Екологија

Мина [ Р.Б. ]

03. 11. 2022. 12:28   >>  12:30

БРОЈНЕ ОБАВЕЗЕ

За екологе оцјене ЕК поражавајуће, Министарство тврди да нема застоја у преговорима

Овогодишњи Извјештај Европске комисије (ЕК) показује да су резултати у Поглављу 27 поражавајући, сматрају у невладином сектору, док из ресорног министарства кажу да је било очекивано да се бројне обавезе из тог поглавља реализују много раније и да не чекају 43. Владу.

ЕК је недавно представила Извјештај о напретку Црне Горе за ову годину, а у дијелу који се односи на Поглавље 27 наводи се, између осталог, да треба интензивирати рад на испуњавању завршних мјерила у том поглављу, посебно у секторима вода, заштите природе и климатских промјена.

Министарка екологије, просторног планирања и урбанизма Ана Новаковић Ђуровић сматра да је Извјештај реалан и објективан приказ досадашњег напретка у овој области.

„Црна Гора је у преговарачком процесу за ово поглавље од 2018. године и било је за очекивати да се бројне обавезе реализују много раније и да не чекају 43. Владу“, казала је Новаковић Ђуровић агенцији МИНА

Према њеним ријечима, за министарство на чијем је челу, налази Извјештаја ЕК су мапа пута за даље дјеловање.

„Приоритети на које указује ЕК у Извјештају су били и приоритети нашег рада у претходнодним мјесецима. Конкретно, израда Закона о управљању отпадом и Државни план управљања отпадом већ су у завршној или одмаклој фази реализације“, навела је Новаковић Ђуровић.

Она је нагласила да је у реализацију и испуњавање завршних мјерила, поред Министарства, укључено преко 20 институција чија је активност неопходна за реализацију обавеза, и да се од њих такође очекује да одреде приоротете својих обавеза у том сегменту.

На питање да ли се, на основу изнијетих оцјена у Извјештају, може констатовати да је евидентан застој у преговорима када је Поглавље 27 у питању, Новаковић Ђуровић је одговорила да нема застоја у преговорима.

„Не постоји застој у преговорима у Поглављу 27, јер би, у том случају, то било експлицитно констатовано у Извјештају, са формулацијом да нема прогреса“, истакла је Новаковић Ђуровић.

Она је подсјетила да је у претходном ЕК то било јасно назначено у области слободе медија и изражавања.

Како је казала, када је у питању Поглавље 27, као и низ других поглавља, оцјена је да је учињен ограничени напредак и да постоји одређени ниво припремљености.

„Свакако, ограничени напредак није циљ којем тежимо, већ конкретно испуњавање завршних мјерила, и у том правцу су усмјерене све активности минситарства, као и Владе“, додала је Новаковић Ђуровић.

На питање да ли је завршено реструктурирање Радне групе за Поглавље 27, која се није састала од маја, она је казала да је тај процес завршен.

„Реструктурирање Радне групе за Поглавље 27, као и предлог за именовање шефа Радне групе је завршено, и у току су финалне, оперативне активности и координација по овом питању са Министарством европских послова“, прецизирала је Новаковић Ђуровић.

Она је рекла да очекује да се у наредним данима финализује процес, након чега ће, како је навела, и динамика и начин рада радне групе бити другачији и интезивнији него у претходном периоду.

Према ријечима Новаковић Ђуровић, приликом реконструкције Радне групе, управо се највише водило рачуна да та структура буде оперативна, мање обимна, али у сваком случају инклузивна.

„Што подразумијева да су у њеном саставу, поред представника институција и представници невладиног сектора, чији је допринос раду и у претходном периоду био изузетан“, додала је Новаковић Ђуровић.

Упитана шта је овој години урађено на испуњавању мјерила из Поглавља 27, и да ли сматра да се могло урадити више, она је рекла да је у области заштите природе, у првих 100 дана рада Владе, ријешено питање управљачког модела за парк природе „Улцињска Солана”, које се посебно третира у Извјештају ЕК.

Такође, како је навела, Министарство је дало сагласност за проглашење заштићених подручја брдо Горица, горњи ток ријеке Ћехотине и увала Валданос.

„Кад су у питању проглашена заштићена морска подручја “Платамуни” и “Катич”, у финалној фази је израда планова управљања подручјима, што је такође важно питање третирано у Извјештају ЕК“, додала је Новаковић Ђуровић.

Она је казала да се очекује усвајање Закона о управљању отпадом, којим се даје правни основ за остале подзаконске акте, чиме ће се транспоновати преостали дио правне тековине ЕУ у области отпада у национално законодавство и створити неопходни предуслови за имплементацију истих, односно успостављање адекватног система упављања отпадом у Црној Гори.

„Ово питање је дефинисано као приоритет и у Извјештају ЕК. Потпуно сам сагласна са тим налазом и увијек наглашавам да ће управљање отпадом бити наш велики изазов. Ипак, приводимо крају прве и најважније кораке у том правцу - доношење системског закона и државног плана управљања отпадом“, рекла је Новаковић Ђуровић.

Према њеним ријечима, истовремено се активно ради на санацији највећих депонија.

Новаковић Ђуровић јеподсјетила да је Влада, на предлог Министарства, опредијелила 400 хиљада ЕУР за санацију депоније Мислов до у Никшићу, а ускоро се, како је навела, очекује расписивање јавног тендера за санацију депоније на Тари, за коју су такође обезбијеђена средства.

Она је казала да су, кроз Еко фонд, обезбијеђена средства општинама Бар и Мојковац за уклањање дивљих депонија, док су у Улцињу и Подгорици започети најважнији инфраструктурни пројекти у вези са водоснабдијевањем и одвођењем и пречишћавањем отпадних вода, у вриједности преко 20 милиона ЕУР по пројекту.

„У области климатских промјена припремљен је нацрт новог Закона о заштити од негативних утицаја климатских промјена. Нацрт закона се тренутно разматра од стране међуресорне радне групе, након чега ће услиједити јавна расправа. Усвајање закона је планирано за први квартал 2023. године“, додала је Новаковић Ђуровић.

На питање гдје види главне препреке за испуњавање завршних мјерила за Поглавље 27, она је казала да је потребно обезбиједити значајна финансијска средства, јер велики дио ових обавеза подразумијева изградњу различите инфраструктуре.

„Интезивно радимо на пројектима који ће то омогућити, у сарадњи са међународним партнерима, ЕК, УНДП, ЕБРД, КФW банком. Истовремено, захтијевали смо повећање буџета министарства у ову сврху за наредну годину, и очекујемо позитиван исход тих захтјева“, навела је Новаковић Ђуровић.

Други сегмент је, како је казала, изградња капацитета институција и локалних самоуправа.

Новаковић Ђуровић је нагласила да примјена европских стандарда у областима везаним за Поглавље 27 тражи специфична знања и експертизу.

„Подршка страних експерата у овом процесу је значајна, али једино одрживо рјешење је што веће укључивање и едукација нашег кадра, који ће наставити да ради у нашим институцијама. У Министарству смо посебно посвећени овом питању и већем укључивању и преузимању одговорности наших службеника у свим фазама процеса“, рекла је Новаковић Ђуровић.

Према њеним ријечима, трећи сегмент, који захтијева промјену досадашње праксе, је активност свих инситуција које су укључене у испуњавање мјерила, а њих је преко 20.

„Испуњавање мјерила не зависи само од Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма. Из тог разлога је, између осталог, реструктурирана Радна група, са циљем боље координације и дефинисања одговорности свих актера у овом процесу“, појаснила је Новаковић Ђуровић.

Након представљања извјештаја ЕК, Новаковић Ђуровић се огласила као функционерка партије чији је кадар, али не и као министарка екологије у чијој је надлежности Поглавље 27, нити је коментарисала оцјене које се односе на то поглавље. Такође, нико од представника институција које се баве животном средином није се огласио по том питању.

На питање зашто је то тако, и значи ли то да је та тема и званично маргинализована у Црној Гори, Новаковић Ђуровић је одговорила да је „могуће да Поглавље 27 и тема заштите животне средине, након објављивања Извјештаја нијесу били у медијском фокусу, у поређењу са политичким критеријумима који су предмет највећег броја анализа и коментара“.

„То ни у ком случају не говори о маргинализацији ове теме, када је у питању Влада. Напротив, зелена агенда је високо на листи приоритета. Настављамо са интезивним активностима израде законских рјешења и конкретних мјера за испуњавање завршних мјерила за Поглавље 27“, нагласила је Новаковић Ђуровић.

"Заштита животне средине маргинализована"

Извршна директорица невладине организације Грин хоум /Греен Хоме/, Азра Вуковић, сматра да заштита животне средине у Црној Гори, нажалост, јесте маргинализована.

Она је подсјетила да је питање заштите животне средине уско везано за квалитет живота грађана.

„Изостанак реакиције на Извјештај, али и само стање у овој области, указује на недостатак осјећаја одговорности за извршавање обавеза које произилазе из овог поглавља и креирање оквира за постизање бољих стандарда у животној средини, што је невјероватно“, казала је Вуковић агенцији МИНА.

Она сматра да овогодишњи извјештај ЕК врло јасно указује да у поглављу 27 нема реализације значајнијих активности.

„Прошлогодишња оцјена је била најгора у последњих пет година, а иста оцјена је поновљена и ове године, што се могло и очекивати с обзиром на поражавајуће резултате у овој области“, казала је Вуковић.

На питање да ли се, на основу изнијетих оцјена у Извјештају, може констатовати да је евидентан застој у преговорима када је то поглавље у питању, она је рекла да је јасно да нема помака у тој области.

„Јасно је да се у овој области не помјерамо са „мртве тачке“, па се може констатовати да се дешава застој у преговорима којем не видимо крај“, казала је Вуковић.

Како је навела, Радна група за Поглавље 27 апсолутно није функционална посљедње двије године.

Вуковић је подсјетила да је Радна група конституисана тек у октобру прошле године, када је одржан једини састанак у мандату претходне Владе, након чега мјесецима није имала шефа, што се констатује и у извјештају.

Према њеним ријечима, у мају ове године, на самом почетку мандата актуелне Владе, одржан је још један састанак па је, у јулу, покренута процедура реструктурирања Радне групе, што још није завршено.

„Ово је већ довољан показатељ да не постоји спровођење обавеза из овог поглавља, а што се потврђује и самим извјештајем“, казала је Вуковић.

Она сматра да је у овој години јако мало урађено на испуњавању мјерила из Поглавља 27, и да се могло урадити много више.

„Кључни проблеми, на чијем ријешавању је требало интензивно радити, на истој су позицији као и прије неколико година“, сматра Вуковић.

Она је казала да је нови Закон о управљању отпадом још у форми нацрта, као што је био и неколико година раније, као и да нови Закон о заштити природе није завршен, иако је то било планирано за трећи квартал ове године.

„Национални енергетски и климатски план није припремљен, нити су испуњене бројне друге обавезе, што је недопустиво и крајње неодговорно“, додала је Вуковић.

Упитана у чему види главне препреке за испуњавање обавеза из Поглавља 27, она ре рекла да не види да се неко уопште бави ријешавањем проблема у тој области.

Вуковић је казала да је то поглавље комплексно, и да рад на испуњавању завршних мјерила и рјешавању проблема у тој области захтијева посвећеност и истрајност.

Она је подсјетила да је подобласт управљања отпадом једна од области која се нашла у кључним препорукама овогодишњег извјештаја.

Како је навела, у Извјештају се истиче да је неопходно доношење новог Закона о управљању отпаодом и Државног плана управљања отпадом.

„Очито је да је лоше управљање отпадом, којим смо затрпани са свих страна, толико видљиво, да је препознато као једна од кључних препорука у Поглављу 27“, казала је Вуковић.

Према њеним ријечима, у Извјештају се наводи да је Црна Гора у тој области дјелимично усаглашена са ЕУ законодавством, што је оцјена и из претходног извјештаја.

„Истиче се потреба за значајним напором на стратешком планирању и инвестицијама, како би се имплементирала Стратегија управљања отпадом до 2030. године, као и потреба да се успостави систем одвајања отпада и рециклаже, као и да се ријеши питање привремених одлагалишта“, додала је Вуковић.

 

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије