Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com  [ DW ]

20. 03. 2023. 16:55

Novinar DW-a napadnut i povrijeđen u Banjaluci

DW Logo

Policija u Banjaluci nije reagovala na nasilni napad na novinare proteklog vikenda, ustupajući tako mjesto - na zastrašujući način - eklatantnom zadiranju u slobodu štampe i slobodu izražavanja.

Tokom obavljanja svog reporterskog zadatka sa događaja, koji je u subotu 18. marta 2023. godine organizovala nevladina organizacija „Bh. Povorka ponosa", novinara DW-a napali su huligani i tako teško povrijedili da je morao biti zbrinut u bolnici.

Javna manifestacija ove NVO se održava u Banjaluci već deset godina. Za razliku od prethodnih godina, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ovaj put je saopštio da je protiv ove manifestacije i da se ne može garantovati bezbjednost učesnika.

Lokalna policija je u subotu ujutro zabranila održavanje događaja u prostorijama NVO Bh. Povorka ponosa. No, nakon što im je Transparensi internešenel ponudio podršku, organizatori su događaj premjestili u prostorije ove nevladine organizacije.

I dok pojedini učesnici i novinari nijesu na vrijeme saznali za promjenu lokacije, tamo se već pojavila grupa od 30-ak nasilnika sa kapuljačama, koji su tukli prisutne učesnike i novinare. Dopisnik DW-a Ajdin Kamber zadobio je ciljani udarac šakom u lice i flašom u glavu.

Na mjestu događaja bile su policijske snage, ali nijesu intervenisale. Tek kada se pojavilo nekoliko patrolnih kola policije, koja su došla po hitnom pozivu organizatora, nasilnici su se povukli i mogli nesmetano da se sakriju.

Zakazivanjem lokalne policije omogućeno je da pobjegnu počinioci koji su povrijedili našeg dopisnika. Apelujemo na nadležne službe u Banjaluci da pokrenu odgovarajuće istrage.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније