Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Matilda Jordanova-Duda  [ DW ]

07. 02. 2023. 11:28

Kružna ekonomija: kako od smeća napraviti sirovinu

Aleja Fridriha Engelsa u Vupertalu

„Knipeks“, porodični biznis iz Vupertala i start-ap iz Kelna „Plastik Fišer“ spojila je inicijativa „Kružna dolina“ (Circular Valley). Osnovana početkom 2021. godine, brzo je stvorila veliku mrežu korporacija, srednjih kompanija i start-apova sa zajedničkim ciljem stvaranja cirkularnog načina poslovanja, što podrazumeva ponovno korišćenje materijala i sirovina nakon isteka njihove upotrebe.

Vupertal će, tako, postati svetski centar koji menja današnji rasipnički način poslovanja i koji proizvodi previše otpada koji ostaje u prirodi.

Kako to funkcioniše?

„Plastik Fišer“ želi da ukloni više od 300 tona plastičnog otpada iz azijskih reka do kraja godine. Zagađene reke je mnogo lakše očistiti nego okeane. Plutajuće barijere koje sakupljaju plastični otpad mogu lako da se sastave na licu mesta.

Skupljanje otpada u Aziji

A ima i posla za ljude koji na barijerama vade plastiku iz vode, pakuju je u bale i spaljuju u termoelektranama. Od 75 radnih mesta za koje start-ap kaže da trenutno otvara, samo su dva u Nemačkoj.

Ovaj lov na plastiku finansiraju kompanije i organizacije koje žele da iskoriste svoj budžet namenjen za održiv razvoj. Jedan od ovih sponzora je Knipeks, lider na svetskom tržištu u proizvodnji klešta za zanatlije i industriju. Više od 65.000 klešta svakog dana napusti njihovu fabriku u Vupertalu.

Prema ugovoru, Plastik Fišer iz vode za Knipeks izvlači istu količinu plastike koju proizvođač alata svake godine pusti u promet u obliku drški i ambalaže za klešta.

Zašto baš ovaj gradić?

Bajer, najstarija hemijska kompanija na svetu, osnovana je u obližnjoj dolini Vuper. Fridrih Engels, koautor Komunističkog manifesta, došao je iz Barmena, koji je sada deo Vupertala. Hemijska, papirna i tekstilna industrija, kao i proizvođači alata, nastali su u takođe u ovoj oblasti. Ova oblast je, dakle, kolevka prve industrijske revolucije u Nemačkoj i upravu tu će početi i peta, kružna, ekonomija.

Vupertal

Sa univerzitetima, istraživačkim institucijama i industrijskim kompanijama iz svih sektora, uključujući pionire reciklaže kao što su Remondis i DSD (Duales Sistem Deutschland), područje je dobro opremljeno za ovakav potez, kaže pokretač inicijative „Kružna dolina“ Karsten Gerhart.

Inicijativa nije regionalno ograničena, već́ se proteže na čitav region Severne Rajne Vestfalije. Nedavno joj se pridružila i Flandrija u Belgiji. Subvencije stižu i od i EU.

-pročitajte još: Nemački naučnici: Plastična ambalaža je biorazgradiva

Već́ je uključeno oko 70 kompanija kao što su Bajer, Evonik, Knipeks i Vorverk, kao i još 30 partnera iz oblasti nauke. Program finansiranja privlači relevantne start-ap kompanije iz celog sveta. Ma primer, za 36 mesta u poslednjem kvartalu 2022. prijavilo se 470 mladih kompanija, na primer iz Jemena i Palestine. „Dobro smo povezani na međunarodnom planu“, kaže Gerhart.

On ističe da kandidati treba da rade na važnim temama it takozvanog Evropskog zelenog dogovora i Akcionog plana za cirkularnu ekonomiju. Osnivači start-apova dolaze po nekoliko meseci u prostor inicijative, gde dobijaju mentore, uče više o intelektualnoj svojini, marketingu i poslovnim planovima i mogu dalje da razvijaju svoje poslovne ideje uz pomoć́ istraživačkih institucija koje učestvuju.

Internacionalno umreženi

Možda je najvažnija od svega činjenica da kroz inicijativu mogu da uspostave kontakte sa drugim kompanijama. Polverde iz Brazila, na primer, pretvara ostatke sintetičke odeće u elastičnu plastiku i traži kupce iz automobilske industrije. ROSI Solar iz Francuske traži zemljište u Severnoj Rajni Vestafliji za izgradnju fabrike koja bi vadila silicijum i srebro visoke čistoće iz odbačenih solarnih panela.

Karsten Gerhard

„Srećni smo zbog svakog start-apa koji se ovde nastani i otvori lokaciju“, kaže Gerhart. Ali pre svega smo zadovoljni kada se tehnologije i poslovni modeli primenjuju tamo gde su najpotrebniji. Jedan start-ap iz Gane, na primer, mogao bi da se pozabavi problemom električnog otpada na zapadnoafričkoj obali.

Čak 60 start-apova iz Vijetnama, Ekvadora, Nigerije, Ugande, Zimbabvea, Libana, Indije, Letonije, Švajcarske, Nemačke i drugih zemalja do sada je u Vupertalu predstavilo svoja rešenja za reciklažu za brojne privredne sektore.

Kompanije proizvode pločice od građevinskog šuta ili zamene za kožu na biljnoj bazi, obnavljaju automobilske gume, čine efikasnijim odvajanje otpada kroz prepoznavanje slike putem veštačke inteligencije ili pojednostavljuju recikliranje građevinskog materijala kroz kompletnu digitalnu dokumentaciju.

-pročitajte još: Kako smeće može da doživi reinkarnaciju?

Primeri pokazuju da kružna ekonomija uključuje više od recikliranja ambalaže i predmeta za višekratnu upotrebu. „Previše pričamo o nekim stvarima kao što su plastične slamke“, kaže Gerhart i dodaje da bi trebalo posvetiti više pažnje pitanjima od ogromnog uticaja poput emisija ugljen dioksida, vode i recikliranja građevinskog materijala.

Plasitka u granulama

Prilika za Nemačku

Johanes Kirhof, izvršni direktor istoimene porodične kompanije i promoter inicijative, vidi veliku priliku za nemačku industriju, posebno za izvoz mehaničkih, hemijskih i termičkih tehnologija za reciklažu. Ali promena je toliko ogromna da se na mnogim mestima teško može proceniti situacija, složili su se stručnjaci na prvom forumu inicijative u novembru.

Obnovljivi resursi umesto fosilnih sirovina, trajni i popravljivi proizvodi i sakupljanje i reciklaža na kraju životnog ciklusa proizvoda - sve ovo podrazumeva ogromnu promenu u pogledu proizvodnje, ali i u smislu tržišnih podsticaja, propisa i prihvatanja kod kupaca.

Gosti iz Kolumbije: Šta će nastati od starih cipela?

„U svakoj zemlji, a u nekim slučajevima i kod nas, postoji drugačija definicija šta se može reciklirati, a šta ne“, kaže Hening Vilts, šef istraživačke oblasti za cirkularnu ekonomiju na Vupertalskom institutu za globalne ekološke i klimatske standarde i jedinstvene kriterijume. „Kao industrijska lokacija, Severna Rajna Vestaflija ima šansu samo kroz prebacivanje na kružnu ekonomiju, jer tradicionalni, linearni ekonomski model - sada funkcioniše jeftinije negde drugo u svetu.“

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније