinu - dostava. Osvrnuo se na košarkaša Nikolu Jokića koji je uspio da spoji, kako je kazao, analogni i digitalni svijet, odnosno one pretpostavke koji je predviđao taj digitalni svijet je opovrgao i postao najbolji.

"U tom novom svijetu se pojavila jedna ličnost koja je demantovala da moramo da živimo u digitalnom svijetu, uspotivio se i statistikama koje su postojale. Da neko za koga se nije očekivalo da je moguće da proizvede takve statistike, ipak to uradi. To je neka vrsta pobune protiv elektronskog svijeta", navodi Žanetić.

Dodaje da smo zahvaljuči novim tehnologijama ustvari svi mi migranti, samo toga nijesmo svjesni, jer se iz nekog svijeta koji nije digitalni, selimo u digitalni. Sjedimo u mjestu, ali krećemo se.

Kako je dodao, od 60-tih na ovim prostorima smo stalo bili pod pritiskom industrijske, tehnološke, medijske, ekonomske, zdravstvene i političke transformacije.

"Mi smo prilagođena djeca tranzicije i najbolji dokaz da naša vrsta je sposobna da se prilagodi, a do kada će tako biti vidjećemo", naglasio je Žanetić.

Ističe da je vlast uvijek komunicirala tako da priča bajke, s vremena na vrijeme se pojavi neko ko kaže da ne mora tako da bude, ponekad bude neka revolucija pa se stvari vrate na svoje mjesto.

"Način da pokažemo da ne pristajemo na te bajke je politička satira. Prepoznaju se anomalije u društvu i daju na zabavan način. Ljudi vole plodove kreativnosti. Definicija kaže da je kreativnost nepoznata kombinacija poznatih elemenata, a humor na to dodaje neočekivanost", naglasio je Žanetić.

Što se tiče vještačke inteligencije, kaže, sve će se desiti i bez nas, jer niko pojedinačno ne može da utiče na veliki novac koji pokreće taj svijet.

"Možemo se organizovati, ali moramo ići sa idejom otvorenosti prema promjenama", kaže Žanetić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније