Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Danijel Garić, TVCG ]

08. 12. 2022. 10:42   >>  10:39

BRISEL PRIPREMA REVOLUCIONARAN ZAKON

Proizvodi iz posječenih šuma više nijesu poželjni u EU

Svakodnevne namirnice poput kafe i čokolade, ali i namještaja moraće da prođu ubuduće stroge provjere u Evropskoj uniji kako bi se osiguralo da prilikom njihove proizvodnje nisu oštećene šume, rezultat je novog zakona koji priprema EU, kojim se zabranjuje uvoz proizvoda povezanih sa krčenjem šuma.

U Briselu ovu najavu novih pravila obrazlažu kao namjeru da se smanje emisije ugljen-dioksida širom svijeta.

Organizacija za zaštitu životne sredine Grinpis nazvala je ovu najavu progresivnom i "velikim napretkom za šume", ali neke zemlje su već saopštile da će zakon naštetiti međunarodnoj trgovini.
Pravila obuhvataju palmino ulje, stoku, soju, kafu, kakao, drvo i gumu koja se uvozi u EU. Pokrivaju i druge proizvode koji su dobijeni od pomenutih, kao što je govedina, navodi Evropska komisija u saopštenju za javnost.

„To je kafa koja nam je dio jutarnje rutine, čokolada poslije ručka, ugalj u našim roštiljima, papir u našim knjigama”, saopštio je Paskal Kanfin, predsjednik odbora za životnu sredinu Evropskog parlamenta.

Kompanije koje prodaju svoje proizvode u EU moraće ubuduće da dokažu da njihova roba nije povezana sa krčenjem šuma ili će se suočiti sa kaznama do četiri odsto svog godišnjeg prometa u EU.

Evropska komisija procjenjuje da će novi zakon zaštititi najmanje 72 hiljade hektara šume godišnje, što je veličina oko 100 hiljada fudbalskih terena. Procjenjuje da bi usvajanje zakona smanjilo godišnje globalne emisije ugljen- dioksida za 31,9 miliona metričkih tona godišnje, što odgovara emisiji ovog gasa u Danskoj u 2021. godini.

Evropski savjet i Evropski parlament tek treba da ratifikuju najavljeni sporazum.

Zakon je primjenjiv nakon 20 dana od usvajanja, što se očekuje sljedeće godine, saopštila je Evropska komisija. Nakon usvajanja, kompanije i trgovci će imati 18 mjeseci da usaglase svoje poslovanje sa novim pravilima, dok će mala i srednja preduzeća imati na raspolaganju 24 mjeseca za prilagođavanje.

Kompanije će morati posebno da dokažu da njihova roba nije proizvedena u šumama koje su posječene nakon decembra 2020. godine.

Portparol Evropske komisije objasnio je da novi zakon neće imati značajan uticaj na cijene za potrošače.

EU je najavila da će sarađivati sa zemljama kandidatima za članstvo i drugim ekonomijama na poboljšanju svojih zakonskih kapaciteta, ali su neke od država sa kojima obimno trguje, poput Brazila i Indonezije, već saopštile da bi pravila bila opterećujuća i skupa. Kanadski ambasador u EU je ocijenio da će pravila naštetiti trgovini između Kanade i EU.

Ovo saopštenje EU dolazi uoči samita COP-15 o biodiverzitetu, koji se održava od 7. do 19. decembra u Kanadi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније