Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

08. 12. 2022. 15:07

Hrvatska od Nove godine u Šengenu

Granica Hrvatske i Slovenije

Hrvatska je dobila zeleno svjetlo za ulazak u Šengenski prostor, javlja Hina. To znači da će s Novom godinom prestati granične kontrole osoba na granicama s drugim članicama toga prostora, a to su Slovenija, Italija i Mađarska. Hrvatska je 27 članica Šengenskog prostora. Odluku je preko Tvitera objavilo i češko predsjedništvo Evropske unije:

‚„Za Hrvatsku i njene državljane ulazak u šengenski prostor predstavlja ostvarenje strateškog interesa punopravne pripadnosti Evropi i Zapadu“, izjavio je hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Tomislav Sokol. On očekuje da će to poboljšati saobraćajnu povezanost i olakšati ekonomsku saradnju Hrvatske s drugim članicama EU.

Hrvatski ministar untrašnjih poslova Davor Božinović, objavio je fotografiju s ugovorom u društvu s češkim kolegom Vitom Rakušanom.

Još prije početka susreta oko Hrvatske nije bilo gotovo nikakvih sporenja. I češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskoj uniji, i potpredsjednik Komisije Margaritis Šhinas, kao i evropska povjerenica za unutrašnje poslove Jilva Johanson prije početka sastanka Savjeta za unutrašnje poslove i pravosuđe izrazili su uvjerenje da će Hrvatska dobiti zeleno svjetlo.

Međutim, Bugarska i Rumunija danas nijesu dobile zeleno svjetlo za ulazak u Šengen. Austrija se protivi njihovom ulasku u Šengenski prostor zbog prevelikog broja migranata koji dolaze Balkanskom rutom.

aj/Hina

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније