Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Danijel Garić, TVCG

07. 09. 2022. 12:08 >> 12:02
1

BORBA PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Holandski Harlem zabranjuje reklamiranje mesa

Holandski grad Harlem postaće prvi u svijetu koji će zabraniti reklame za meso na javnim mjestima u nastojanju da smanji potrošnju i emisiju gasova staklene bašte.

Harlem, koji se nalazi zapadno od Amsterdama i ima oko 160 hiljada stanovnika, uvešće zabranu od 2024. godine, nakon što je meso dodato na listu proizvoda za koje se smatra da doprinose klimatskoj krizi.

Odluka da oglasi neće biti dozvoljeni u gradskim autobusima i na ekranima u javnim prostorima, izazvala je pritužbe iz sektora proizvođača mesa da opština „ide predaleko govoreći ljudima šta je najbolje za njih“.

Nedavne studije sugerišu da je globalna proizvodnja hrane odgovorna za jednu trećinu svih emisija koje zagrijavaju planetu, pri čemu upotreba životinja za meso predstavlja dvostruko veće zagađenje u odnosu na proizvodnju biljne hrane.

Šume koje apsorbuju ugljen-dioksid sijeku se za ispašu životinja, dok su đubriva koja se koriste za uzgoj hrane bogata azotom, što može doprineti zagađenju vazduha i vode, klimatskim promjenama i oštećenju ozona. Stočarstvo takođe proizvodi velike količine metana, snažnog gasa staklene bašte.

Odbornica iz stranke “GroenLinks” Zigi Klazes, koja je autor predloga za zabranu reklamiranja mesa, saopštila je da je ovo veoma važna odluka za grad i Holandiju.

„Ne govorimo ljudima šta će u svojim kućama da spremaju od hrane i hoće li to biti meso. Ipak, moramo svima saopštiti da postoji klimatska kriza i ohrabriti ih da ne kupuju proizvode koji su dio uzroka ovog problema”.

Zabrana takođe obuhvata proizvođače i prerađivače fosilnih goriva i reklamiranje automobila na fosilna goriva. Zabrana se odlaže do 2024. godine zbog postojećih ugovora sa kompanijama koje prodaju ove proizvode.

U Haarlemovom gradskom vijeću već postoji ozbiljno protivljenje tom potezu, a kritičari tvrde da se ovim ograničava sloboda izražavanja.

Sander van den Radt, lider političke organizacije “Trots Harlem”, saopštio je da je “zanimljivo da opština Harlem reklamira svuda po gradu da možete biti svoji i voljeti koga god želite, ali istovremeno poručuje da će ako volite meso umjesto trave doći da vas kazne za taj izbor”.

Istraživanje organizacije “Greenpeace” sugeriše da je za ispunjavanje cilja Evropske unije o neto nultim emisijama fosilnih goriva do 2050. godine, neophodno potrošnju mesa smanjiti na 24 kg po osobi godišnje, u poređenju sa trenutnim prosjekom od 82 kg.

Holandija je najveći evropski izvoznik mesa.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније