Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Danijel Garić, TVCG ]

22. 11. 2022. 11:30 >> 11:28

UPRKOS ZAOKRETU NA COP-U

Amerika ulogu dežurnog krivca prebacuje na Kinu

SAD su podržale zajednički globalni sporazum, prema kojem se planira postupno ukidanje svih izvora fosilnih goriva, ali, uprkos tome, Vašington je i dalje vodeća meta bijesa klimatskih aktivista koji ih okrivljuju za opstrukciju i za dosadašnji doprinos zagrijavanju planate.

Sjedinjene Američke Države su promjenom svog stava protivljenja fondu za “gubitak i štetu” za siromašnije zemlje koje trpe najgore posljedice klimatske krize signalizirale da bi njihov dugogodišnji imidž globalnog klimatskog negativca sada trebalo da bude prikovan za novog dežurnog krivca- Kinu, zaključci su koji se mogu pročitati ovih dana u svjetskoj štampi, dva dana nakon završetka Konferencije o klimatskim promjenama COP 27.

SAD su se, pod liderstvom Donalda Trampa, povukle iz Pariškog klimatskog sporazuma, a nova Bajdenova administracija je sada napravila ozbiljan korak naprijed, pokazavši kolektivnu odgovornost, nakon što je američki izaslanik za klimu Džo Keri saopštio da SAD pristaje na novi fond za gubitke i štetu.

SAD su takođe podržale zajednički globalni sporazum, prema kojem se planira postupno ukidanje svih izvora fosilnih goriva, ali, uprkos tome, Vašington je i dalje vodeća meta bijesa klimatskih aktivista koji ih okrivljuju za opstrukciju i za dosadašnji doprinos zagrijavanju planete.

Nakon što su klimatski aktivisti posljednjeg dana COP- a dodijelili SAD- u titulu "kolosalnog fosila", Džon Keri je u Šarm el Šeiku, vidno nezadovoljan ovakvim statusom, iskoristio svoje završne riječi da prebaci odgovornost na Kinu, sada najvećeg emitera na svijetu.

Keri je rekao da “sve nacije imaju udjela u ovom problemu”, kao i da bi “SAD i Kina morali raditi zajedno za dobrobit budućih generacija”, uz zaklučak da se sada “svi nadamo da će Kina ispuniti svoju globalnu odgovornost”.

“SAD delegacija je do samog kraja pregovora strahovala da će krivica ostati na njoj. SAD su dežurni negativac, uprkos agresivnim zelenim agendama. Ipak, dok emisije Rusije i Kine rastu kao lude, te zemlje nisu na nišanu zelenih aktivista i to je zbunjujuće. Mislim da je to apsurdno. Ako ne smanjimo kineske emisije CO2, klima će se oteti kontroli”, izjavio je Pol Bledso, bivši Klingtonov savjetnik za klimu u Bijeloj kući.

Nejt Haltman, koji je bio dio Kerijevog pregovaračkog tima na prošlogodišnjem COP26, rekao je da su SAD ušle u pregovore o klimi "uzdignute glave" nakon što su demokrate usvojile Zakon o smanjenju inflacije tokom ljeta, koji uključuje više od 370 milijardi dolara u potrošnji za unaprjeđenje obnovljive energije i električnih automobila.
„SAD se ponašaju kao jedan od ključnih lidera u postizanju klimatskih rezultata koje svijet želi, ja odbacujem ovu karikaturu o tome da su SAD opstrukcionističke“, rekao je.

SAD i Kina, dva najveća svjetska emitera, bile su u svojevrsnom diplomatskom klinču po pitanju klimatskih pitanja nakon posjete Nensi Pelosi, predsjednice Predstavničkog doma, Tajvanu u avgustu ove godine i nakon američkog uvođenja sankcija na uvoz kineskih visokosofisticiranih čipova u septembru.

Kineske emisije sada su skoro tri puta veće od američkih. Iako je Kina postala eminentna supersila obnovljive energije, ona istovremeno povećava upotrebu uglja brzinom za koju naučnici kažu da će svijet katastrofalno gurnuti iznad 1,5 stepeni globalnog zagrijavanja, što bi donijelo nesagledive klimatske katastrofe.

"Naša planeta je na stranputici. Sada moramo drastično smanjiti emisije i ovo je problem kojim se ovaj COP nije pozabavio. Svijetu je još uvijek potreban ogroman skok u pogledu klimatskih ambicija”, kazao je gereralni sekretar UN- a Antonio Gutereš, nakon završetka UN konferencije.

S druge strane, Kina i mnogi klimatski aktivisti ukazuju na dugu istoriju Amerike kao vodećeg zagađivača CO2 i okrivljuju je za njen neuspjeh da ispoštuje prethodne obaveze u pogledu finansiranja klime za zemlje u razvoju koje su pogođene toplotnim talasima. Bajden je obećao 11 milijardi dolara za ovaj napor, iako će ovu potrošnju vjerovatno blokirati Predstavnički dom kada padne pod kontrolu republikanaca u januaru.

Na samitu su se mogle čuti i kritike zbog planiranja novih projekata nafte i gasa u SAD- u, nakon Bajdenovog poziva na kratkoročni skok u proizvodnji nafte, u cilju snižavanja cijena benzina koje su skočile nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније