Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

30. 06. 2014. 09:22   >>  09:21

PREPORUKE TURISTIMA

Ovo zapamtite prije odlaska na ljetovanje

Sunčanje u vremenu od deset do 17 sati nije preporučljivo, a ukoliko se tokom izlaganja suncu osjete umor, malaksalost, glavobolja ili povišena temperatura potrebno je odmah se javiti spasiocu na plaži i najbližoj zdravstvenoj ustanovi – navodi se preporukama Udruženja domova zdravlja Crne Gore turistima za ovo ljeto.

 

Da bi se izbjegle eventualne neprijatnosti i zdravstveni rizici na ljetnjem putovanju, navodi se da je neophodno dobro se pripremiti za ljetovanje i prije odlaska na put obratiti pažnju na sve detalje.

"Prije putovanja informišite se o zdravstvenim rizicima u zemlji u koju putujete, klimatskim uslovima, higijenskoj ispravnosti vode i hrane, zdravstvenim ustanovama kojima se možete obratiti u slučaju potrebe i uradite sistematski ljekarski pregled i vakciniše se protiv zaraznih bolesti", navodi se u preporukama.

Ističe se da na put treba krenuti odmoran i da je poželjno, ukoliko se putuje automobilom, da se izbjegavaju saobraćajne gužve i prije polaska informisati se o stanju na putevima.

"Prilagodite brzinu uslovima na putu i poštujte propisana ograničenja brzine. Vozite u odgovarajućoj obući, ne koristite mobilne telefone tokom vožnje, kao ni alkohol i gazirana pića. Ukoliko putujete s malom djecom, sve detaljno isplanirajte", kaže se u preporukama.

Iz domova zdravlja savjetuju da je za put potrebno pripremiti dovoljno hrane i vode za djecu i klima uređaje koristiti umjereno.

"Ukoliko ste hroničan bolesnik treba da budete posebno obazrivi. Unaprijed se raspitajte o kvalitetu i dostupnosti lokalne zdravstvene zaštite u mjestu gdje ćete provesti godišnji odmor", dodaje se u savjetima.

Kako se navodi, turistima na moru ne preporučuje se udaljavanje od obale mimo označenih prostora tokom plivanja i korišćenja plovnih sredstava na plaži.

Na izletima u prirodi potrebno je detaljno se upoznati se mjestom gdje će se boraviti i prethodno provjerite najavljenu vremensku prognozu.

"Do odredišta koristite obilježene staze i puteve i obucite adekvatnu odjeću i obuću. Pripremite dovoljne količine vode i obavezno ponesite napunjene mobilne telefone i baterijske lampe i rezervne baterije za njih", kaže se u preporukama.

Dodaje se da na izlet u prirodi djecu treba voditi samo u slučaju detaljno planiranog izleta, i apeluje da tokom boravka u prirodi ne treba palite vatru i bacati opuške i zapaljive predmete.

Iz Udruženja domova zdravlja podsjetili su na korisne brojeve telefona: Služba spašavanja 123, Policija 122, Hitna pomoc 124, Call centar Doma zdravlja Podgorica 19816 i Call centar AMSCG 19807.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније