Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com  [ DW ]

31. 03. 2023. 12:57

Mediji: Rusija planira masovne kibernetičke napade

Luke, aerodromi, drumski i železnički saobraćaj, zdravstvo i privreda smatraju se „kritičnom infrastrukturom“ i posebno su ranjivi na kibernetičke napade

Prema izvještajima, moskovska IT-kompanija „NTC Vulkan“ razvila je alate koje bi državni hakeri mogli da koriste za planiranje kibernetičkih napada, filtriranje internet-saobraćaja i širenje masovne propagande i dezinformacija. To je saopštila međunarodna istraživačka medijska grupa u kojoj su i njemački listovi „Zidojče cajtung“ i „Špigel“, kao i drugi program javnog servisa ZDF. U dokumentima se identifikuju i mogući ciljevi napada, između ostalog i „onemogućavanje kontrolnih sistema željezničkog, vazdušnog i pomorskog saobraćaja“ ili „ometanje funkcija energetskih kompanija i kritične infrastrukture“.

Kako navodi list „Zidojče cajtung“, redakcija je, ubrzo nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, od anonimnog izvora dobila interna dokumenta za period od 2016. do 2021. godine. Novinari lista procjenjivali su ih zajedno sa međunarodnim medijskim partnerima. Kako se navodi u saopštenju, eksperti za kibernetičku bezbjednost i nekoliko zapadnih obavještajnih službi procijenili su da su dokumenta autentična.

-pročitajte još: Njemački BND: „Rusija je u našim mrežama“

Način funkcionisanja ruske tajne službe

Prema informacijama, riječ je o hiljadama stranica internih dokumenata firme „NTC Vulkan“, poput planova projekata, opisa softvera, instrukcija, internih mejlova i dokumenata bankarskih transfera kompanije. Prema izvještaju, dokumenta pokazuju na koji način ruske tajne službe, uz pomoć privatnih kompanija, planiraju i sprovode hakerske operacije širom svijeta.

Anonimni izvor najprije je ta dokumenta, neposredno po početku rata, proslijedio „Zidojče cajtungu“, a kasnije je te podatke stavio na raspolaganje i drugim medijima, prenosi „Špigel“. Izvor je kao svoj motiv naveo to što je ruski rat agresorski i to što „Vulkan“ ima bliske veze s tajnim službama kao što su FSB, GRU i SVR.

„Stub ruske policijske države“

Ni kompanija, a ni portparol Kremlja nijesu željeli da komentarišu izvještaje medija, ali ZDF prenosi izjavu jednog bivšeg radnika „Vulkana“: „’Vulkan’ je stub ruske policijske države. Kompanija razvija softver koji može da se koristi protiv sopstvenog naroda, ali i protiv drugih zemalja.“

Ne može se ući u trag tome da li je i gdje korišćen taj softver, i da li se trenutno koristi i u Ukrajini. Dokumenta međutim pokazuju da su programi naručeni, da su testirani i plaćeni.

Kibernetički napadi u ime država smatraju se modernim oružjem ratovanja i propagande i obično ih je teško dokazati. Optužbe protiv Rusije da namjerno koristi internet za dezinformacije postoje već duže vrijeme, a to se pominjalo i nakon kampanje za predsjedničke izbore u SAD 2016. godine

mak/wa (dpa,afp)

 

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније