DW

dw.com [ DW ]

19. 03. 2023. 11:33

Si Đinping dolazi u posjetu Vladimiru Putinu

Vladimir Putin i Si Đinping, februara 2022. u Pekingu

Kineski predsjednik Si Đinping posjetiće Rusiju sljedeće nedjelje i tamo se sastati sa predsjednikom Vladimirom Putinom. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova i Kremlj saopštili su da će Si boraviti u Moskvi od ponedjeljka do srijede.

Nekoliko sati nakon što je u petak najavljena ova posjeta, Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje Vladimira Putina zbog navodnog ratnog zločna - prisilne deportacije ukrajinske djece u Rusiju.

U ponedjeljak prvo u četiri oka

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će se Putin i Si prvo sastati u ponedjeljak prvo u četiri oka, a potom i na neformalnoj večeri. Razgovori u proširenom krugu planirani su za utorak.

pročitajte još: Kineski džin i njegovi ruski „partneri“

U saopštenju koje je izdao Kremlj kaže se da dvojica predsjednika žele da „razgovaraju o pitanjima u vezi sa daljim razvojem sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije između Rusije i Kine" i „potpišu važne bilateralne dokumente".

Si Đinpng u poseti Rusiji septembra 2018.na privrednom forumu u Vladivostoku

Ovo je za Si Đinpinga prva državna posjeta Rusiji poslije skoro četiri godine. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije potvrdilo glasine da poslije sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom Si Đinping želi da telefonira sa ukrajinskm predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Kina ne osuđuje ruski rat

Kina zvanično ne osuđuje ruski napad na Ukrajinu, ali se do sada uglavnom pridržavala sankcija Rusiji. Peking je takođe signalizirao Moskvi da bi ruska upotreba nuklearnog oružja bila neprihvatljiva. Suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja moraju se poštovati, rekao je Peking.

Ipak, Kina je 2022. istakla svoje „bezgranično prijateljstvo” sa Rusijom. Putin je pozvao Sija da posjeti Rusiju tokom video konferencije u decembru. To bi „cijelom svijetu pokazalo snagu rusko-kineskih odnosa", rekao je tada Putin.

Peking poziva na pregovore

Kina je svojom diplomatskom inicijativom pokušala da se uključi u sukob Rusije i Ukrajine. Krajem februara, rukovodstvo u Pekingu je predstavilo dokument sa stavom o ratu protiv Ukrajine, koji je na Zapadu primljen sa razočaranjem.

Kina je predložila prekid vatre i pregovore, ali to nije povezala sa konkretnim zahtjevima prema Rusiji. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je oprezno pozdravio inicijativu, za koju se u početku činilo da ne napreduje.

Telefonski razgovor između Ćina i Kulebe

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang je u petak u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom ponovio poziv na mirovne pregovore. prenosi kineska novinska agencija Sinhua.

Prema kineskom ministarstvu spoljnih poslova, Ćin je naglasio da je Peking „uvijek zauzimao objektivan i pošten stav po pitanju Ukrajine" i da je posvećen mirovnim pregovorima. Kuleba je tvitovao da su on i Ćin razgovarali o „važnosti principa teritorijalnog integriteta".

(ard,dr)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије