DW

dw.com [ DW ]

28. 01. 2023. 14:57

Špijuniranje novinara: opet žalba na zakon o BND-u

Državni trojnci - simbol

Novinarska organizacija „Reporteri bez granica" (RSF) i „Društvo za prava slobode" (GFF) ponovo su podnjeli žalbu Saveznom ustavnom sudu u Karlsrueu protiv zakona BND. BND je njemačka obavještajna služba za inostranstvo.

Te dvije organizacije se žale da novinari još uvjek nisu dovoljno zaštićeni od špijuniranja BND – posebno kada je u pitanju povjerljiva komunikacija sa njihovim izvorima, navodi se u zajedničkom saopštenju. Oni kažu da BND može da obrađuje podatke o tome ko je sa kim komunicirao i kada.

Ustavni sud je odlučio protiv zakona o BND-u još 2020.

Nakon prve žalbe obje organizacije, u maju 2020. Savezni ustavni sud proglasio je veliki dio špijuniranja BND-a u inostranstvu suprotnim osnovnim pravima.

Ustavni sud u Nemačkoj

pročitajte još: Reporteri bez granica protiv BND-a

Organizacije kritikuju da zakon o BND-u koji je potom reformisan ne ispunjava uslove iz Ustavnog suda iz Karlsruea.

BND-u je sada dozvoljeno da bez značajnih ograničenja za špijuniranje koristi takozvane državne trojance. Pored toga, zakonodavna vlast je u reformisani zakon uvrstila nove neustavne propise, navodi se u zajedničkom saopštenju obje organizacije.

Rezultati novinarskih istraživanja nisu nedvosmisleno tabu

Te nevladine organizacije u žalbi sudu takođe navode da rezultati novinarskih istraživanja nisu jasno i nedvosmisleno tabu za BND. Kritikuju i to što prema zakonu BND, njemački medijski profesionalci uživaju veću zaštitu od špijuniranja nego njihove kolege iz EU i zemalja koje nisu članice EU. Te kolege su jednostavnije mete za BND.

pročitajte još: Njemačka pala na listi medijskih sloboda

Zbog toga su 20 podnosilaca žalbe strani novinari. Među njima su aktivisti za ljudska prava – ali i novinari poput Čana Dundara iz Turske, Petera Verlindena iz Belgije i švedsko-eritrejske novinarke Meron Estefanos.

Meron Estefanos i jedna žrtva trgovaca ljudima (2015)

Estefanos, koja mnogo istražuje puteve izbjeglica u Evropu i trgovinu ljudima, izjavila je da su je, kada je pozvala izvore, ubrzo nakon toga često kontaktirali bezbjednosni organi.

Odbijena žalba u Upravnom sudu

Savezni upravni sud u Lajpcigu je u srijedu (25. januara) odbacio još jednu tužbu „Reportera bez granica” o državnim trojancima i mogućem špijuniranju te organizicije.

pročitajte još: Kako "Pegaz" špijunira političare, novinare i aktiviste

Savezni upravni sud je tužbu proglasio neprihvatljivom, uz obrazloženje da nema naznaka da su Reporteri bez granica pogođeni špijuniranjem državnim trojancima. Ta NVO za zaštitu novinara je najavila - da će se sada žaliti Ustavnom sudu.

dr(ard)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије