Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

B.B.

19. 04. 2022. 11:29 >> 11:31

UZ POMOĆ AUSTRIJE

Novi inventar za monitoring zagađujućih materija u vazduhu

Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa kolegama iz Austrije obnovila je i nabavila novi inventar za procjenu i evidenciju emisija zagađujućih gasova u vazduhu i emisija gasova staklene bašte.

Tokom proteklih osam mjeseci, kako naglašavaju u Agenciji, austrijska ekspertska institucija, Agencije za životnu sredinu Austrije, pružila je podršku organima u Crnoj Gori da izvrše temeljnu reviziju postojećih inventara, te da ih prošire kako bi obuhvatali emisione izvore koji su ranije nedostajali.

"Kao rezultat, Crna Gora je uspjela da blagovremeno ispuni međunarodne obaveze izvještavanja o emisijama zagađujućih materija u vazduh i emisijama gasova staklene bašte (GHG) za 2022. godinu. 8. aprila, saradnja između Agencije za životnu sredinu Austrije i njenih partnera iz Crne Gore zvanično će se zaključiti organizovanjem završnog događaja na ovom projektu izgradnje kapaciteta u Podgorici", najavljuju u Agenciji.

Objašnjavaju da je tehnički nadograđena i unaprijeđena primjena metodologije i izvještavanje o obračunima koje sprovodi Crna Gora, a inventari o emisijama zagađujućih materija i GHG sada se mogu obračunavati na konzistentan način za period od 1990. godine nadalje.

"Ovo olakšava izvještavanje prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama i Konvenciji o dalekosežnom prekograničnom zagađenju vazduha (CLRTAP). Pored toga, prethodnih nedjelja i mjeseci, ojačani su institucionalni kapaciteti AZZŽS Crne Gore, koja je odgovorna za inventar. Tokom brojnih sesija obuke, eksperti iz Austrije obučavali su svoje partnere iz Crne Gore u korišćenju novog inventara, te im prenijeli svoje znanje i iskustvo u upravljanju i izvještavanju o emisionim i podacima iz GHG inventara", navode u saopštenju.

Saradnja je omogućena zahvaljujući "twinning light" projektu u kojem su, takođe, učestvovali eksperti iz Agencije za životnu sredinu Njemačke i Partnerstva o transparetnosti u okviru Pariškog sporazuma. Ovaj projekat finansiran je od EU (kroz instrument pretpristupne podrške – IPA).

U Crnoj Gori su do sada sprovedena dva twinning projekta od strane austrijskog partnera.

"Konkretno, kroz ovaj projekat Crna Gora će napraviti značajan korak u ispunjenju jednog od završnih mjerila Poglavlja 27 – životna sredina i klimatske promjene. Prema Akcionom planu za Poglavlje 27, obaveza Crne Gore je da u budućnosti može samostalno izvještavati u ovoj oblasti. Twinning light projekat „Nadogradnja integrisanog alata i ažuriranje inventara emisija zagađujućih materija u vazduh za period 2011-2019” upravo pomaže u ispunjenju ove obaveze. U jednoj od završnih aktivnosti na projektu, službenici Agencije za životnu sredinu i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, ali i predstavnik MONSTAT-a, kao glavnog pružaoca podataka za inventare, pohađali su obuke u okviru studijske posjete Beču. Tom prilikom, direktor Agencije Milan Gazdić i Georg Rebernig, kao rukovodioci partnerskih institucija, razmijenili su iskustva u dosadašnjem radu dvije agencije", naglašavaju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније