Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Marsel Firstenau  [ DW ]

08. 12. 2022. 11:49

Olaf Šolc i njegova vlada: bolji nego što se to misli

Lindner, Šolc, Berbok i Habek

Sve teorije su sive – ova mudrost, kolokvijalno izvedena iz pera najpoznatijeg njemačkog pjesnika Johana Volfganga fon Getea, dramatično se potvrdila za kancelara Olafa Šolca i njegovu koaliciju. Jer o periodu aklimatizacije ili poštede po preuzimanju vlasti prije godinu nije moglo biti riječi. Realnost izgleda ovako: šareni trio socijaldemokrata (stranačka boja crvena), zelenih i liberala (partijska boja žuta), u narodu poznat kao semafor, vlada pod uslovima vanrednog stanja i to najkasnije od 79. dana svog mandata.

Prekretnica za sve

Tog dana, 24. februara 2022. Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu. Socijaldemokrata Olaf Šolc, prvi šef njemačke vlade poslije 16 godina demohrišćanke Angele Merkel, odmah potom najavio je istorijsku prekretnicu u Bundestagu.

Trezvena, primjerena i uopšte razumljiva reakcija na ono što je svojim ratom protiv susjedne zemlje ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo u cijelom svijetu: u Rusiji, Ukrajini, Njemačkoj, širom svijeta.

Prema koalicionom sporazumu, vlada Olafa Šolca sebe vidi kao "savez za slobodu, pravdu i održivost". Ostvarivanje ovog programa u vrijeme rata i poslije pandemije korona virusa je herkulovski zadatak koji je Šolcova vlada do sada nekako ipak dobro savladala, uprkos razumljivim krtikama oko detalja. Pokazalo se i da kada je potrebno, kao u slučaju koalicionog spora oko dužeg vijeka nuklearki, kancelar lupa pesnicom o sto i pokazuje ko je gazda.

Njemačka je predvidljiva

U spoljnopolitičkom i bezbjednosnom pogledu Njemačka je dobila na težini. Kakav god da je lični stav o ogromnom povećanju njemačkog vojnog budžeta, u okviru NATO, to je snažan signal pouzdanosti i solidarnosti koji dolazi iz Berlina. Signal u kome važnu ulogu imaju Zeleni, partija pacifističkih korijena koja je pri svom osnivanju 1980. pozvala na raspuštanje NATO!

Olaf Šolc takođe zaslužuje priznanje što se u velikoj mjeri odupire ponekad oštrim pozivima da se Ukrajini isporuči više oružja. Istovremeno, ne može biti riječi o nepokretnosti Njemačke pod njegovim vođstvom na ovom (ratnom) terenu. Sve dok kancelar i vlada koordiniraju svoje poteze na međunarodnom planu, pravac je ispravan. Kada je riječ o ratu i miru, njegov miran i staložen način ophođenja prijatno odskaču od retoričkog krešenda onih kojima je diplomatija očigledno postala strana riječ.

Neizbježni paketi pomoći

Socijaldemokratsko-zeleno-liberalna koalicija može se pohvaliti i iz drugih razloga, takođe vezanim za rat u Ukrajini. Prvo i najvažnije, treba pohvaliti velike programe pomoći za ublažavanje posljedica naglog i ogromnog povećanja troškova energije i inflacije. Ovi paketi pomoći sada iznose više od 200 milijardi eura, od čega koristi ima i stanovništvo i privreda.

Ministar finansija Kristijan Lindner je taj koji je zbog ovoga morao da zažmuri ne na jedno, već na oba oka. Iako se šef Liberalno demokratske partije (FDP) formalno pridržava tzv dužničke kočnice koja je prije nekoliko godina uvedena u Ustav, krediti označeni kao posebna imovina ostaju ono što jesu: dug. I sužavaju finansijski prostor u narednim godinama. Ipak, i dalje važi pravilo da se treba ponašati pragmatično, posebno u vremenima rata i krize.

Kada zatreba, na ovu vladu se može računati

Marsel Firstenau

Ništa ne bi bilo gore nego da, motivisani partijskom politikom ili čak ideologijom, upravo sada izgubimo iz vida širu sliku. U teoriji, naravno, postoje ogromne razlike između tri stranke koje Njemačkom vladaju poslednjih godinu dana.

Ali praktično i u trenucima kada je to neophodno, dogovaraju se oko važnih pitanja. Jedan ili dva otvorena spora ne mijenjaju tu sliku.

Nadajmo se da socijaldemokrate, zelene i liberale neće obeshrabriti loši rezultati ispitivanja javnog mnjenja: Prema njemačkom trendu, za ovu vladu bi glasalo svega 41 odsto građana, a samo 30 odsto je zadovoljno njenim radom. Međutim, ove vrijednosti se mogu vrlo brzo ponovo popraviti. Dobro upravljanje se ogleda i u poštovanju raspoloženja građana i balansiranju i donošenju promišljenih odluka.

Druge zemlje bi htjele da malo više liče na Njemačku

Godinu nakon preuzimanja funkcije, uprkos pokušajima nekih djelova vlade da se profilišu na račun drugih, Olaf Šolc i njegova koalicija i dalje su najbolja opcija, kako iz nacionalne tako i iz međunarodne perspektive.

Gledano spolja, pogled na Njemačku je ionako pozitivniji. Političke turbulencije, kakve trenutno doživljavaju Velika Britanija, Italija ili Švedska, teško je zamisliti u Berlinu. A sa druge strane Atlantika, mnogi bi u SAD ili Brazilu bili srećni da je njihova politička situacija malo više kao u Njemačkoj. To niko ne bi trebalo da ignoriše kada ocjenjuje učinak sopstvene vlade.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније