Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

Maja Radu  [ DW ]

05. 02. 2023. 11:34

Život mladih bez roditeljskog staranja: Šta posle 18 godina?

Svetlana Milošević, iz vremena kada je bila u domu u Somboru

Posle osam godina provedenih u zaštićenom okruženju Svetlana Milošević je morala da napusti ustanovu u kojoj je bila smeštena kao desetogodišnja devojčica.

„Bilo mi je mnogo žao što sam morala da izađem iz Doma, ali, takva su pravila. Završila sam školu zaposlila sam se. Morala sam da nađem stan, upoznala sam devojku koja je već živela u jednom stanu sa detetom. Bila je samohrana majka, tako da sam se snašla”, ispričala je ona za DW.

Rođena je u Novom Sadu, a instititucija u kojoj je bila smeštena je Dom za decu i omladinu „Miroslav Mika Antić" u Somboru.

„Bila sam na suvom, u toplom. Uspela sam da se školujem, imala sam sve što mi treba. Mnogo toga sam videla i proputovala, zahvaljujući boravku u Domu. Sve zavisi od osobe kako će biti prihvaćena u društvu. Ponekad se čulo i to, da sam dete iz Doma, ali to nije bilo često", priseća Svetlana Milošević (na slici gore kao devojčica) koja sada ima 34 godine.

Dom je uvek poslednja stanica

„Gde deca završe nakon izlaska iz doma je individualno, zavisi od celokupne sposobnosti osobe i okolnosti. Neki imaju porodice kojima mogu da se vrate, ali, da su bile funkcionalne ne bi ni završili u domu. Neki se osposobe za samostalan život, nađu posao, zasnuju porodice. Neki na žalost, ne mogu da vode samostalan život, te se iz Doma za decu i omladinu smeste u neki Dom za odrasla lica”, kaže za DW Valerija Bodrožić koja je 15 godina radila kao vaspitačica u domu u Somboru i dodaje:

Valerija Bodrižić

„Niko u Dom nije smešten bez neke teške, tragične anamneze, sa najčešće višestrukim kombinovanim problemima".

Dom za decu je poslednja stanica, kada su svi mehanizmi i svi resursi iscrpljeni - kada više niko iz porodice nije u stanju da se stara o maloletnicima. To je uvek splet nesrećnih životnih okolnosti, ponekad smrt roditelja, a najčešće nasilje, alkoholizam i siromaštvo u porodici.

Uprkos tome, odvajanje od porodice i smeštaj za svako dete je traumatično. Svaki početak je težak, posebno kada dete u tom uzrastu nastavi život bez svakodnevnog kontakta sa majkom, ocem, porodicom.

Dragan Vujaković

„Ne mislim da su deca bez roditeljskog staranja problematična deca", kaže Dragan Vujaković iz Sombora koji pomaže deci koja žele da se bave i sportom.

„Deci bez roditeljskog staranja je neophodna pomoć svih dobronamernih ljudi, koji će im svojim delovanjem, pomoći da shvate da su oni ponajmanje krivi za okolnosti koje su ih snašle. Svi smo mi mali delovi njihove velike porodice koja ih je oberučke prihvata.”, za DW kaže Vujaković.

Iz Sombora u Kraljevo

Stanica Jovičić, (38) iz Kraljeva, je sada prodavačica u mesari. Imala je devet godina kada je došla u Dom za decu i omladinu u Somboru.

Stanica Jovičić

„Bila sam uplašena. Druga sredina, drugačiji mentalitet ljudi, novo sve”, priseća se Stanica Jovičić iz Kraljeva tog dela svog života za DW. Bilo je potrebno nekoliko godina da se navikne na Dom.

„Što se tiče druge dece van dečije ustanove bila sam prihvaćena jer se nisam razlikovala od njih. I u školi sam takođe bila prihvaćena. Ja se nisam odvajala ni izdvajala, sve zavisi od ličnosti i osobe, problema koji nosi sa sobom iz porodice”, rekla je ona za DW.

Stanica Jovičić se udala sa sedamnaest godina. Muža je upoznala kada je odlazila na raspust kod roditelja, u Kraljevo. Brak traje dvadeset i jednu godinu, majka je dvoje dece.

„Imam potpunu podršku porodice u koju sam došla i apsolutno smo složni. Moram da napomenem da sam imala mnogo prijatelja u Domu u Somboru. Sa nekima sam u kontaktu", ispričala je Stanica Jovičić.

Nema univerzalnog rešenja

I Svetlana Milošević je sada daleko od Sombora. Ona i njen suprug sa decom danas žive kraj Petrovca na Mlavi i imaju svoju pekaru.

Svetlana Milošević

„Živim bolje neko ikad, konačno sam ispunjena imam sve što mi treba, porodicu, decu, ljubav, pažnju, što nažalost nisu svi moji drugari doživeli. Bilo je raznih situacija, najtužniji slučaj je drugarice koja nije uspela da se snađe u životu nakon izlaska iz Doma, i nije mogla bez pomoći države. U kontaktu sam sa starim društvom, komuniciramo i menjamo fotografije na društvenim mrežama koje smo sačuvali”, rekla je Svetlana Milošević za DW.

Valerija Bodrožić, nekadašnja vaspišaca u domu u Somburu kaže da je cela „domska priča" veoma teška, kompleksna, i da nema univerzalnog rešenja i pravde.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније