Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com  [ DW ]

08. 12. 2022. 08:24

Đina Mahsa Amini - simbol protesta u Iranu

Provided by Deutsche Welle

„Nijesmo ni slutili da će doći dan kada će naša majka zaspati plačući na tvom krevetu, naš otac će sjedjeti u ćošku sobe i skrivati suze od nas, a ja neću moći da otvorim pretinac za rukavice u autu a da ne vidim tvoju maramu koja je tamo ostala... Moja jedina želja bila bi da te još jednom zagrlim...", napisao je Aškan Amini, brat Đine Mahse Amini, na Instagramu 11. oktobra.

Utorak je krajem oktobra, 39 dana nakon njene smrti, kada Diako Aili, njen rođak, u jednom selu blizu norveškog grada Bergena, sjedi na sofi i otvara foto album. Uvezan je u crni povez, fotografije su u prozirnoj foliji. Pokazuje jednu od slika. "Evo", kaže, "ovo je ona. Đina."

pročitajte još:Iran: Raspuštena zloglasna policija za očuvanje morala

Djevojčica u pantalonama sa cvjetnom mustrom, gusta i sjajna crna kosa joj pada na potiljak. Vadi drugu fotografiju iz kutije. Na ovoj Đina sjedi bosa na tepihu u dnevnoj sobi roditeljske kuće u Sakezu, sitna, dugih trepavica, na bijeloj majici šarenim slovima piše "Cvijet". Gleda preko ramena, pravo u kameru.

Kurdski identitet

"Mahsa", kaže Diako Aili, "niko je nikad nije tako zvao." Ni porodica, ni prijatelji, ni ona sama. Morala je samo da uzme to perzijsko ime za pasoš, kurdska imena često nijesu prihvaćena. Ali živjela je u Sakezu, kurdskom gradu u zapadnom Iranu, sa 140.000 stanovnika, nedaleko od iračke granice. Sa porodicom je govorila kurdski pa su je ovdje svi zvali samo pravim imenom. I demonstranti u Iranu počeli su pored imena Mahsa skandirati i njeno kurdsko ime – neki ga izgovaraju kao Zina, drugi kao Đina.

Đina je voljela pjevanje, ples i putovanja. Nju je iranska moralna policija uhapsila 13. septembra i odvela u policijsku stanicu, gdje je nešto kasnije izgubila svijest. Bila je dva i po dana u komi, sa povredama glave i na respiratoru.

Njeni rođaci u Iranu teško mogu da razgovaraju sa novinarima. Telefoni se prisluškuju, a prve prijetnje porodica je dobila odmah nakon Đinine smrti. Zato se u svim razgovorima koji su vođeni s reporterima može osjetiti velika doza opreza.

Protesti u Marivanu, Iran 6.11.2022.

Snovi i planovi

Sada, sredinom decembra, veliki srebrni katanac visi ispred butika u Sakezu. Dok u svim drugim radnjama u ulici, kojima se prodaju torbice, nakit i mobilni telefoni, život teče dalje, u radnji Đine Amini ugasilo se svijetlo. Priželjkivala je da njen otac, Amjad Amini, penzionisani službenik osiguravajućeg društva, otvori ovu radnju za nju. Čekala je mjesto na fakultetu i tražila posao da nekako ispuni vrijeme čekanja. Nekoliko mjeseci prije smrti, tokom ljeta ove godine, ispunio joj je san. "Najbolji butik" tako je nazvala svoju prodavnicu. Ujutro bi je otac ili brat vozili do nje i naveče ponovno dolazili po nju, pričaju njeni rođaci u Norveškoj. S 22 godine Đina Amini je još uvijek živjela kod kuće sa svojim roditeljima, u lijepoj dvospratnoj kući, u kraju grada gdje živi srednja klasa.

pročitajte još:Zašto su Kurdi na udaru susjednih zemalja?

Već je imala vozačku dozvolu i uživala je u vožnji, no nije bilo preporučljivo da kao mlada, neudata žena sama automobilom odlazi do radnje.

Oprez i strah

Alija Aili, tetka Đine Amini, bila je ovog ljeta u Sakezu. Kaže da je Đina više puta isticala da bi trebalo da se tetka potčini i pokrije cijelo lice. "Vrlo su strogi", rekla bi ona. Osjetilo se da postoji strah od policije i tzv. čuvara morala.

Aili je u kasnim četrdesetim, a Iran je napustila još početkom devedesetih, kada je imala samo 18 godina. Ailina su djeca rođena u Norveškoj. Da je njena sestra, Đinina majka, tada otišla s njima – da li bi Đina danas bila živa?

Ponekad se, kažu Diako Aili i njegova majka, osjećaju krivim. Zbog svih sloboda koje se za njih podrazumijevaju. "Moja mlađa sestra je istih godina kao Đina", kaže Diako Aili. Njih dvije rođene su u razmaku od samo nekoliko nedjelja, jedna u zapadnoj demokratiji, druga u islamističkoj diktaturi. On kaže: "Moja sestra može govoriti šta hoće, nositi šta želi, biti to što želi." Za Đinu Amini bila su na snazi drugačija pravila: kosa i vrat pokriveni maramom, tijelo pokriveno kaputom, koža se ne smije vidjeti od nadlanice do gležnjeva.

Đina Mahsa Amini

„Zdrava, tiha djevojka"

Jina je rođena 21. septembra 1999. godine i od tada nije bilo dana da se nijesu vidjeli ili barem popričali, kaže njen djed Rahman Aili u telefonskom razgovoru za DW. Kad je još bila beba, dao joj je, kaže, nadimak,: “Blagi vjetar”. Tako ju je zvao, čak i kad je već bila odrasla. Bila je tiha, opuštena djevojka. Dok je bila u osnovnoj školi, ljekari su joj otkrili dobroćudni tumor na mozgu koji je uspješno izliječen operacijom. Od tada, kaže njen djed, nikada nije bilo zdravstvenih problema. To naglašava, vjerovatno i zato što su iranski ljekari tvrdili da uzrok smrti nije policijsko nasilje, nego ta stara operacija. I ostale osobe koje su joj bliske tvrde da je bila zdrava.

Dan smrti

Na njenom poslednjem putovanju radilo se o njenom upisu na fakultet. Porodica je zajedno otputovala u Urmiju, grad u sjeverozapadnom Iranu, gdje se ona uspješno prijavila za studij biologije. Poslijepodne 13. septembra, kada je Đina Amini uhapšena, mladi su zajedno šetali gradom. To nam njen stric Aili rekao telefonom. Đina, njen brat Aškan Amini i dvije sestrične izašli su između 18:00 i 18:30 na stanici metroa Hagani. Tamo je Đinu i njene dvije sestrične uhapsila "moralna policija", navodno zbog "neislamske odjeće". Na kraju su samo nju poveli sa sobom.

Jedna od dvije sestrične koja nije odvedena kasnije je ispričala svojoj tetki u Norveškoj šta se dogodilo: Đina je pokušala da se odupre hapšenju, ali ju je moralna policija natjerala da uđe u vozilo. Rođak je rekao da su pratili policiju do stanice. I da su otprilike dva sata nakon Đininog hapšenja neke mlade žene istrčale iz stanice vičući: "Ubili su je!"

Nakon toga je došla hitna pomoć i odvezla je u bolnicu Kasra. Njen djed kaže: "Uvjeren sam da je nad njom izvršeno nasilje.” U razgovoru za DW njen otac je izrazio nadu da će odgovorne stići pravedna kazna. „Danas je Mahsa, a sjutra će stradati neka druga", dodaje njen stric.

Njena tetka u Norveškoj kaže da joj se Đina nekoliko puta povjerila da nakon studija želi da napusti Iran. To je san koji imaju mnogi mladi Iranci. Međutim, Đinin san je sahranjen s njom. Na njenom nadgrobnom spomeniku piše: "Draga Đina, nijesi mrtva. Tvoje ime biće šifra."

Dialika Naufeld (Špigl)

Ovaj članak je nastao u saradnji Špigla i DW.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније