Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com  [ DW ]

07. 02. 2023. 13:36

Hakeri finansiraju atomski program Sjeverne Koreje

Procenjuje se da su severnokorejski hakeri u proteklih šest godina ukrali i do 1,2 milijarde dolara

Nuklearno oružje bi Sjevernoj Koreji trebalo da posluži kao sredstvo za zastrašivanje Zapada. Ta zemlja stalno testira te oružane sisteme. Pod rukovodstom Kima Džonga Una prošle godine lansirane su različite rakete. Jedan povjerljivi izvještaj Ujedinjenih nacija sada pokazuje da se taj poduhvat finansira kroz hakerske pljačkaške pohode i sajber-napade.

U izvještaju u koji je uvid imala njemačka novinska agencija dpa, navodi se da je „2022. bila rekordna godina za krađu virtuelne imovine u Sjevernoj Koreji.“ Procjenjuje se da su vladini hakeri u proteklih šest godina ukrali i do 1,2 milijarde dolara. Taj novac se često anonimno ulagao u kriptovalute, a koje koristi ta zemlja pod sankcijama za finansiranje svog nuklearnog i raketnog programa.

-pročitajte još: Uzbuna u Japanu zbog dalekometne rakete iz Sjeverne Koreje

Sjeverna Koreja ubrzava program nuklearnog naoružanja

Eksperti UN uočavaju značajno ubrzanje u programu nuklearnog naoružanja Pjongjanga. Zalihe uskladištenog uranijuma navodno se povećavaju, navodi se u izvještaju. Ranije ove godine, Kim je najavio veoma brzo povećanje nuklearnog arsenala svoje zemlje i na taj način dodatno zaoštrio tenzije na Korejskom poluostrvu.

Svjetska organizacija je prošle godine izvijestila da se Sjeverna Koreja još od 2017. godine priprema za svoju prvu nuklearnu probu. Nedavno su nastavljeni građevinski radovi u podzemnom postrojenju za nuklearno testiranje Pungi-ri na sjeveru zemlje. Prema izvještaju UN, Pjongjang je 2022. ispalio najmanje 73 balističke rakete, a 42 u posljednja četiri mjeseca prošle godine, kršeći tako rezolucije Savjeta bezbjednosti UN,. Među tim projektilima bila je i nova raketa koja koristi čvrsto gorivo.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un

Hakersko udruženje postupa pametno

Za kibernetičke napade Sjeverne Koreje okrivljuju se, između ostalog, državna hakerska grupa „Lazarus“ i njene podgrupe. Ujedinjene nacije uočavaju sve sofisticiranije napade tzv. ransomvera, tj. ucjenjivačkih softvera, ali i hakove usmjerene na tržišta kriptovaluta. Pri korišćenju ransomvera, napadači prodiru u sisteme, preuzimaju kontrolu i „zaključavaju“ žrtve. Podaci su tada obično šifrirani i dostupni su tek nakon što se plati otkupnina.

Prema izvještaju UN, još jedna prevara koju koriste hakeri jeste da zaraze određene organizacije aktivne u kripto-biznisu malverom, štetnim softverom, kako bi mogli da presretnu transfere novca. „Pored toga hakerska grupa registruje i lažne domene koji imitiraju poznate banke i kompanije rizičnog kapitala“, navodi se u izvještaju.

Sjeverna Koreja takođe pokušava da ukrade NFT-ove (Non-Fungible Tokens) putem takozvanih fišing-napada (mrežna krađa identiteta). NFT-ovi su jedinstvena digitalna imovinska vrijednost i mogu se koristiti za identifikaciju digitalizovanog sadržaja kao što su umetnička ili muzička djela kao originala i za razjašnjavanje vlasništva. Vrijednost pojedinačnih NFT-ova ponekad se mjeri milionima.

-pročitajte još: Njemačka krši sankcije Sjevernoj Koreji u oblasti nauke

Sjeverna Koreja se oslanja na zastrašivanje

Raketnim testovima i svojim nuklearnim programom Kim Džong Un želi da pojača pritisak na svjetsku zajednicu da ukine sankcije njegovoj zemlji. Istovremeno, diplomatski odnosi sa Sjedinjenim Državama su prekinuti još od Kimovog neuspješnog drugog samita s bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trampom u februaru 2019.

Sjedinjenim Državama u maju nije uspjelo da u Savjetu bezbjednosti UN proguraju rezoluciju o strožim sankcijama Pjongjangu. Rusija i Kina uložile su veto.

ss (ard)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније