Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

06. 06. 2023. 11:20

Rat u Ukrajini: dignuta u vazduh brana Kahovka na Dnjepru

Provided by Deutsche Welle

Brana Kahovka na jugu Ukrajine dignuta je u vazduh, potvrdili su u utorak (6. jun) i ukrajinski i ruski zvaničnici. Područja nizvodno duž rijeke Dnjepar u opasnosti su od poplava.

Hidroelektrana iz sovjetskog doba snabdijeva vodom poluostrvo Krim koje je Rusija pripojila 2014. godine, kao i nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je takođe pod ruskom kontrolom.

„Kahovku su digle u vazduh ruske okupacione snage“, saopštila je Južna komanda Oružanih snaga Ukrajine u utorak ujutro na svojoj Fejsbuk-stranici.

Ukrajinska hersonska regionalna administracija saopštila je da će nivo vode dostići kritični nivo za nekoliko sati i već se otpočelo s evakuacijom stanovništva iz ugroženih područja.

„Uništenje brane hidroelektrane Kahovka samo potvrđuje čitavom svijetu da oni moraju biti protjerani sa svakog pedlja ukrajinske zemlje“, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. „Ne treba im ostaviti nijedan metar, jer svaki metar koriste za teror.“

Ugroženo oko 80 naselja nizvodno

Gradonačelnik obližnjeg grada Nova Kahovka, kojeg je postavila Moskva, prvobitno je demantovao informacije sa društvenih mreža da je brana dignuta u vazduh, ali je kasnije ipak potvrdio da je brana granatirana u „ozbiljnom terorističkom aktu“.

Ruske službe za vanredne situacije saopštavaju da bi moglo biti pogođeno oko 80 naselja nizvodno.

Ruska državna novinska agencija TASS javila je da još ne postoji nikakva „kritična opasnost“ za nuklearnu elektranu u Zaporožju.

idj (AP, AFP, dpa, Reuters)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније