Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Б.Б.

01. 12. 2022. 10:55   >>  10:55

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ

"Crna Gora voljna da počne pregovore o članstvu u EEA"

Vlada Crne Gore dostizanje ekoloških standarda Evropske unije postavila je kao cilj visokog prioriteta, pa u Ministarstvu ekologije, prostornog laniranja i urbanizma, očekuju da će 13 godina duga saradnja Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore i Evropske agencije za zaštitu životne sredine (EEA) u narednom periodu biti dodatno unaprijeđena.

Ministarka Ana Novaković Đurović prilikom današnjeg susreta u Podgorici sa predstavnicima EEA je istakla da je Vlada voljna da počne pregovore o članstvu Crne Gore u tom tijelu.

Šefa Programa EEA za koordinaciju mreže i strategije Luku Basu i njegove saradnike, ona je upoznala sa intenziviranim učešćem Crne Gore u aktivnostima u okviru EEA uporedo sa unapređenjem kapaciteta Crne Gore da ispunjava pripadajuće obaveze i poveća nivo izvještavanja prema EEA i usaglašenosti sa zemljama članicama ove organizacije, a kroz kontinuirani transfer znanja i iskustva koji je predviđen Memorandumom o razumijevanju.

"U tom smislu je iskazala uvjerenje da će se, kroz ovakav vid saradnje i povećano učešće u izvještavanju, uskoro steći uslovi da Crna Gora dostigne nivo "tehničke spremnosti", te da će se uspješna i podsticajna saradnja Crne Gore i EEA krunisati zvaničnim učlanjenjem Crne Gore u ovu respektabilnu organizaciju i da će time Vlada Crne Gore dobiti i dodatnu podršku na svom evropskom putu u oblastima obuhvaćenim Poglavljem 27, a naročito u segmentima upravljanja otpadom, zaštite prirode i klimatskih promjena", navodi se u saopštenju.

Novaković Đurović je naglasila da je Vlada svjesna da će put učlanjenja Crne Gore u EEA biti pun izazova za ograničene kapacitete crnogorske administracije, kako u dijelu ljudskih, tako i tehnoloških resursa, naročito kad je riječ o monitoringu i izvještavanju o stanju životne sredine, ali je takođe istakla i da je Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore ostvarila značajan napredak u osposobljavanju za izvršavanje složenih obaveza prema EEA.

Agencija, kako je rekla, ostvaruje kvalitetnu saradnju sa Evropskom mrežom za informisanje i osmatranje životne sredine (Eionet).

Na temelju ostvarenih pomaka ministarka je naglasila da u Crnoj Gori postoji politička volja i podrška da se krene u proces pregovaranja o članstvu u EEA, što bi predstavljalo značajan korak naprijed na putu Crne Gore ka pristupanju Evropskoj uniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније