Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

20. 03. 2023. 16:29

Crveni tepih za „dragog prijatelja“

Si Đinping i Vladimir Putin u Moskvi

Si Đinping je od ponedjeljka u trodnevnoj državnoj posjeti Rusiji. To je ujedno i njegovo prvo putovanje u inostranstvo otkako je započeo svoj treći mandat. Posjeta ima za cilj da demonstrira dobre odnose Moskve i Pekinga. Za razliku od Zapada, Kina nije kritikovala rat Rusije protiv Ukrajine. Međutim, Peking se od kraja februara jače pozicionirao kao posrednik.

Crveni tepih i paradna sala

Za državnog gosta iz Kine ispred aviona je prostrt crveni tepih, a dvojica državnika su se pozdravili sa „dragi prijatelju" kada su se sreli u Kremlju. Nefromalni sastanak lidera Kine i Rusije je počeo u Paradnoj sali.

Svečani doček za Sija na aerodormu u Moskvi

Vladimir Putin je na početku razgovora u kratkoj izjavi za javnost rekao da je Rusija otvorena za pregovore u Ukrajini. Putin je rekao Siju da sa poštovanjem gleda na predloge Kine za rješavanje ukrajinskog sukoba i da „pomalo zavidi" na brzom razvoju Kine posljednjih decenija.

„Kina je stvorila veoma efikasan sistem za razvoj ekonomije i jačanje države. Mnogo je efikasniji nego u mnogim drugim zemljama", rekao je Putin.

„Uvjeren sam da će poseta biti plodotvorna i da će dati novi podsticaj zdravom i stabilnom razvoju kinesko-ruskih odnosa", rekao je Si Đinping, prenose ruske novinske agencije. On je Peking i Moskvu opisao kao „dobre susjede” i „pouzdane partnere”.

„U svijetu nestabilnosti i promjena, Kina će nastaviti da radi sa Rusijom na zaštiti međunarodnog sistema u čijem je središtu UN", rekao je kineski predsjednik. Kina je spremna da zajedno sa Rusijom brani svjetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu, rekao je Si, prenosi ruska novinska agencija Tass.

U Kremlju...

Kremlj: Razgovori Sija i Putina „veoma važni"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je sastanak Putina i Sija nazvao „veoma važnim". „Naravno da će Ukrajina biti na dnevnom redu. Naravno, predsjednik Putin će dati detaljna objašnjenja kako bi Si mogao iz prve ruke da stekne uvid o stavu Rusije. Dvojica šefova država razgovaraće o mirovnom planu koji je Kina predložila za Ukrajinu", rekao je Peskov.

Rusija pridaje veliki značaj neformalnom dijelu razgovora, rekao je prije sastanka i savjetnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov. Tu će se razjasniti najvažnija i najosjetljivija pitanja.

Tekst gosta u ruskim, a domaćina u kineskim novinama

Prije posjete Moskvi, kineski šef države i partije Si Đinping istakao je „objektivan i nepristrasan" stav Pekinga o ratu u Ukrajini. Kina čini aktivne napore da podrži mirovne pregovore i pomirenje, napisao je Si u članku za ruske vladine novine Rosijskaja Gazeta. Ciljevi i principi Povelje UN moraju se poštovati da bi se sukob u Ukrajini riješio. Mora se uzeti u obzir „razumna zabrinutost svih država u oblasti bezbjednosti”. Treba podržati sve napore za rješavanje ukrajinske krize. Važno je održati stabilnost globalne proizvodnje i lanaca snabdijevanja, napisao je Si. On je takođe napisao da je kineski mirovni predlog za Ukrajinu, nespecifičan dokument objavljen prošlog mjeseca, odražava globalne stavove, i da „Složeni problemi nemaju jednostavna rješenja".

A ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je esej u kineskom partijskom listu Renmin Ribao. „Zahvalni smo na uravnoteženoj liniji (Kine) u vezi sa događajima u Ukrajini, za shvatanje njihove pozadine i stvarnih uzroka. Pozdravljamo spremnost Kine da igra konstruktivnu ulogu u rješavanju krize", napisao je Putin.

Ukrajina traži povlačenje Rusije

Povodom državne posjete kineskog predsjednika Si Đinpinga Moskvi, Ukrajina je rekla da Kina treba da pritisne Rusiju da zaustavi invaziju.

„Očekujemo da će Peking iskoristiti svoj uticaj na Moskvu kako bi je stavio tačku na agresivni rat protiv Ukrajine", rekao je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Ukrajina je takođe pozvala Rusiju da povuče vojsku sa njene teritorije.

Prva i najvažnija klauzula formule za uspješno sprovođenje „kineskog mirovnog plana" je kapitulacija ili povlačenje okupatorskih ruskih snaga sa ukrajinske teritorije - izjavio je sekretar ukrajinskog Savjeta za bezbjednost i odbranu Aleksij Danilov na Tviteru neposredno prije dolaska Sija u Moskvu. Samo na taj način može se vratiti suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Zgrada MKS-a u Hagu

Kina pozvala MKS da bude pravičan prema Putinu

Kina je pozvala Međunarodni krivični sud (MKS) da zauzme pravičan stav prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu reagovalo je na nalog za hapšenje koji je protiv Putina u petak izdao MKS.

Kina će nastaviti da igra objektivnu i poštenu ulogu u ukrajinskoj krizi i igra konstruktivnu ulogu u mirovnim pregovorima, rekao je novinarima portparol Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Peking je takođe pozvao na izbjegavanje dvostrukih standarda i poštovanje imuniteta šefova država. Sud treba da zadrži „objektivan i nepristrasan stav".

D.Roščić (agencije)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније