RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Друштво https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/rss.html me https://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Друштво https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/rss.html Милочерски парк постао мета вандала https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380478/milocerski-park-postao-meta-vandala-.html Предсједник Мјесне заједнице "Свети Стефан” Владислав Митровић казао је да је Милочерски парк постао права мета вандала. Како је рекао, нити мањег мањег мјеста, нити више камера и стражара, поред којих вандали могу чинити што им воља. Освануло је исписано, између осталог, "Уби Србина" и "Косово је Албанија", о чему је МЗ "Свети Стефан" медијима доставила фотографије. "Мјесна заједница 'Свети Стефан' од када је формирана децембра 2019. године улаже озбиљне напоре да околина буде пристојна, на нивоу који и заслужује, као и безбједна за све наше мјештане и посјетиоце који долазе да уживају љепоти овог мјеста. Врло је очигледно да је некоме засметао рад МЗ 'Свети Стефан', па им овим путем поручујемо да смо тек почели и да још много тога имамо у плану, али исто тако да нећемо дозволити овакав вандализам", навео је Митровић, преноси РТВ Будва. 

Казао је да су исписана и нова огледала постављена у парку, чиме је директно угрожена безбједност у саобраћају, те да су говори мржње исписани по асфалту и зидовима само мали дио онога што је урађено.

"О свему овоме је обавијештена Комунална инспекција и полиција, као и ЦБ Будва од којих очекујемо хитну реакцију и да у складу са својим надлежностима пронађу починиоце овог дијела", закључио је Митровић.

]]>
05.10.2022T22:15:00 +0100 Друштво https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380478/milocerski-park-postao-meta-vandala-.html
Од изузетног значаја креирање културне политике за најмлађе https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380441/od-izuzetnog-znacaja-kreiranje-kulturne-politike-za-najmladje.html Министарство културе и медија наставиће да развија и креира културне политике на националном нивоу, како би најмлађима пружило програм и садржај који ће допринијети развоју њиховог сензибилитета и критичког проматрања, поручила је министарка културе и медија, Маша Влаовић. Министарство културе и медија организовало је данас дружење са дјецом запослених у том ресору поводом обиљежавања Недјеље дјетета.

Како наводе у саопштењу Министарства, Влаовић је овим поводом казала да дјеци треба пружити прилику да се у најранијем узрасту упознају са умјетничким дјелима и омогућити им да креирају иста, како би оснажили своју креативну интелигенцију и касније постали публика која разумије културу и традицију своје државе.

"Не смијемо заборавити да су дјеца наша најискренија, а онда самим тим и најзахтјевнија 'публика', те нам је од изузетног значаја да креирамо и развијамо културне политике на националном нивоу, које ће у синергији са институцијама културе и умјетности, нашим најмлађима пружити програм и садржај који ће допринијети развоју њиховог сензибилитета и његовати моћ критичког проматрања", рекла је Влаовић.

Према њеним ријечима, грађани су упознати са културним насљеђем своје земље у оној
мјери у којој га са тим насљеђем и његовим вриједностима упознају образовне институције, ресорна министарства, институције у области културе и умјетности, као и други субјекти који дјелују у овим областима.

"Предуслов за то је стратешко планирање у култури којим се баве Министарство културе имедија. У том смислу, Министарство културе и медија настоји да реализује активности ипрограме развоја и његовања публике од најранијег узраста", казала је Влаовић.

Друштвена и комуникацијска улога културе, како је истакла, међу програмским је приоритетима Министарства културе и медија.

]]>
05.10.2022T18:25:00 +0100 Друштво https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380441/od-izuzetnog-znacaja-kreiranje-kulturne-politike-za-najmladje.html
У Андријевици традиција читања дуга 130 година https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380402/u-andrijevici-tradicija-citanja-duga-130-godina.html Народна библиотека у Андријевици обиљежава ове године јубилеј којим би могле да се поносе и библиотеке у много већим градовима у Црној Гори, а то је стотину тридесет година од формирања. Управница библиотеке, која данас ради при Центру за културу у овом граду Јованка Мирчић, подсјећа на историјску чињеницу да је андријевичка библиотека, послије цетињске, најстарија у држави.

Она за Портал РТЦГ, поводом Националног дана подизања свијести о библиотекама, подсјећа да је читаоница у Андријевици основана 27. јануара 1892. године.

"То је прва читаоница на сјеверу Црне Горе. По старости је одмах иза цетињске читаонице, која је основана 1868. године. Основана је под покровитељством Књаза Мирка. На дан оснивања уписано је 40 чланова, међу којима је било 12 неписмених. Неписмени чланови нијесу именовани, а заправо је важно да су и неписмени људи схватили значај књиге и ширење просвјете и културе у то вријеме", прича Мирчић.

Она подсјећа и на чињеницу да је добротворни члан читаонице у Андријевици био и први црногорски министер иностраних послова Војвода Гавро Вуковић. У читаоницу су долазили и сви други виђенији људи тог времена, јер су ту редовно стизали примјерци свих новина које су се штампале у Црној Гори и шире.

Отварање читаонице у Андријевици учинило је убрзо то да је овај град, према попису из тих година, имао највише писмених људи, у односу на број становника, послије Цетиња.

Андријевичка читаоница организованим животом је почела да живи од фебруара 1911. године, када су усвојена правила која су објављена у 38. броју "Глас Црногорца".

"Правила су објављена 10 година након оснивања, па се сматрало да је читаонца прекинула рад. Прегледањем тадашње периодике може се установити да, ипак, није било прекида до балканских ратова", додаје Мирчић.

Према њеним ријечима, књижни фонд тадашње андријевичке читаонице и библиотеке прикупљан је улозима чланова, завјештањима и поклонима.

"Прије спаљивања, јула 1944. године, читаоница је имала 14 хиљада књига, махом раритета. Посједовала је прве радове Павла Ровинског. Читаоница је неколико пута пљачкана, а 1944. године балисти су изнијели књиге на улицу и спалили, тако да библиотека данас не посједује ни једну књигу са старим печатом. Библиотека је обновљена послије Другог свјетског рата", каже Мирчић.

Она прича да је читаоница у току свог постојања дугог 130 година доживјела чак петнаест пресељавања. Тек је 1959. године смјештена у сутерену зграде Општине Андријевица. Од тада је радила под називом Библиотека и читаоница "Његош".

"У подрумским просторијама СО Андријевица остала је до јула 2008. године. Тада је коначно пресељена у нове, условне просторије нове зграде Дома културе, гдје се и сада налази", каже Мирчић.

Андријевичка библиотека данас има три просторије, депо, као и салу за књижевне вечери, која уједно служи и као читаоница.

"Тренутно посједујемо 12.500 библиотечких једниница, од чега 8.650 наслова, распоређених по УДК систему", каже Мирчић.

Она додаје да су у библиотеци посебно поносни на дјечије одјељење које има преко хиљаду библиотечких јединица.

"Библиотека организује и књижеве вечери као и ликовне изложбе. Добила је на поклон, легат од 37 слика од сликара Мила Стојковића, који живи и ради у Београду, а рођени је Андријевичанин", каже Мирчић.

Најстарија библиотека на сјеверу Црне Горе данас ради под називом "Народна библиотека", у оквиру Центра за културу и спорт у Андријевици.

Из Центра за културу најављују да ће врло брзо бити организована свечаност обиљежавања великог датума, 130 година од формирања библиотеке у овом граду.

]]>
05.10.2022T18:14:00 +0100 Друштво https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380402/u-andrijevici-tradicija-citanja-duga-130-godina.html
ЦГ судови ефикасни у другостепеним, касне у првостепеним поступцима https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380438/cg-sudoviefikasni-u-drugostepenim-kasne-u-prvostepenim-postupcima.html Судови Србије и Црне Горе су током 2020. године исказали ефикасност у закључивању другостепених поступака из области криминала, показује извјештај Савјета Европе (СЕ) о правосуђу. Специјализовано тијело Савјета Европе, Европска комисија за ефикасност правосуђа (ЦЕПЕЈ) коју чини 46 стручњака из држава чланица СЕ, на сваке двије године објављује извјештај чија је сврха поспјешивање стања у области правосудног система, преноси Глас Америке.

Закључци о Црној Гори

У извјештају је константовано да су судови најефикаснији у другостепеним процесима и кривичном домену.

“Најдуже вријеме пријављено је у рјешавањима првостепених управних предмета – 441 дан. Посљедице пандемије коронавируса најочигледније су биле у првостепеним поступцима што је утицало на продужавање рокова за њихово рјешавање. Међутим, уопштено узевши, Црна Гора је исказала добар капацитет за рјешавање првостепених поступака у 2020. Ипак, у периоду од 2012. исказано је да је потребно више времена за рјешавање поступака у првом степену – што превазилази средњу вриједност коју испољавају државе чланице Савјета Европе”, наведено је у дијелу извјештаја који анализира учинак Црне Горе.

Трошкови

Током 2020. Црна Гора је утрошила готово 40 милиона еура (39.695.301€) на буџет правосудног система, објављено је у тексту.

“То износи 64,02 еура утрошена по глави становника, односно 0,80 одсто Бруто друштвеног производа (БДП). То је више од средње вриједности држава чланица СЕ и највиши проценат БДП-а по глави становника у државама у којима просјечна годишња плата не прелази 10.000 еура”, наведено је у извештају.

Професионални кадар

И Црна Гора, попут Србије, спада међу источноевропске државе са високим бројем професионалаца, из области правосуђа, ангажованих на 100.000 становника, закључили су аутори извјештаја Савјета Европе.

“49,8 судија на 100.000 грађана, што је највећи број у Европи. Такође, бројке преосталог професионалног кадра такође превазилази средњу вриједност ангажованих у другим земљама чланицама СЕ”, пише у документу.

Рјешавање спорова

Специјализовано тијело Савјета Европе за праћење стања у правосуђу у извјештају је нотирало да су Закон о алтеренативном рјешавању спорова и Измјене и допуне Закона о парничном поступку, у Црној Гори усвојени августа 2020.

“То је утицало на повећање броја судских медијација, али и сам број медијатора. У 2020. забиљежен је број од 22,4 медијатора на 100.000 грађана, наспрам 15,8 у 2018.", прецизирано је у тексту.

Савремена технологија

Црногорски судови располажу програмом за коришћење и креирање дигиталних садржаја (ЦМС) који је развијен прије више од десет година, указано је у документу.

“Током 2020. у току је био развој новог ЦМС-а. Иначе, индекс употребе информационе и комуникационе технологије (ИЦТ) у Црној Гори износи 5,5 – што је нешто испод средње вриједности држава чланица Савјета Европе. Црна Гора у то улаже 1,8% процената новца из буџета судова - што је и даље релативно ниско у поређењу са општим европским размјерама”, закључено је, између осталог, у дијелу извјештаја који се односи на Црну Гору.

Европску комисију за ефикасност правосуђа (ЦЕПЕЈ) 2002. основао је Одбор министара Савјета Европе.

Бави се анализом функционисања правосудних система, идентификовањем проблема у њиховом раду, утврђивањем учинка и начинима за побољшање њиховог рада.

Такође, њен дјелокруг ангажовања обухвата поспјешивање примјене постојећих инструмената Савјета Европе и, ако је потребно, примјена нових – као и пружање помоћи држави на захтјев поједине државе

Јачање правосудних система и лишавање утицаја високе политике, као и борба против организованог криминала главни су путоказ у документима којима се процјењује напредак кандидата у изградњи и реформи институција на путу интеграција у Европску унију.

У случају Србије и Црне Горе, управо је то једно од главних упутстава које се годинама може ишчитати из извјештаја Европске комисије, којима се процјењује њихов учинак на путу до укључивања у европску заједницу народа.

]]>
05.10.2022T18:11:00 +0100 Друштво https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380438/cg-sudoviefikasni-u-drugostepenim-kasne-u-prvostepenim-postupcima.html
Држава ће стати на пут нелегалној експлоатацији ријека и шљунка https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380389/drzava-ce-stati-na-put-nelegalnoj-eksploataciji-rijeka-i-sljunka.html Држава ће стати на пут нелегалној експлоатацији ријека и шљунка из црногорских водотока, поручено је на међуресорном састанку који је, с акцентом на Морачу, одржан на иницијативу министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Владимира Јоковића. Како је саопштено, у складу са закључцима Владе Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде ће формирати оперативни тим који ће предузети конкретне правне радње са оцјеном стања и предлогом мјера у циљу заштите зоне водоизворишта Боље сестре због озбиљних проблема изазваних експлоатацијом шљунка и пијеска.

Истакли су да се "смањује капацитет водоизворишта што угрожава водоснабдијевање становништва и функционисање Регионалног водовода Црногорско приморје доо".

Представници институција су исказали потребу и спремност да се, заједничком координацијом, стане на пут незаконитој експлоатацији шљунка и пијеска из црногорских ријека.

]]>
05.10.2022T14:15:00 +0100 Друштво https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380389/drzava-ce-stati-na-put-nelegalnoj-eksploataciji-rijeka-i-sljunka.html
Посвећени децентрализацији и оснаживању локалне самоуправе https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380386/posveceni-decentralizaciji-i-osnazivanju-lokalne-samouprave.html Министарство јавне управе потпуно је посвећено процесу децентрализације и оснаживању система локалне самоуправе у Црној Гори, оцијенио је министар Мараш Дукај, током посјете Пријестоници Цетиње, гдје се састао с градоначелником Николом Ђурашковићем. Дукај и Ђурашковић су том приликом разговарали о актуелним пројектима, као и будућим плановима у области реформе јавне управе са фокусом на унапређење пружања услуга грађанима.

"Предузимамо активности у циљу побољшања функционисања и одрживости јединица локалне самоуправе, како би се обезбиједило ефикасно пружање услуга грађанима, те продубљивању сарадње и рјешавању проблема које оптерећују рад локалних самоуправа“, истакао је Дукај.

Он је истакао да у остваривању тог циља морамо заједнички усмјерити своје активности за добробит грађана и Пријестонице Цетиње, те да ће врата Министарства јавне управе увијек бити отворена у погледу успостављања управе окренуте ка грађанину и реформи јавне управе.

Ђурашковић је, како је саопштено из МЈУ, упознао министра Дукаја са актуелним развојним пројектима, те будућим плановима који су функцији ефикаснијег и квалитетнијег рада Пријестонице Цетиње и пружања бољих услуга грађанима.

"Настојимо да унаприједимо услове за рад наших запослених и циљ свих активности локалне управе и служби је да у координацији са свим другим органима и институцијама, допринесемо сталном побољшању квалитета живота грађана Цетиња“, истакао је Ђурашковић.

На састанку је било ријечи о дигитализацији јавне управе, реформи законодавства у области локалне самоуправе и другим темама.

]]>
05.10.2022T13:56:00 +0100 Друштво https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380386/posveceni-decentralizaciji-i-osnazivanju-lokalne-samouprave.html
Сајам запошљавања наредне седмице https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380384/sajam-zaposljavanja-naredne-sedmice.html Главни град ће 13. и 14. октобра организовати други сајам запошљавања под називом Тражите посао? Посао те тражи! Сајам ће се одржати у периоду од 12 до 20 сати у холу Биг Фасхион шопинг мола.

Из Главног града су рекли да настављају да пружају системски одговор на један од највећих проблема данашњице – незапосленост, те да сајам организују цијенећи тренутну социо-економску ситуацију и пораст броја незапослених.

“Увјерени смо да ће сајам запошљавања бити одлична прилика да заинтересовани представе своја знања и квалификације које их чине конкурентним на тржишту рада, али и да искажу интересовања за понуђена радна мјеста, било да је ријеч о радној пракси, сезонском, приправничком раду или заснивању радног односа на неодређено вријеме”, наводи се у саопштењу.

Главни град је позвао све суграђане да их посјете, јер их прилика за запослење чека можда баш на сајму гдје ће бити представљено више од 30 компанија.

]]>
05.10.2022T13:55:00 +0100 Друштво https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380384/sajam-zaposljavanja-naredne-sedmice.html
"Оставку подносим из моралних разлога и да растеретим Владу" https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380380/ostavku-podnosim-iz-moralnih-razloga-i-da-rasteretim-vladu.html Директор Управе прихода и царина (УПЦ) Раде Милошевић поднио је данас оставку на ту функцију, потврђено је Порталу РТЦГ из Кабинета премијера. Милошевић је навео да је оставку поднио из моралних разлога и да би, како каже, растеретио Владу, Управу прихода и царина и себе лично. Увјерен је да својим радом није прекршио закон. Милошевићева оставка достављена је Кабинету премијера, а након разговора са предсједником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем. Милошевић је у својству грађанина саслушан у суботу вече, у склопу истраге о шверцу цигарета.

“Наиме, као одговоран и савјестан грађанин, уважавајући мјесто и улогу коју овај државни орган има у институционалном систему Црне Горе, одлучио сам се на овај чин да бих растеретио Владу, Управу прихода и царина и себе лично, притиска који су резултат недавних дешавања у вези истраге о незаконитом поступању службеника Управе прихода и царина. Околност да је након спроведених истражних радњи Тужилаштва дошло до лишења слободе, службеника државног органа на чијем сам челу, и поред чињенице да сам учинио све што је у надлежности директора овога органа да се дугогодишња девијантна понашања овог типа искоријене, ипак представља одређени облик објективне одговорности због које сам се одлучио да ми на лични захтјев престане мандат”, навео је Милошевић у оставци.

Каже да је свој посао увијек радио одговорно, професионално и транспарентно, у складу са нормативно правним законодавством.

“Сваки рад захтјева критику, и увијек сам је добронамјерно прихватио, вјерујући да је управо она неопходна за напредак, унапређење и ефикасност у раду. Самим тим, никад се нијесам повлачио из било које непријатне или сложене ситуације”, навео је Милошевић.

Милошевић је истакао да о његовом раду најбоље говори рекордна наплата буџетских прихода која је за првих девет мјесеци ове године износила 1,56 милијарди еура, што је за 150,5 милиона више у односу на План за 2022. годину, а 93,06 милиона еура више у односу на рекордну 2019. годину. Мој допринос је видан и у сузбијању нелегалне трговине и шверца цигарета кроз рекордне запљене од 155.537 цигарета у пакетима за вријеме мог мандата, што је више од укупних запљена у посљедњих 30 година”, навео је Милошевић.

Он каже и да о томе да се минимизирала нелегална трговина цигаретама говори и рекордна наплата акциза на дуванске производе, која је за првих девет мјесеци ове године износила 70 милиона еура, што је за 23 милиона више у односу на План за првих девет мјесеци ове године.

“За пет мјесеци мог мандата по основу наплате акцизе на дуванске производе наплаћено је 47,3 милиона, што је више у односу на првих девет мјесеци, десет година уназад појединачно. Увјерења сам да својим радом нијесам прекршио закон ни по било којој одредби, те да је с једне стране медијске, а с друге политичка хајка, усмјерена на моју дискредитацију. Иста је осмишљена и инструирана од стране одређених интересних група угрожених мојим савјесним и професионалним радом. Да је вјечна Црна Гора!”, закључио је Милошевић у оставци.

]]>
05.10.2022T13:20:00 +0100 Друштво https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380380/ostavku-podnosim-iz-moralnih-razloga-i-da-rasteretim-vladu.html
Komunalna policija oduzela voće i povrće, kaznila zbog buke https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380376/komunalna-policija-oduzela-voce-i-povrce-kaznila-zbog-buke.html Budvanska Komunalna policija nastavila je s akcijom suzbijanja nelegalne prodaje i suzbijanja buke. Tom prilikom je oduzela voće i povrće , ali i izrekla prekršajne kazne bučnim lokalima.

Komunalna policija oduzela je voće i povrće, koje je proslijedila Crvenom krstu u Budvi.

“Zbog nelegalne prodaje u Budvi i Bečićima izrečene su prekršajne kazne za četiri osobe u iznosu od po 100 eura”, navodi se u saopštenju.

Komunalna policija nastavila je i akciju suzbijanja buke, te zabranila emitovanje muzike zbog neposjedovanja limitera zvuka ugostiteljskom objektu "La musica" - pravnom licu D.O.O "Bellaggio interactive" iz Budve do otklanjanja nepravilnosti 

“Uporedo su vršene i kontrole, pa je Komunalna policija zbog nepoštovanja radnog vremena izrekla je prekšajni nalog firmi D.O.O "Predator game" - Igraonica od 500 eura i odgovornom licu u pravnom licu 50 eura”, zaključili su iz Komunalne.

]]>
05.10.2022T12:54:00 +0100 Друштво https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380376/komunalna-policija-oduzela-voce-i-povrce-kaznila-zbog-buke.html
Абазовић честитао Јом Кипур https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380344/abazovic-cestitao-jom-kipur.html Предсједник Владе у техничком мандату Дритан Абазовић упутио је честитку поводом великог јеврејског празника Јом Кипура, Јеврејској заједници Црне Горе и Вјерској заједници Јевреја.

"Завјетно учење које вјерно чувате, свједочите и живите, све нас, без разлике, подсјећа да се окренемо једни ка другима и да се повинујемо законитостима и правилима која афирмишу живот, природу, правичност, заједништво и солидарност. На овим вриједностима и принципима које искрено прослављате, почива и егзистира свака просперитетна заједница", пише се у честитки.

Додаје да је немјерљива величина труда којим се та заједница уграђује у црногорско друштво, чинећи га узвишенијим и управљајући га ка циљевима који су апсолутне константе у свим временима. 

"Мир, етичност, принципијелност и емпатија које се из ваших домова емитују на окружење, препоручују Црну Гору као државу сигурности, инклузивности, толеранције и поузданог протагонисту европске политике", наводи Абазовић.

 

]]>
05.10.2022T10:17:00 +0100 Друштво https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380344/abazovic-cestitao-jom-kipur.html
Подршка и поштовање учитељима https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380339/podrska-i-postovanje-uciteljima.html На Свјетски дан учитеља, 5. октобра, али и током цијеле године, Министарство просвјете учитељицама и учитељима недвосмислено даје подршку и изражава поштовање, истичући вриједност и важност учитељског позива у вођењу и обликовању будућих генерација, казао је у честитки министар Миомир Војиновић.

“Учитељ је други родитељ, а први корак у учионицу је дјечији корак у свијет. Како ће се снаћи у том свијету, зависи од сваког ученика појединачно, али и од онога што им учитељ пружа. Од његовог знања, вјештине, креативности, енергије и стрпљења. Учење је увијек двосмјерно путовање, јер се учи заједно и обострано, једни од других”, навео је он.

Истакао је да је сувишно говорити о одговорности учитеља, али јој морамо одати поштовање.

“И не смијемо заборавити колики терет је на њиховим леђима. Колико труда, рада, подршке, љубави, саосјећања пружају нашој дјеци”, казао је он.

Ту руку која их чува у најрањивијем узрасту, приликом првих најважнијих корака на путу ка будућности

“На Свјетски дан учитеља, 5. октобра, али и током цијеле године, учитељицама и учитељима недвосмислено дајемо подршку и изражавамо поштовање, истичући вриједност и важност учитељског позива у вођењу и обликовању будућих генерација”,закључио је министар.

]]>
05.10.2022T09:39:00 +0100 Друштво https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380339/podrska-i-postovanje-uciteljima.html
Од данас забрањено паркирање испред Клиничког центра https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380230/od-danas-zabranjeno-parkiranje-ispred-klinickog-centra.html Због непрописно паркираних возила у кругу Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) врло често је отежан прилаз возилима Хитне помоћи, а свакодневно службама које су неопходне за нормално функционисање ове здравствене установе. Зато у кругу КЦЦГ, како напомињу у овој установи, од данас неће бити дозвољено задржавање (паркирање) возила грађана или пацијената, као и такси возила. "Ово питање је веома важно када знамо да некада и секунде одлучују у спашавању људских живота. Из истог разлога, врло често службена возила Завода за хитну медицинску помоћ имају отежан приступ, прије свега Ургентном центру. Сходно томе, од сјутра у кругу КЦЦГ неће бити дозвољено задржавање (паркирање) возила у власништву грађана или пацијената који користе наше услуге као и такси возила", наглашавају у КЦЦГ.

Како наводе у саопштењу, отежан је прилаз Службе за транспорт, Службе за инжињеринг и техничко одржавање, Службе за припрему и дистрибуцију хране.

"Од сјутра ће запослени Службе обезбјеђења КЦЦГ строго контролисати саобраћај у кругу наше установе, што значи да ће моторним возилом моћи ући само службена возила за потребе КЦЦГ, запослени који имају паркинг мјесто, као и возила са ознаком за особе са инвалидитетом. Моторним возилом, било сопственим или користећи такси, моћи ће ући у изузетним случајевима, односно само пацијенти за дијализу, они који користе ортопедска помагала и пацијенти са ургентним здравственим стањима, али без могућности задржавања или паркирања", појашњавају у овој здравственој установи.

Како додају, у кругу КЦЦГ моћи ће ући и возило које преузима пацијента на улазу Поликлинике који је отпуштен из болнице на даље кућно лијечење.

"Апелујемо на грађане да, када из било којих разлога долазе у КЦЦГ, имају разумијевања и сарађују са заштитарима Службе обезбјеђења", наглашавају у саопштењу.

]]>
05.10.2022T09:22:00 +0100 Друштво https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380230/od-danas-zabranjeno-parkiranje-ispred-klinickog-centra.html
Све више основаца користи снус, забранити увоз https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380335/sve-vise-osnovaca-koristi-snus-zabraniti-uvoz.html Удружење "Родитељи" залаже се за забрану увоз и продаја снуса у Црној Гори, који је, како кажу, све популарнији међу младом популацијом, па и међу дјецом у основним школама. "Ни родитељи нијесу довољно информисани, а са друге стране наш закон не регулише то питање, јер снус не спада под дуванске производе", казала је Лепа Жуњић из удружење "Родитељи" у Јутарњем програму ТВЦГ.

Како наводи, због свега тога снус је лако доступан дјеци и на киосцима и на друштвеним мрежама.

"Због тога и све више дјеце користе снус", навела је Жуњић.

Труде се како додаје да информишу родитеље и ширу јавност о томе колико је снус штетан.

Између осталог тражили су и да се увоз снус забрани у Црној Гори, јер је како каже забрањен у ЕУ, а дозвољен у Шведској гдје се производи.

Kаже и да би снус могао да буде улаз у теже зависности.

"Доказано је да снус има јаке посљедице по здравље дјеце и то мора да буде главна порука", поручила је Жуњић.

Контролом продаје дувана малољетницима нијесу наишли на неправилности

Главна тржишна инспекторка Марина Радуловић саопштила је да законски оквири нијесу регулисани када је у питању употреба снуса, нове врсте дуванског производа у праху.

Она је у емсији "Добро јутро Црна Горо" навела и да контролом продаје дувана малољетним особама нијесу наишли на неправилности.

"Употреба снуса је комплексна тема, то се треба ријешити на нивоу надлежних. Инспекција је, свакако, у приправности и спремна да спроводи одлуке, односно пропис,е које доноси ресорно министарство", казала је Радуловић.

Додала је и да је Тржишна инспекција у комуникацији са колегама из региона, како би видјели како се то питање рјешава у Србији, Хрватској...

]]>
05.10.2022T08:56:00 +0100 Друштво https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380335/sve-vise-osnovaca-koristi-snus-zabraniti-uvoz.html
"Влада да се систематичније посвети проблемима у просвјети" https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380334/vlada-da-se-sistematicnije-posveti-problemima-u-prosvjeti.html Центар за грађанско образовање (ЦГО), поводом Свјетског дана наставника, подсјећа да се образовни систем налази на испиту свакодневних и бројних изазова и захтјева, а што прати и лош материјални положај наставника и наставница. Позвали су Владу да адресирању проблема у просвјети приђе систематичније и посвећеније, без популизма и импровизације, а просвјетну заједницу да активније учествује у јавним политикама и осмишљава развојне пројекте установа у којој раде

Центар за грађанско образовање (ЦГО), поводом Свјетског дана наставника, подсјећа да се образовни систем налази на испиту свакодневних и бројних изазова и захтјева, а што прати и лош материјални положај наставника и наставница. Позвали су Владу да адресирању проблема у просвјети приђе систематичније и посвећеније, без популизма и импровизације. ЦГО позива просвјетну заједницу да активније учествује у јавним политикама и осмишљава развојне пројекте установа у којој раде

“Наставници су кључни покретачи у образовном систему, а са својим ученицима би требало да буду и носиоци прогресивних снага. Међутим, да би се то заиста постигло неопходно је другачије разумијевање улоге образовања и васпитања од стране доносиоца одлука и другачија примјена образовних политика које неће ниподаштавати наставнике и наставнице”, наводи се у саопштењу.

Наиме, основна знања, навике и умијећа дјеце се темеље на раду креатора наставе и оних који ту наставу спроводе.

“Просвјетни радници с дјецом проводе највише времена, а стална присутност наставника није само израз промјена које је донијела пандемија корона вируса, већ и модерног доба. Иако је пандемија корона вируса значајно урушила одавно ослабљен квалитет образовања, Влада не предузима одговарајуће мјере да ојача незавидан положај просвјетног кадра и суочавања са ситуацијом у којој су се нашли заједно са својим ученицима”, кажу из ЦГО-а.

Како су навели, наставници и наставнице у Црној Гори раде у лошим условима, почев од застарјеле школске инфраструктуре, дидактичких материјала, алата и опреме који су им на располагању, преко могућности усавршавања, а на то се надовезују и недопустиво ниске надокнаде.

“Све ово негативно утиче на ентузијазам наставника и наставница у спровођењу улоге главних мотиватора у школи, квалитетних преносиоца знања, педагога у препознавању потреба и интереса свих ученика. Почиње да преовлађује форма и администрација, док суштина образовања и васпитања изостаје”, наводи се у саопштењу.

Посљедично, додају, дјеца иду у школу јер им је то обавеза, али у школи све мање уче, док многи наставници иду на посао свјесни да морају на крају мјесеца да плате своје обавезе, без ентузијазма који би тај рад требао носити, а родитељи су дјелимично задовољни вјерујући да им је дијете на безбједном мјесту.

“Ове године су наставници пред још једним изазовом успостављања добрих односа црногорских ученика са дјецом украјинских и руских миграната који долазе са ратних подручја. Зато је наставницима је неопходна додатна подршка и смјернице за рад са странцима, како би се поред постојећих изборили и са тим изазовом у покушају да остану на висини педагошког задатка и да истрају на циљу ширења разумијевања, толеранције и заштите свих облика дискриминације дјеце у образовном процесу”, кажи из Центра за грађанско образовање.

ЦГО вјерује да у наставном кадру има довољно креативности и мотивације, али и да морају добити подршку за свој рад, како би допринијели и успјеху ученика у образовном процесу.

“ Зато, позивамо Владу да адресирању проблема у просвјети приђе систематичније и посвећеније, без популизма и импровизације. ЦГО позива просвјетну заједницу да активније учествује у јавним политикама и осмишљава развојне пројекте установа у којој раде”, казали су они.

Неопходно је, додају, успоставити праксу и дозволити установама да имају и своје приходе који би допринијели развоју те установе, а омогућили и бонусе на зараде запослених у истој.

“То би могао бити један од начина унапријеђења услова рада у образовним установама, али и позиције самих наставника и наставница”, закључили су из ЦГО.

]]>
05.10.2022T08:45:00 +0100 Друштво https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380334/vlada-da-se-sistematicnije-posveti-problemima-u-prosvjeti.html
"Идуће седмице очекујемо одговор о повећању плата" https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380331/iduce-sedmice-ocekujemo-odgovor-o-povecanju-plata.html Предсједник Синдиката просвјете Радомир Божовић казао је да идуће седмице просвјетни радници очекују коначни одговор министарстава просвјете и финансија о траженом повећању плата од 45 одсто. Они захтијевају да повећање буде од 1. јануара наредне године. Уколико понуда буде испод минимума, искорстиће друге моделе синдикалног дјеловања.

Још трају преговори Министарством просвјете у вези са платама које траже просвјетари.

“Док трају преговори ситуација није завршена. Тек оног трена кад добијемо, а још нисмо добили коначну понуду, очекујемо је идуће седмице. Тада очекујемо састанак са министрима финансија и просвјете, да нам кажу шта може и како може”, казао је Божовић.

Када добију понуду, Синдикат ће се изјаснити на Извршном и Главном одбору.

“Ако процијенимо да је то испод минимума и достојанства просвјетног радника, ми ћемо се обратити јавности и предложити друге моделе синдикалног дјеловања. Ако буде понуда прихватљива, Главни одбор ће се изјаснити”, истакао је он.

Истакао је да у захтјеву за повећање плата стоји да 45 одсто веће плате почну од првог јануара.

Коментаришући изградњу школе “Владимир Назор” у Подгорици, Божовић је казао да је Министарство омануло јер је та школа, како каже, срушена прошле године

“Тамо и даље стоји ледина. Неће почети да се гради до јануара сљедеће године. Неко мора да одговара за то, претходно или садашње Министарство”, истакао је Божовић.

Повод Божовићевог гостовања је Свјетски дан наставника који се данас обиљежава широм планете, у спомен на исти датум 1966. године, када су УНЕСKО и Међународна организација рада потписали Препоруку о статусу наставника, са циљем да се истакне улога наставника у образовању и развоју дјеце и нагласе принципи и препоруке о положају наставника у друштву.

УНЕСKО са овогодишњом темом “Транформација образовања почиње са наставницима” има за циљ да позове владе држава да инвестирају у наставнике, да их укључе, да им вјерују и поштују их.

“У Црној Гори, политичка елита, носиоци власти, као да не знају шта ће са просвјетним радницима. Као да би најбоље било и да не постојимо као професија. Ослободила се наша власт многих проблема, отарасила се радничке класе – “жељезараца”, “каповаца”, “дакићеваца”… Остали су још ови “просвјетари”. Много их је, много и коштају. Стално нешто питају, зову, траже! Хоће пристојне зараде, средства за рад, сугурно и здраво радно окружење! Хоће да буду и ПАРТНЕРИ, да предлажу, буду консултовани”, наводи се у саопштењу Синдиката просвјете. .

Умјесто честитке, они су позвали просвјетне раднике Црне Горе, да буду јединственији и јачи неко икада.

“У процесу смо усаглашавања Гранског колективног уговора. Послали смо наш захтјев. Очекујемо састанак, понуду. Од вас тражимо да имамо снажан, заједнички одговор. Или одговор захвалности, због препознавања важности онога за шта се залажемо и чему смо посветили своје животе, или снажну поруку немирења са игнорисањем суштинских потреба нашег друштва. Ако будемо сви заједно, зависиће од нас”, закључили су из Синдиката.

]]>
05.10.2022T08:10:00 +0100 Друштво https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380331/iduce-sedmice-ocekujemo-odgovor-o-povecanju-plata.html
Погледајте како изгледа проба Оркестра слијепих https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380294/pogledajte-kako-izgleda-proba-orkestra-slijepih.html Како изгледа проба Оркестра слијепих провјерула је екипа емисије ТВЦГ "Гледајмо се". Живот без боја и доживљај свијета без вида, кроз друга чула, звучи невјероватно. Но, како разумјети ако не покушамо бар на кратко ходати у њиховим ципелама. Новинарка ТВЦГ Марија Радуловић срела се са једном од чланица Оркестра Анђелом Драговић и на кратко се поистовјетила са њом.

"Хоћемо ли се на кратко поистовјетити. Да ставите повез и да видимо како то функционише и да видимо како би се снашли. Правило је да ме ухватите за надлактицу и пола корака иза мене, да би знали да ли смо наишли на препреку. Сад ћемо слушати да ли имамо кола да би могли да пређемо улицу и ослањамо се на звук по овом спусту", објашњавала је Драговић.

И стижемо на пробу Оркестра слијепих, свијет музике и позитивних емоција.

Бојана Оташевић члан Оркестра слијепих каже да они више осјећају музику.

"Више ћемо се фокусирати на неке ствари него особе које виде", наглашава Бојана.

Особе без вида не оцјењују друге на основу физичког изгледа или расе, већ имају способност да виде љепоту људске душе.

"Неки људи кажу боље је што не видите те и те ствари", прича Бојана.

Миљан Оташевић бубњар Оркестра слијепих истиче да је сам одабрао да свијету приступим ведрог духа.

"Свијет би био једно јако досадно мјесто кад би сви били једнаки, једнако мислили и не би имали шта да замјерамо", каже Никола Зекић члан Оркестра слијепих.

Како смо почели тако и завршавамо - пјесмом из душе... "Хеј да ми је воде са Романије..."

]]>
05.10.2022T07:14:00 +0100 Друштво https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380294/pogledajte-kako-izgleda-proba-orkestra-slijepih.html
Рано откривање тумора спашава живот https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380293/rano-otkrivanje-tumora-spasava-zivot.html Ружичасти је октобар. Мјесец борбе против тумора дојке. Мјесец када би свака жена требало да оде на преглед, и обећа себи да ће то да чини макар једном годишње. Јер само тако спријечиће оболијевање, а уколико је болест у раној фази, изљечење је извјесно, тврде љекари. Милена Ђерговић за себе каже да је имала среће. Карцином дојке открила је у првој фази болести, јер се, каже, редовно контролисала.

"Ја знам да је информација да имате канцер једна од најтежих у животу али то је најсрећнији дан у мом животу из простог разлога што је откривен на вријеме и да сам дошла пола године или годину, двије касније, шансе за преживљавање би ми биле много мање", казала је Милена.

Стручњаци кажу да је карцином који се открије у раном стадијуму изљечив у 90 одсто случајева, па је превенција од суштинског значаја. Због тога је НВО Брини о себи, покренула кампању, како би се, поручују, пробудила свијест код жена колико је важно отићи на преглед макар једном годишње.

"Приватне ординације су прве године партнери кампање а то значи да ће превентивне прегледе дојки и гинеколошке превентивне прегледе, густине костију обављаће до упола нижим цијенама", казала је Ивона Дабетић из НВО "Брини о себи".

Из године у годину број обољелих жена од карцинома дојке све је већи - податак је Института за онкологију. До сада, на глобалноим нивоу, најзаступљенији био је карцином плућа. Од 2020. то мјесто заузео је карцином дојке.

"Врло вјероватно из два разлога, старост популације, свјесни смо да се дуже живи да је популација страрија јер се овај малигнитет чешће јавља у старијој животној доби а са друге стране превентивни скрининг програми омогућавају да се болест оркрива у раном стадијуму па самим тим имамо пораст инциденце у ранијој животној доби када је болест изљечива што је у неку руку добро", казала је Сања Лекић из Института за онкологију.

За све жене које из неког разлога не желе да иду на редовне прегледе, Милена има поруку.

"Драге жене кроз вјекове смо показале колико смо јаке. Ово дугујете не само себи, него својој дјеци, породици и најближима, идите на преглед јер више немате изговора па хајде да будемо здраве и срећне".

]]>
05.10.2022T06:54:00 +0100 Друштво https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380293/rano-otkrivanje-tumora-spasava-zivot.html
"Подржавамо борбу Ћаловић-Марковић за бољу, праведнију ЦГ" https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380320/podrzavamo-borbu-calovic-markovic-za-bolju-pravedniju-cg.html Из Грађанске алијансе казали су како упућују најискреније честитке директорици МАНС-а Вањи Ћаловић-Марковић на заслуженом одликовању француског витеза Националног реда за заслуге. "Подржавамо њену борбу за бољу, праведнију Црну Гору, земљу владавине права, ослобођену од корупције и криминала. Њен примјер дугогодишње и истрајне борбе треба нам бити показатељ како можемо допринијети бољој будућности Црне Горе и учинити је погодном и једнаком за све", навели су из Грађанске алијансе. 

]]>
04.10.2022T22:13:00 +0100 Друштво https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380320/podrzavamo-borbu-calovic-markovic-za-bolju-pravedniju-cg.html
Милошевић: Полиција ми је привремено одузела службени телефон https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380312/milosevic-policija-mi-je-privremeno-oduzela-sluzbeni-telefon.html Моја оставка на челу Управе прихода и царина Црне Горе (УПЦ) зависи од тога шта ће се десити током предстојеће истраге. Не осјећам одговорност за нестанак цигарета које је држава одузела у Слободној зони Луке Бар, али ту постоји морална обавеза, казао је директор УПЦ Раде Милошевић. Милошевић је по налогу Специјалног државног тужилаштва, саслушаван због нестанка камиона пуног цигарета, које је држава одузела у лучкој Слободној зони, а које су биле предвиђене за уништење у никшићкој фабрици.

Због сумње да су починили то кривично дјело полиција је, према незваничним информацијама, ухапсила шефа Комисије за уништавање цигарета УПЦ Елвира Адровића и возача камиона Далибора Брновића.

“Полиција ми је привремено одузела службени телефон. И даље је код њих тај апарат на којем су све апликације које сам користио за посао”, рекао је Милошевић. 

Он је додао да је на саслушање у подгоричкој полицији отишао у својству грађанина.

“Позив за саслушање сам добио негдје око 23 часа у суботу, а око сат касније сам са документацијом отишао у полицију. Ишао сам својим аутомобилом”, истакао је Милошевић.

Ни у једном тренутку, наводи Милошевић за "Либертас", није имао било какву информацију о нестанку камиона са цигаретама, и наводи да није имао информацију кад креће поступак који се тиче нестајања камиона са цигаретама вриједним готово милион еура.

“Ријеч је о поступку који траје 3-4-5 дана. Нијесам имао информацију кад шта креће, која је динамика. Њих петоро је то пратило. Ја сам их обилазио”, навео је Милошевић и додао да званично није добио ни информацију да је спорни камион пронађен.

“То сам прочитао у медијима”, казао је Милошевић.

Навео је и да није упућен ни у наводно хапшење службеника институције чији је директор – шефа Комисије за уништавање цигарета УПЦ Елвира Адровића.

]]>
04.10.2022T21:05:00 +0100 Друштво https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380312/milosevic-policija-mi-je-privremeno-oduzela-sluzbeni-telefon.html
"Мора постојати кривична одговорност за говор мржње" https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380307/mora-postojati-krivicna-odgovornost-za-govor-mrznje.html Говор мржње облик је дискриминације и мора постојати кривична, а не прекршајна одговорност за то дјело, једна је од порука с округлог стола "Млади у борби против говора мржње" у организацији Грађанске алијансе. Говор мржње - оружје које свако има и само је питање када ће га и гдје употријебити. Друштвене мреже најлакши су терен на који се излази, неријетко путем медија, а у екстремним случајевима и на јавним површинама

"Сјетите се само Пљеваља након избора 2020., колико су људи тамо доживјели патње и стреса. Наш закључак је да држава не ради довољно, да још увијек нијесмо свјесни обима опасности говора мржње", рекао је програмски директор Грађанске алијансе Милан Радовић.

Свјесни опасности јер су је не мало пута осјетили на својој кожи су припадници ЛГБТ популације, који указују на лошу законску регулативу.

"Ти људи нијесу након тих пресуда дискриминатори, систем их не види као неког ко је ширио говор мржње већ их види као некога ко је реметио јавни ред и мир, што је велика разлика у контексту принципа, али и задовољења правде", казао је Џон Барец из НВО-а ЛГБТ Форум Прогресс.

Говор мржње често се користи у недостатку аргумената а када желимо да дискредитујемо неког, сматра уредник у РТЦГ-у и новинар Миомир Марош.

"Они који су били реализатори говора мржње ишли су на тај лични план, на квалификације, на неке снимке који су до тада непознати и који омаловажавају. Није се радило о било чему што може бити аргумент за полемику него о личној квалификацији која је код тих моралних гуруа сматрана за понижавајучу", оцијенио је Марош.

Из ГА истичу да су вјерска и национална мржња довели да ратова у Југославији а нерасвијетљени злочини простор су да се понове, зато се говору мржње мора посветити већа и системска пажња.

]]>
04.10.2022T20:28:00 +0100 Друштво https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/380307/mora-postojati-krivicna-odgovornost-za-govor-mrznje.html