Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

Nenad Krajcer  [ DW ]

30. 05. 2023. 15:12

Njemačka: jednoglasna osuda nasilja na Kosovu

Zvečan, 29.05.2023.

Njemačko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je još u ponedjeljak uveče (29.maja), nakon najnovijeg talasa nasilja na sjeveru Kosova.

„Najoštrije osuđujemo neprihvatljive nasilne napade na sjeveru Kosova u kojima je povrijeđeno na desetine pripadnika KFOR/NATO-a kao i nekoliko civila. Naše misli su s povređenima kojima želimo brz oporavak", kaže se u saopštenju ministarstva vanjskih poslova.

Leposavić, 29.05.2023.

Nadalje se traži prekid svake vrste nasilja, a od Kosova i Srbije se zahtijeva da nastave razgovor koji bi vodio prekidu nasilja kao i da „dalje rade na primjeni sporazuma o normalizaciji odnosa postignut u februaru i martu i to takođe imajući u vidu Zajednicu srpskih opština". Njemačka vlada isto tako podržava specijalnog izaslanika EU za pregovore Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka „u njegovim nastojanjima za uklanjanje napetosti".

Ahmetović: Povećati kontingent za KFOR

Adis Ahmetović

Adis Ahmetović, izvjestitlac za zapadni Balkan poslaničkog kluba SPD, najvećeg u Bundestagu, u svom saopštenju od utorka ujutro oštro je osudio napade na „KFOR/NATO vojnike i civile" u gradovima na sjevernom Kosovu i nazvao ih „neodgovornim". Za Ahmetovića su ovi događaji „novo dno u napetim odnosima Srbije i Kosova".

Nadalje on smatra da su ovi nasilni događaji „još jedan dokaz da se svi učesnici konačno moraju vratiti za pregovarački sto kako bi zaustavili vrtlog nasilja koji je pokrenut prošle godine".

„Obje zemlje streme članstvu u EU ali će ta stremljenja bez temeljnog dogovora ostati bezizgledna". Ahmetović je ukazao i na važnost međunarodnih jedinica na Kosovu i u tom smislu zaključio kako je bila ispravna nedavna odluka Bundestaga da produži mandat Bundesveru u sklopu KFOR-a.

On je istovremeno u igru uveo i moguće povećanje kontingenta KFOR-a - umjesto njegovog ukidanja, kako su to nedavno tokom rasprave u Bundestagu tražili poslanici AfD-a i Ljevice.

„Jučerašnji napadi jasno pokazuju da je KFOR i nakon 24 godina potreban kako bi obezbjeđivao stabilnost i sigurnost. S obzirom na aktuelnu situaciju, trebalo bi razmotriti povećanje sadašnjeg kontingenta KFOR-a, kako bi u slučaju potrebe mogao odlučnije da reaguje", poručio je Ahmetović.

U sklopu KFOR-a je trenutno oko 70 njemačkih vojnika Bundesvera, ali mandat omogućuje povećanje kontingenta do 400 vojnika.

Rot: Eskalacija nasilja ne smije ostati nekažnjena

Mihael Rot

Predsjednik parlamentarnog odbora za spoljnu politiku Mihael Rot (SPD) traži jasne konsekvence za odgovorne za ponovnu erupciju nasilja na sjeveru Kosova, koju naziva „najgorom u dugom nizu eskalacija u odnosima između Kosova i Srbije".

Za njega međutim napad na pripadnike KFOR-a ne smije ostati nekažnjen.

„Nasiljem protiv vojnika KFOR-a radikalni Srbi su premašili svaku mjeru. Ovi izgredi su ne samo neprihvatljivi nego moraju imati i posljedice", poručio je Rot preko Tvitera.

Mijatović: Nastaviti u Ohridskom duhu

Boris Mijatović

Boris Mijatović, portparol Zelenih za ljudska prava i unutar stranke zadužen za pitanja zapadnog Balkana, na upit DW-a je rekao:

„Napadači moraju biti identifickovani na osnovu videa i fotografija, te izvedeni pred sud. Očekujemo da Priština i Beograd stanu iza snaga bezbjednosti i nedvosmisleno osude počinioce".

On je zaključio da se „mora nastaviti konstruktivan put kojim se krenulo u proteklih nekoliko mjeseci, a koji je nastavljen u Ohridskim pregovorima".

I on je naglasio važnost KFOR-a u održavanju mira na Kosovu.

„Nemiri još jednom ističu važnost KFOR-a. Nastavićemo da podržavamo sigurnost i stabilnost u regionu i veoma smo zahvalni pripadnicima Bundesvera na njihovoj predanosti", zaključio je Mijatović.

Haker: Srpska lista je sama kriva

Tomas Haker

Tomas Haker (FDP), izvjestitilac zapadni Balkan poslaničkog kluba najmanje stranke u vladajućoj koaliciji, jasnije od ostalih sagovornika DW-a ukazuje na krivca za najnoviji razvoj događaja.

„Srpska lista je sama kriva za trenutnu situaciju na sjeveru Kosova. Da je stranka kojom se upravlja iz Beograda odlučila da izađe na lokalne izbore u četiri opštine u kojima živi većina kosovskih Srba, bili bismo pošteđeni ovih ružnih slika".

I on traži jasno isticanje pitanja odgovornosti za aktuelne nasilne događaje

„Nedavni napad militantnih Srba na KFOR je bez presedana i mora se najoštrije osuditi. Počinioci moraju odgovarati", zaključuje Haker za DW.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније