Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

O.Z.

24. 08. 2022. 08:31 >> 09:03
2

OBNOVA NAKON SJEČA I POŽARA

Vujisić: Najveća akcija sadnje od jeseni

Novinar i aktivista Vuk Vujisić najavio je jednu od najvećih ekoloških akcija u Crnoj Gori kako bi se obnovila opožarena mjesta i ona koja su pogođena nelegalnom sječom šume.

"Na jesen ćemo pokrenuti najveću akciju sadnje, što sa sjemenskim materijalom, što sa sadnicama, upravo ćemo opožarena mjesta i mjesta koja su pogođena nelegalnom sječom šume pokušati da obnovimo, odnosno da uložimo napor da se ta mjesta brže obnove nego što bi to bio prirodni ciklus. Kada imate da je cijeli jedan prostor zbrisan, tu se veoma sporo obnavlja vegetacija", kazao je Vujisić u emisijsi "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG.

Naveo je da se nada da će se napraviti šira koalicija, a da će se podjele staviti po strani.

"Nadam se da ćemo zajendički, kao društvo, reagovati - i ekološki sektor, i stručnjaci, i kompanije, a naravno da će institucija konačno shvatiti koliko je važno da se zaštiti biodiverzitet", poručio je Vujisić.

Sve će krenuti od sjevera države.

"Akcija će prvo krenuti od sjevera, a kako se bude promacala zima spuštaćemo se ka jugu. Već smo uspostavili saradnju sa Agencijom za zaštitu životne sredine. Prikuplja se sjemeni materijal iz regiona gdje imamo autohtone vrste kako bi ih zaštitili", kazao je Vujisić.

Istakao je važnost očuvvanja životne sredine.

"Mislim da dolazi vrijeme kada se u Podgorici i još nekim oblastima neće moći živjeti, kada nećemo moći da izdržimo klimatske promjene nego ćemo bježati na mjesta gdje ima i vode i hlada", ocijenio je Vujisić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније