Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Данијел Гарић

18. 11. 2022. 06:27 >> 10:07

BRENINGS U EGIPTU

"Finansije neophodne za borbu protiv klimatskih kriza"

Tokom prethodne dvije sedmice u Egiptu je u fokusu bila klimatska kriza. Konferencija o klimatskim promjenama Ujedinjenih nacija završava se danas. Šefovi država pokušali su da predlože rješenja kako da se naviknemo na sve češće promjene klime.

Direktor Evropske agencije za životnu sredinu Hans Brenings kazao je našem da je ključno da je pitanje nadoknade gubitaka izazvanih klimatskim promjenama najsiromašnijim zemljama svijeta na stolu.

"O njemu se raspravljalo između bogate sjeverne hemisfere i ugroženog juga. To se konačno desilo i napravili smo napredak. Ipak, još uvijek treba da se razgovara o tom pitanju", kazao je Bregins.

Dodaje da je druga važna stvar finansijski aspekat borbe protiv klimatske krize.

"Moramo naći finansije da postanemo karbonski neutralno društvo. Vidimo da se klima mijenja i da su posljedice toga dramatične, moramo dogoviriti i odgovarajuće mjere adapracije. Sve se, na kraju, vrti oko toga hoćemo li zadržati živom priču o 1,5 stepeni porasta temperature u odnosu na predindustrijsko doba. Vidim da je bilo diskusije oko toga. Biću skroz direktan i jasan u saopštavanju stava Evropske unije. Mi želimo da zadržimo 1,5 stepeni. Ovo nije naša politička odluka, to su naučno utemeljene činjenice. Ukoliko ostali istraju sa nama u toj namjeri, imaćemo mnogo više šansu da uspijemo u svim ostalim oblastima", kazao Bregins.

Elena Manaenkova iz Svjetske organizacije za meteorologiju poručila je da je situacija sa klimatskim promjenama dramatična.

"Ostalo nam je veoma malo vremena dok ne stignemo do te vrijednosti od 1,5 stepeni porasta temperature u odnosu na predindustrijsko doba. Zaista je dramatična situacija", kazala je Manaenkova.

Dodala je da ne treba da da budemo u zabludi da se zemlja sporo zagrijava zbog toga što imamo tri godine zaredom klimatski obrazac koji se zove “La Ninja”.

"On hladi okean i hladi planetu, zato ove posljednje tri godine nisu bile tople u mjeri u kojoj bi bile. “La Ninja” obično dugo traje. Za koju godinu će proći, a onda će doći klimatski fenomen koji se zove “El Ninjo”. On grije planetu i tada ćemo odjednom, naglo doživjeti velike temperaturne šokove. To je generalni sekretar Ujedinjenih nacija na početku COP- a (KOP-a) pokušao da objasni svijetu kad je dramatično upozorio da smo na putu u propast sa punom nogon na gasu", kazala je Manaenkova.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније