Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

П.Р.

22. 09. 2022. 16:34 >> 16:32

ZAVRŠEN ADA DIVINE AWAKENING FESTIVAL

Uklonili tonu i po smeća sa plaže na Adi Bojani

Čišćenjem plaže na Adi Bojani završeno je drugo izdanje edukativnog retreata Ada Divine Awakening, koji je u prethodnih sedam dana okupio oko 500 ljudi iz preko 50 zemalja svijeta, saopštili su organizatori.

Učesnici festivala i volonteri očistili su, kako navode organizatori, gotovo kilometar obale, te sakupili preko tonu i po sitnog i krupnog otpada, spakovanih u oko 140 džakova.

"Ovom ekološkom akcijom, koju su podržali Grad Ulcinj i Ulcinjska rivijera, organizatori i učesnici festivala poslali su poruku o neophodnosti očuvanja ovog dragocjenog ekosistema, kao i kompletne životne sredine. Bila je to ujedno i prva akcija novoosnovanog Udruženja za zaštitu Ade Bojane, na kojoj se već okupilo više stotina zaljubljenika u ovaj jedinstveni ekosistem, i to iz regiona i svijeta. Organizatori festivala, predavači i posjetioci su ovim putem ujedno izrazili zahvalnost Adi Bojani, koja im je bila dom prethodnih dana", navode u saopštenju.

Zadatak novog Udruženja za zaštitu Ade Bojane biće da djeluje na četiri krucijalna fronta: zaštiti ostrva od erozije i potpunog nestanka plaže, koje joj prijeti, zaštiti od buke i očuvanja tihe zone na ostrvu i ušću Bojane u more, zaštiti biodiverziteta Ade, kao i zaštiti od ekspanzivnog turizma, koji bi mogao da ugrozi životnu sredinu Ade Bojane.

"Iako je cilj akcije čišćenja bilo uklanjanje deponije koja se formirala na ušću Bojane prema Albaniji, uslijed jakog vjetra i talasa nije bilo moguće stići ribarskim brodićima, te su se učesnici festivala i volonteri usmjerili na dio plaže pored resorta i tako izvršili akciju u nešto izmijenjenom obliku", dodaju u saopštenju.

Direktor festivala i veliki zaljubljenik u Adu Bojanu Dušan Kovačević naglasio je važnost ove akcije i pokrenuo inicijativu da ona postane tradicija.

„Nažalost, tokom prethodnih godina na obali Ade Bojane nakupljeno je toliko smeća da ni 1.000 džakova ne bi bilo dovoljno da se ovo područje kompletno očisti. Ova akcija je, pored konkretnog doprinosa čišćenja, značajna i za podizanje svijesti kako o ovom problemu, tako i o problemu erozije i nestajanja ostrva. U razgovoru sa nadležnim organima dogovoreno je da akcija postane tradicija i da se održava najmanje nekoliko puta godišnje“, rekao je Kovačević.

Tačno 143 vreće otpada koje su učesnici festivala i volonteri sakupili u neđelju, radnici Ulcinjske rivijere i DOO „Komunalne đelatnosti“ – Ulcinj su juče pokupili sa plaže.

Ada Divine Awakening festival okupio preko 40 predavača

Ada Divine Awakening festival je tokom šest nevjerovatnih dana okupio preko 40 predavača i oko 400 učesnika u intenzivnom programu podijeljenom u pet festivalskih zona.

"Radionice 'Svjesno roditeljstvo', 'Trauma i veze', 'Manifestovanje života iz snova', 'Otvaranje ranjivosti', 'Liječenje pet rana iz detinjstva', 'Svjesno plesanje' i mnoge druge povele su učesnike na put osnaživanja sopstvene intimnosti, pronalaska alata za iscijeljenje trauma, lakšeg razumijevanja i emitovanja emocija, poboljšanja partnerskih odnosa i nalaženja ljubavi u sebi. Devi Mohan, Henry Amar, Gina Ora Yoli, Mayara, Aviv Shalem Asis, Hannah Knight, Xavier De Forceville, Aaron Kleinerman i Luba Evans samo su neki od predavača koji su gostovali na festivalu", pišu u saopštenju.

U muzičkom dijelu programa prvo veče je obilježio nastup Boža Vreća, koji je "energijom i emocijom preplavio ADA Temple".

"Pored njega, muzički program sačinili su Praful, Una Senić, Joseph Pepe Danza, Ana & Lavamamana, Đ Lidor Hacohen, specijalni nastup Katarine Bogićević Kejt i nevjerovatna LAOR, koja je „Himnom duše“ zaključila posljednje veče festivala. Posjetioci su se našli ujedinjeni u emociji i zagrljaju nakon višednevne misije, u kojoj su povratili svoju moć", piše u saopštenju.

Organizatori navode da su festivalskoj magiji doprinijele i dvije Kakao ceremonije, jutarnja joga, meditacije uz zalazak sunca i fantastični Fire Show dua Chilli Mayo.

"U zenit emocije posjetioci su došli tokom vjenčanja učesnika festivala Marka Perovića i Vanje Bantulić, koji su posljednjeg dana razmijenili suze, zagrljaje i najznačajnije „Da“. Ovaj čin još jedan je u nizu događaja koji su ovogodišnje izdanje festivala zapečatili ljubavlju", zaključili su organizatori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније