Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Danijel Garić, TVCG ]

08. 04. 2022. 14:55 >> 15:01

U POSLJEDNJIH POLA VIJEKA

SAD i Evropa najveći krivci za većinu globalne ekološke štete

Prema revolucionarnoj studiji, SAD i Evropa su odgovorne za većinu globalne ekološke štete uzrokovane prekomjernom upotrebom prirodnih resursa. Naučni rad, nedavno objavljen, prvi je koji analizira i dodjeljuje odgovornost za ekološku štetu koju je nanijelo 160 zemalja u posljednjih pola vijeka.

Utvrđuje se da su SAD najveći krivac, sa svojih 27 odsto svjetske prekomjerne upotrebe materijala, a zatim sledi EU sa 25 odsto, uključujući i Veliku Britaniju. Druge bogate zemlje, poput Australije, Kanade, Japana i Saudijske Arabije bile su kolektivno odgovorne za 22 odsto uništavanja prirodnih resursa.

Kina je odgovorna za 15 odsto devastiranih resursa, a siromašnije zemlje globalnog juga su masovno odgovorne za samo osam odsto, pokazala je analiza.

„Države sa visokim dohotkom su glavni pokretači globalnog ekološkog sloma i moraju hitno da smanje upotrebu resursa na pravičan i održiv nivo“, kaže se u zaključku studije.

Dodaje se da “zbog ekološkog duga, koji duguju ostatku svijeta, ove nacije moraju da preuzmu vođstvo u radikalnom smanjenju upotrebe svojih resursa kako bi izbjegle dalju degradaciju.

Glavni autor studije, profesor Džejson Hikel sa Instituta za nauku o životnoj sredini i tehnologiju u Barseloni, nalaze je ocijenio dramatičnim i uznemirujućim.

„Svi smo bili šokirani samim razmjerom doprinosa zemalja sa visokim prihodima prekomjernom korišćenju resursa“, rekao je on za “Gardijan”. „Nismo očekivali da će biti tako visoko. Ako sada žele da postignu održive nivoe, treba da smanje upotrebu resursa za oko 70 odsto u prosjeku u odnosu na postojeće nivoe.”

Dokazi sugerišu da bi to zahtijevalo od bogatih zemalja kao što su Velika Britanija i SAD da „prestanu da se fokusiraju na rast BDP-a kao primarni cilj i da umjesto toga organizuju svoje ekonomije oko podrške ljudskom blagostanju i smanjenju nejednakosti“.

Hikel i drugi autori studije analizirali su kompleksnom metodom udio pojedinih zemalja u zagađenju planete i devastaciji biodiverziteta, u skladu sa njihovom veličinom, uzimajući u obzir period od 1970. do 2017. godine.

Australija je predvodila svijet u tonama prekoračenja po glavi stanovnika sa 29,16, a zatim je slijede Kanada sa 25,82 i SAD sa 23,45.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније