Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Bernd Rigert  [ DW ]

24. 03. 2023. 13:39

NATO: ko će naslijediti Stoltenberga?

Dosta mu je: Jens Stoltenberg je generalni sekretar NATO od 2014. godine

U oktobru će biti upražnjena najviša diplomatska funkcija u NATO. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, od 2014. na funkciji, još prošlog februara je preko svoje portparolke saopštio da nema namjeru da produži ugovor sa NATO.

Od Stoltenbergove najave, u sedištu NATO u Briselu krenule su spekulacije: ko će biti 14. generalni sekretar Alijanse? Ili bolje rečeno: generalna sekretarka? Jer, prva žena na ovoj funkciji bila bi dobrodošla. Skoro polovina od 30 ambasadora NATO diskretno su u igru ubacili svoje kandidate. Ali, idemo redom.

-pročitajte još: Bajden jača istočno krilo NATO

Šta se traži od sekretara NATO?

On ili ona mora da drži zemlje-članice na okupu, da balansira interese, promoviše konsenzus među 30 članica, bilo da pretnje političkoj koheziji dolaze od Trampa ili Putina. Traže se diplomatske vještine i lojalnost savezu.

Potrebna je diplomatija: Stoltenberg je 2019. morao da odvrati američkog predsednika Trampa od toga da napusti NATO

Generalni sekretar ili sekretarka nema ovlašćenja za donošenje političkih odluka. On ili ona samo formalno predsjedava Sjevernoatlantskim savjetom, najvišim tijelom za donošenje odluka. To važi i za vojna ovlašćenja. On ili ona takođe predstavlja NATO spolja, prema drugim vladama i štampi.

Buduća osoba na toj funkciji u svojoj biografiji mora da ima funkciju šefa države ili vlade. Mora tečno da govori engleski jezik, francuski je poželjan.

Koji kriterijumi igraju ulogu?

Osoba mora biti u dobrim odnosima sa Vašingtonom. Na kraju su ipak ključne SAD, mada je generalni sekretar tradicionalno Evropljanin. SAD daju vrhovnog komandanta NATO snaga (SACEUR), što je u jednom vojnom savezu – važnija funkcija.

Stoltenberg u razgovoru s mogućom naslednicom, premijerkom Estonije Kajom Kalas (u sredini), u februaru u Talinu

Svih 30 vlada mora konsenzusom da prihvati novog generalnog sekretara ili sekretarku. Zato su važni regionalni interesi, porijeklo i politička pozadina, ali i vojna težina i diplomatski značaj zemlje porijekla.

Na primjer, u ovom trenutku bilo bi nezamislivo da neko iz Turske dođe na tu funkciju zbog teškoća koje predsjednik Redžep Tajip Erdogan ima s pristupanjem Švedske. Nasuprot tome, teško je zamisliti da bi Turska odobrila nekoga iz Finske.

Ali, kada se radi prethodnih 13 osoba, bilo je svih mogućih varijacija. Nisu uvjek svi kriterijumi bili ispunjeni. Jedini njemački generalni sekretar NATO, Manfred Verner (na funkciji od 1988. do 1994), nikada na primjer nije bio šef vlade, već samo ministar odbrane. To važi i za većinu drugih nosilaca funkcije. Prvi generalni sekretar NATO, britanski lord Hejstings Ismej, prethodno je bio samo državni sekretar. Ali zato je imao čin generala.

Kako funkcioniše proces izbora?

Ništa nije formalno definisano. Ne postoji zvanična komisija za izbor. Diplomate u tajnosti pregovaraju za svoje vlade dok se ne postigne konsenzus. Formalnog glasanja nema.

Kandidat sa jugoistoka: Klaus Johanis, predsednik Rumunije (desno), na sastanku NATO u Bukureštu 2022.

A kada se sve završi, šefovi država i vlada alijanse saopštavaju novo ime na samitu. Sledeći samit na kojem bi to moglo da se desi je u Viljnusu, u Litvaniji, 11. jula.

Ko je u igri?

Zbog trenutne prijetnje iz Rusije, jedan diplomata NATO koji ne želi da bude imenovan, računa na ženu iz baltičkih država. U obzir dolazi aktuelna premijerka Estonije Kaja Kalas ili premijerka Litvanije Ingrida Simonite.

Žena iz neke od država na istočnom krilu sigurno bi dobila i podršku Poljske, čiji vojni značaj u NATO raste. Pominje se i Zuzana Čaputova, predsjednica Slovačke, zemlje koja ima direktnu granicu s napadnutom Ukrajinom. Njena nominacija mogla bi da se protumači kao čin solidarnosti.

Kandidatkinja Zuzana Čaputova? Prilikom susreta u Varšavi u februaru 2023. s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, čija joj je podrška potrebna

Ali, jugoistočno krilo NATO takođe ima kandidata: Klausa Johanisa, predsjednika Rumunije, zemlje koja je od strateškog značaja za NATO zbog svog položaja na Crnom moru.

Na jugu, Italija je navodno preporučila Marija Dragija, bivšeg premijera – samo da bi istakla pravo južnjaka na tu funkciju.

Za Veliku Britaniju se takođe kaže da ima ambicija, jer posle Bregzita hoće da ponovo postane vidljivija na međunarodnom nivou. Kandidat bi mogla da bude bivša premijerka Tereza Mej – što je teško zamislivo mnogim političarima EU koji su se s njom godinama borili oko sporazuma o Bregzitu.

Fotografija iz mirnih dana 2019: Kristija Frilend, tadašnja ministarka spoljnih poslova Kanade i tada novoizabrani predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski

Određene šanse navodno ima i kanadska ministarka finansija Kristija Frilend. Ona je unuka ukrajinskih doseljenika. U Kanadi je njeno porijeklo bilo predmet žestoke debate, jer su ruski propagandni mediji isticali navodne veze njenog dede s nacistima tokom Drugog svetskog rata. Na kraju su ruske diplomate protjerane iz Kanade, jer su htjele da naruše reputaciju Kristije Frilend. Njen glavni problem je što nije Evropljanka. Upitno je da li bi se evropske zemlje NATO odrekle funkcije na koju tradicionalno imaju pravo. Međutim, kako piše „Vašington post“, Kanađanka navodno ima podršku SAD.

Stoltenberg još godinu dana?

Po hodnicima sjedišta NATO u Briselu može se čuti i glasina da bi Jens Stoltenbrg mogao i da ostane, jer u trenutnoj ratnoj situaciji tamo ne žele da se bave kadrovskim pitanjem.

Moguće je da će Stoltenberg da produži ugovor do aprila 2024. Tada će NATO napuniti 75 godina, što će se proslaviti na samitu u Vašingtonu. Tome u prilog govori i činjenica da je trenutno ionako zauzeta pozicija koju je Stoltenberg prvobitno želio – da bude šef centralne banke Norveške.

Da li je u prošlosti sve bilo lakše? Prvi generalni sekretar lord Ismej 1955. (stoji desno)

Potraga će dakle da potraje još neko vrijeme. Njemačka novinska agencija u Briselu ističe da imena koja se u početku često pominju u javnosti, na kraju ipak ispadnu iz igre. To je još jedno čudno, nepisano pravilo u selekciji kadrova. Iznenađenja su dakle moguća.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније