Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Andrej Gurkov  [ DW ]

31. 01. 2023. 08:40

Minhenski startap isporučuje dodatne dronove Ukrajini

Primopredaja jednog kontingenta izviđačkih dronova „Vektor“ ukrajinskoj vojsci krajem 2022.

Borbeni tenkovi i izviđački dronovi: Ukrajina će od Nemačke uskoro dobiti i jedno i drugo. To se saznalo istog dana prošle nedelje, ali je vest iz Berlina o odluci da se ukrajinska vojska snabdeva teškim tenkovima Leopard 2 zasenila onu iz Minhena. Naime, mlada startap-kompanija „Kvantum-sistemi“ (Quantum-Systems) dobila je drugu, mnogo veću porudžbinu za svoje dronove „Vektor“ od Ministarstva odbrane Ukrajine. Tu isporuku finansiraće nemačka vlada.

-pročitajte još: Rat dronova: Zašto su ove letelice toliko česte u Ukrajini?

Dron „Vektor“ košta 180.000 evra

Izviđački dron „Vektor“ već je dokazao svoju vrednost u ratu u Ukrajini. Kijev je, naime, početkom avgusta prošle godine naručio 33, a sada, pet meseci kasnije, još 105 komada. Inače, još u proleće prošle godine, suosnivač i izvršni direktor kompanije Florijan Zajbel, rekao je nemačkim medijima da ga je kontaktirao jedan ukrajinski milijarder koji je želeo da kupi dronove za vojsku svoje zemlje, a da je njegov primer sledilo još nekoliko drugih oligarha.

Osnivač i šef minhenske kompanije „Kvantum-sistemi“ Florijan Zajbel sa dronom „Vektor“

Bespilotne letelice „Vektor“ su dakle bile u upotrebi u Ukrajini još u vreme kada su mnogi političari u Nemačkoj imali ozbiljne sumnje u svrsishodnost isporuka oružja toj zemlji. Ali, to i nije oružje, što ujedno i objašnjava zašto je nemačko Ministarstvo privrede tako brzo izdalo dozvolu za izvoz. Ta letelica koju pokreću elise dužine 1,63 i sa rasponom krila od 2,8 metara, koristi se za izviđanje iz vazduha. U vazduhu može da provede do 120 minuta, a prenosi video-snimke i podatke sa udaljenosti do 30 kilometara, što je domet mnogih artiljerijskih oruđa.

Jedan primerak košta 180.000 evra, a nemačka vlada će tako platiti gotovo 20 miliona evra za novu narudžbinu ukrajinskog Ministarstva odbrane. Na pitanje zašto je „Vektor“ tako skup, Florijan Zajbel za DW odgovara da je on zapravo jedan od jeftinijih, jer su izraelski ili američki vojni izviđački dronovi znatno skuplji: „U njega je ugrađeno mnogo vojne tehnologije: specijalne antene, uređaji za noćno osmatranje, infracrvene kamere, veze za prenos podataka. Softver je razvijan gotovo čitavu deceniju, na primer kada je reč o kontroli i navigaciji.“

-pročitajte još: Opasnost dolazi s neba

Osnivač firme Zajbel 16 godina proveo u Bundesveru

Florijan Zajbel u početku nije imao nameru da snabdeva vojsku i fokusirao se isključivo na razvoj i proizvodnju malih, komercijalnih, civilnih letelica. Prethodno je 16 godina proveo u nemačkoj vojsci, najpre kao pilot helikoptera, a zatim na Univerzitetu Saveznih oružanih snaga u Minhenu, gde je radio na istraživanjima za svoju doktorsku tezu na Fakultetu za vazduhoplovstvo. U to vreme je i upoznao tri buduća suosnivača kompanije, s jednim od njih patentirao prototip drona, zatim odustao od doktorske teze i u januaru 2015. pokrenuo startap-kompaniju „Kvantum-sistemi“.

Učesnici projekta mapiranja kontaminiranih lokacija oko atomske elektrane u Černobilju pomoću drona „Triniti“

Godine 2017. počela je serijska proizvodnja drona „Triniti“. On je uglavnom korišćen za premeravanje zemljišta i mapiranje za poljoprivredne i građevinske projekte – i to u Nemačkoj, Norveškoj, Indoneziji, na Novom Zelandu, u Gani i SAD. U to vreme njihov dron imao je povremeno zadatke i u Ukrajini – najpre u poljoprivredi, a zatim i kao deo projekta u Černobilju. Tamo su uz pomoć multispektralnih snimaka iz vazduha lokalizovana mesta u šumi na kojima je zakopan radioaktivni otpad posle havarije nuklearne elektrane.

Razvoj bespilotne letelice dvostruke namene „Vektor“, koja je dizajnirana za upotrebu u vojsci, ali i u policiji, vatrogasnim brigadama i za graničare, počeo je 2018. „Naravno, nisam mogao da pretpostavim da će Rusi izvršiti invaziju na Ukrajinu, iako su to već učinili na Krimu 2014. Ali jesam imao osećaj da mi u Evropi zanemarujemo našu bezbednost i da bi trebalo više da se bavimo tim pitanjem“, kaže Zajbel za DW.

Velika potražnja za nemačkim izviđačkim dronom

Prema njegovim rečima, specifičnost takvih projekata je u tome što se oni „često na početku razvijaju za potrebe vojske, a da potom pronalaze svrhu u civilnom svetu. U ovom slučaju krenuli smo suprotnim putem i našu komercijalnu tehnologiju učinili dostupnom vojsci. Možete, na primer, da naučite kako da koristite naš sistem skoro kao igricu, i to u roku od nekoliko sati.“

„Vektor“ je u serijsku proizvodnju ušao 2020, a sa slanjem prvih primeraka u Ukrajinu u proleće 2022. minhenska startap-kompanija prvi put je koristila svoje bespilotne letelice u vojne svrhe i to u ratnoj zoni. „Mi na Zapadu moramo da učinimo sve što je moguće da se ovaj rat završi što pre, ali Moskvu možemo da nateramo za pregovarački sto samo kada Rusi uvide da će izgubiti rat. Sve dok smatraju da mogu da pobede – nastaviće“, uveren je minhenski preduzetnik.

Ukrajinski vojnici na frontu sa izviđačkim dronom „Vektor“ minhenske kompanije „Kvantum-sistemi“

Nakon isporuka Ukrajini, za izviđački dron zainteresovale su se i druge armije – nemački Bundesver, ali i američka i holandska vojska. Sasvim je moguće da neki u Nemačkoj Florijana Zajbela vide kao „ratnog profitera“.

„Da, mi jesmo ekonomski pobednik u ovom ratu, jer zarađujemo tako što obezbeđujemo tehnologiju koja je sada potrebna“, priznaje Zajbel u intervjuu za DW, praveći ujedno paralelu s nemačkom kompanijom „Bajontek“ koja je, zajedno sa američkim farmceutskim gigantom „Fajzerom“ razvila i na tržite plasirala najuspešniju vakcinu protiv korone. „Bajontek“ je pomogao da se svet oslobodi velike nesreće i pošteno je da su osnivači, ali i investitori koji su godinama finansirali njihov rad na sopstveni rizik, za to nagrađeni, kaže Zajbel.

Poznati investitor pridružio se „Kvantum-sistemima“

Njegova mlada kompanija, kako dodaje, takođe ima veliku odgovornost prema investitorima koji su joj poverili desetine miliona evra. Među njima je i „Bajern-kapital“, investiciona kompanija pokrajine Bavarske, koja posebno promoviše vazduhoplovnu industriju i to pre svega u oblasti Minhena, gde je i sedište „Kvantum-sistema“.

U oktobru 2022. u minhenski startap novac je uložio legendarni američki investitor nemačkog porekla Piter Til. Florijan Zajbel kaže: „Za nas je to bilo nešto kao priznanje. Piter Til je svakako jedan od najuspešnijih, ako ne i najuspešniji tehnološki investitor na svetu. On je uspeo da stvori finansijsku osnovu sa ’Pej Palom’, a zatim je nastavio da investira, na primer veoma rano u ’Fejsbuk’.“

Sedište nemačkog proizvođača dronova „Kvantum-sistemi“ u Gilhingu kod Minhena

Naravno, nastavlja Zajbel, „znamo da je Piter Til kontroverzna politička ličnost (zbog podrške Donaldu Trampu i desničarskim republikancima u SAD), ali nije moj posao da s njim razgovaram o politici“. U ovom slučaju je, kaže, ključno to da je „Til uložio u nemačku kompaniju dronova kao biznismen, jer suštinski veruje da je sposobna za nešto veliko“.

Što se tiče isporuka dronova ukrajinskoj vojsci, predstavnici kompanije „Kvantum-sistemi“, koji su već nekoliko puta putovali u Ukrajinu, trenutno rade na organizovanju njihove popravke na licu mesta, kako bi se izbegao transport u Nemačku. Posle nove narudžbine iz Kijeva, taj posao dodatno je intenziviran, ali Florijan Zajbel u intervjuu za DW nije želeo da otkriva detalje. Iz razumljivih razloga.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније