Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ D. Garić ]

18. 02. 2022. 07:12 >> 07:13

SA MSS- A BOLJI POGLED

Od 2022. više znamo o oblacima i vjetrovima

Nakon što su instalirani na Međunarodnoj svemirskoj stanici, dva mala instrumenta dizajnirana i napravljena u NASA Laboratoriji za mlazni pogon u južnoj Kaliforniji, uključena su 7. januara i počeli su da prikupljaju podatke o vjetrovima na okeanima okeana i atmosferskoj vodenoj pari, što se smatra kritičnim informacijama, potrebnim za vremenske i morske prognoze.

Iz NASA-e se pojašnjava da su u roku od samo dva dana instrumenti “Compact Ocean Wind Vector Radiometer (COVVR)” i “Temporal Experiment for Storms and Tropical Systems (TEMPEST)” prikupili dovoljno podataka za početak proizvodnje mapa.

COVVR i TEMPEST su lansirani 21. decembra 2021. sa 24. komercijalnom misijom SpaceX-a za snabdijevanje NASA- e. Oba instrumenta su mikrotalasni radiometri, koji mjere varijacije u prirodnim mikrotalasnim emisijama sa Zemlje.

Kao dio programa svemirskih testova američkih svemirskih snaga “Hjuston 8 (STP-H8)”, instrumenti su dizajnirani da pokažu da mogu da prikupljaju podatke uporedivog kvaliteta sa većim instrumentima koji trenutno rade u orbiti.

Ova nova mapa iz COVVR-a prikazuje mikrotalasne emisije sa Zemlje na 34 gigaherca kroz sve geografske širine vidljive svemirskoj stanici, odnosno od 52 stepena sjeverno do 52 stepena južno.

Ova posebna mikrotalasna frekvencija pruža prognozerima informacije o jačini vjetrova na površini okeana, količini vode u oblacima i količini vodene pare u atmosferi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније